Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/feesten_met_exclusieve_groenten?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 16 juni 2021

Feesten met exclusieve groenten

Uitpakken met iets ‘origineel’ aan de feesttafel is de droom van menige gastvrouw en gastheer. Prachtige nicheproducten zoals roodloof, oesterzwammen en Vitelotte-aardappelen worden geapprecieerd.
In de aanloop naar de feestperiode worden er in de handel een behoorlijk volume van deze feestelijke groenten aangeboden.

Roodloof, een prachtig nicheproduct
Roodloof is een kruising van klassiek witloof en radicchio.
Deze groente pronkt met een aantrekkelijke, rode kleur op een groot deel van het kropoppervlak, ook langs de binnenzijde van de blaadjes.
De gelijkvormige kroppen met gesloten toppen hebben dezelfde vorm en vastheid als het klassieke witloof.

roodloof

Gastronomie met oesterzwammen
Oesterzwammen zijn gastronomische paddenstoelen die elk gerecht een feestelijke tint geven. Ze hebben een mooie, oestervormige hoed, een korte steel en zichtbare lamellen aan de onderkant. Oesterzwammen moeten er fris en gezond uitzien en vrij zijn van scheurtjes of andere beschadiging.

oesterzwammen

Oesterzwammen zijn wel een héél delicaat product. Veelvuldig manipuleren is uit den boze omdat de clusters gemakkelijk uit elkaar kunnen vallen of scheuren. Bewaar oesterzwammen bij een temperatuur van 1-4 °C en een relatieve vochtigheid van 90-95%. Dek af met folie om uitdrogen te vermijden. Nooit bevochtigen omdat hierdoor bruine vlekken ontstaan. Presenteer dit product niet in de zon of tocht.
Als u deze adviezen volgt, behoudt u gegarandeerd de onberispelijke kwaliteit.Oesterzwammen mogen niet gewassen worden maar voorzichtig schoongemaakt met een borsteltje of doekje.

Een interessante tipt: de hoed scheuren in plaats van snijden, geeft nog extra aroma vrij. Ze lenen zich voor trendy kookmethodes, zoals wokken. Ook in gemengde salades zijn ze héél lekker.
Oesterzwammen hebben zoals champignons een lage caloriewaarde. Ze zijn wel rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.

Vitelotte voor fijnproevers
Vergeten groenten maken duidelijk een comeback, zo ook Vitelotte en Ratte, beide buitenbeentjes in het gamma.

vitelotte

Met zijn opvallende violette kleur, zowel de schil als het vruchtvlees, doet Vitelotte denken aan een truffel, vandaar ook de Nederlandse benaming ‘truffelaardappel’.
Vitelotte is een vastkokende aardappel die zijn violette kleur behoudt na het koken. De truffelaardappel is zeer decoratief en maakt elke feestschotel tot iets exclusief.
Verras familie en kenissen met een aanbod van ‘exclusieve’ groenten die uw groenteassortiment in de eindejaarsperiode dat tikkeltje meer geven.

#2770

Bron: Flandria