Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/feestelijke_recepten

Feestelijke recepten

Kerstmis en Oudjaar, we kijken er altijd naar uit. Samen genieten van een feestmaal met familie of vrienden.

Voor de gastvrouw of kok van dienst is er nu al een breed assortiment aan feestelijke groenten.

Champignons in alle vormen en kleuren kunnen onmogelijk ontbreken op het menu: de traditionele witte, kastanjebruine, de oesterzwammen, een mengeling van boschampignons. Ze zijn ook erg snel klaar. Kort bakken en afwerken met een vleugje room!

Wat u zeker niet mag vergeten zijn onze hippe klassiekers: raapjes, aardpeer, pastinaak, knolselder, wotelpeterselie.

Met seizoensgroenten van eigen bodem scoor je altijd: een winters trio dat perfect bij elkaar past zijn : spruitjes, witloof en fijne worteltjes. Prijzen zijn erg consumentvriendelijk.

Een slaatje als frisse opkikker. Kies eens voor flinterdunne reepjes chinese kool of spitskool, dit geeft een extra frisse toets aan je sla-mengeling.

Hieronder enkele feestelijke recepten:

Champignonroomsoep

  • Champignonroomsoep250 g champignons
  • 30 g boter
  • 1 ui
  • 2 sjalotten
  • 40 g bloem
  • 1 ½ liter vlees- of gevogeltebouillon
  • 1 dl room of melk
  • 1 eierdooier
  • fijngehakte peterselie, kervel of waterkers

Spoel de champignons. Snijd ze in schijfjes en stoof ze gaar in een weinig boter.

Smelt de overige boter en voeg de fïjn gesneden ui en sjalotten bij en laat even fruiten. Roer er de bloem onder en leng aan met de bouillon en laat even doorkoken. Voeg de gestoofde champignons en het stoofvocht toe en breng op smaak.

Werk de soep af met eierdooier en room of melk.

Versier met fïjngehakte peterselie, kervel of waterkers.

Tempura van groenten

  • Tempura van groenteneen bakje oesterzwammen
  • 2 grote wortelen
  • enkele roosjes broccoli
  • een paar roosjes bloemkool
  • 1 courgette
  • 2 kopjes bloem
  • een kopje ijskoud spuitwater
  • plantaardige olie
  • sojasaus

Snijd de groenten in hapklare stukken (niet te klein).
Voeg aan de bloem kleine beetjes water toe.
Roer goed en blijf spuitwater toevoegen tot u een stevig, niet té vloeibaar beslag hebt.
Verhit de olie tot 180°C.
Haal de groenten door het beslag en frituur ze in kleine porties goudbruin.
Serveer met een beetje sojasaus als dip.

American style witloof

  • American style witloof8 stronkjes witloof
  • 100 g paneermeel
  • 50 g fijngemalen Parmezaanse kaas
  • 2 eigelen
  • 2 kl cajunkruiden
  • Peper, zout

Spoel het witloof en laat even uitlekken.
Zorg ervoor dat de stronkjes mooi heel blijven.
Stoom de stronkjes in een stoommandje tot ze gaar zijn (check met een scherp mes).
Klop de eigelen op en voeg 1 koffielepel cajunkruiden toe.
Dip de stronkjes in het eigeelmengsel.
Meng het paneermeel met de rest van de cajunkruiden en de Parmezaanse kaas.
Rol de stronkjes in het paneermeelmengsel.
Frituur op 180°C tot de stronkjes goudbruin zien.


#5258

Bron: Flandria