Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/feestmaand_-_het_mag_iets_meer_zijn

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 26 oktober 2020

Feestmaand - het mag iets meer zijn

In de feestmaand mag het zeker iets meer zijn. Vergeet strakke diëten en  grijnslachende weegschalen, laat je lekker meeslepen door de warme eindejaarssfeer.  Het gure weer buiten smeekt niet alleen om feelgoodfood, maar ook het kokkerellen mag nu wat langer duren. Feest betekent uitzonderlijke producten op tafel, maar die kunnen alleen schitteren met naast zich uitzonderlijke bijgerechten. Purees bijvoorbeeld, of zalfjes, crèmes,.... Knolselder, pastinaak en wortelpeterselie zijn drie wintergroenten die zich gewillig laten omvormen tot fijne smaaksensaties.

Knolselder, knol met klasse

Knolselder, knol met klasseEcht mooi ziet hij er niet uit, maar knolselder is een winterse topper van formaat, letterlijk en figuurlijk. De dikke ronde knol werd vroeger vooral gekweekt om zijn geneeskundige werking.

De Romeinen gebruikten hem als antidepresivum, de middeleeuwers als afrodisiacum. In de keuken dankt knolselder zijn populariteit aan het feit dat de groente een welkome aanvulling bleek van het karige winterrantsoen. Bovendien kon men de stevige knollen ook makkelijk langere tijd bewaren.

Kopen en bewaren
Omdat de knollen niet vorstbestendig zijn, werden ze vroeger buiten 'ingekuild' om ze te bewaren. Vandaag worden ze herplant in serres waardoor ze de hele winter beschikbaar zijn.

Verse knolselder heeft bovenaan groene bladeren die op bladselder lijken en die je ook zo kan verwerken. Ze zijn wel sterker van smaak. Van de knol gebruik je wat je nodig hebt en de rest bewaar je makkelijk 14 dagen in vershoudfolie gedraaid in de koelkast.

Gezondheid
Knolselder is een wintertopper door zijn hoge gehalte aan ijzer en vitamine C en mineralen als kalium, calcium, fosfor, magnesium en provitamine A.

In de keuken
Een gemiddelde knolselder weegt 750 gram. De bitter schil moet je verwijderen. Omdat knolselder een hoog natriumgehalte heeft, gebruik je bij het koken beter geen zout, maar kruiden als koriander, oregano en venkelzaad.
Knolselder kan je rauw eten of gebruiken als smaakmaker in stoofpotten en soepen. Een klassieker is fijngeraspte knolselder met een remouladesaus, een mayonaise waar je fijngesnipperde augurk, kappertjes en tuinkruiden aan toevoegt.

Pastinaak, wortel met aparte smaak

Pastinaak, wortel met aparte smaakVoor de komst van de aardappel was pastinaak een van de belangrijkste voedselbronnen. De witte wortel komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Romeinse soldaten brachten de groente mee. Snel werd duidelijk dat pastinaak het in de koudere gebieden het veel beter deed dan in zijn warme thuisland.
Pastinaken worden het hele jaar door verbouwd, maar het blijven toch vooral een wintergroente.  Vaak wordt er zelfs met rooien gewacht tot er een koude periode is geweest omdat dit de smaak ten goede komt. Oogsten is de hele winter mogelijk omdat pastinaak vorstbestendig is.

Kopen en bewaren
Pastinaakwortels moeten kegelvormig zijn, zonder scheuren en een mooie egale kleur hebben. Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar hem niet langer dan 3 tot 4 dagen in een papieren zak in de koelkast of op een koele plek. Te lange bewaring is nefast voor de smaak en de kwaliteit.

In de keuken
Pastinaak schil je met een dunschiller. Snijd een stuk van de kop en de wortelpin af en was de pastinaak daarna zorgvuldig maar kort in koud water. Snij ze in stukken, reepjes, plakken of laat ze heel, naargelang de bereiding.
Pastinaak is een prima aardappelvervanger in stoofpotten. De wortel kan ook gebakken worden of verwerkt in een stamppot. Lekker én gezond zijn chips van pastinaak: was de pastinaken, snijd ze - zonder te schillen - in dunne plakjes of reepjes en bak telkens een kleine porties in (arachide)olie op 180° C, laat uitlekken in keukenpapier en bestrooi met fleur de sel.


Lekker bij coquilles is een pastinaakpuree met mimolettekaas: schil 2 pastinaken en snijd in stukjes, kook gaar en mix in de blender tot puree samen met 100 g boter en 100 g gemalen mimolette, kruid met peper en zout.

#4583

Bron: Lava