Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/februari_is_helleborusmaand

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 januari 2021

Nieuwste helleborussen maken furore als lenteroos

Helleborus is aan een ongelooflijke opmars bezig - iedereen houdt van de prachtige bloemen en de ijzersterke planten. Witte Helleborus niger zijn populair voor kerst, maar de kleurrijke bloemen van Helleborus x orientalis maken nu furore, van januari tot maart. Een nieuwe lenteroos is geboren.

Hoewel de helleborus vaak als kerstroos wordt bestempeld, is de naam lenteroos veel juister. Geen enkele plant bloeit zo lang en zo vroeg in de lente, met zoveel kleur, als de helleborus. De meest kleurrijke en populairste, de orientalis-hybriden, bloeien van januari tot een stuk in maart – precies op het moment dat we naar extra kleur in de tuin snakken. De keuze is bijna eindeloos: bordeauxrood, (bijna) zwart, geel en roze, al dan niet met spikkels (‘picotée’) of geaderd, en met dubbele bloemen. 

Nieuwste helleborussen maken furore als lenteroosVan links naar rechts: Helleborus x sternii, Helleborus Party dress

De mooiste 

  • De nieuwste: ‘WS Blotched Collection’, met adembenemende bloemen met een heel markant donkerpaars hart of ‘vlek’, die afsteekt tegen de witte, subtiel roze of zachtgele bloemblaadjes, van januari tot maart. ‘White Blotched’, ’Pink Blotched’ en ‘Yellow Blotched’.
  • De witste: ‘Mont Blanc’, met heel grote, zuiver witte bloemen van oktober tot eind maart. En hoewel Helleborus niger doorgaans in de tuin niet zo lang leeft, vormt deze sterke selectie de uitzondering op de regel. Een topper voor het terras.
  • De mooiste: ‘Victoria’, met heel elegante, intens paarsrode, mooi geaderde bloemen die hoog boven het blad uitsteken, met een uitzonderlijk lange bloeitijd: van september tot april. Exellente tuinplant en terrasplant.
  • De gemakkelijkste: Helleborus ‘Candy Love’. ‘De sterkste en meest bloeirijke helleborus voor de tuin, met massa’s bloemen van eind januari tot midden april, en heel decoratief, grijsgroen blad, het jaar rond.’ De plant wordt met de jaren mooier, zeker op een plek met wat zwaardere, voedzame grond. ‘Candy Love’ werd in 2010 uitgekozen om de Olympische Spelen in Vancouver op te fleuren.
  • De meest verrassende: Helleborus x sternii: rozegroene klokjesbloemen boven een erg mooi grijs blad, vaak fascinerend geaderd. ‘Een geweldige snijbloem; ze houdt makkelijk 3 weken in een vaas, en ook het blad houdt heel lang in bloemstukken.’ Bloeit van eind januari tot april. Ook prachtig in bloembakken.
  • Voor een grote tuin: Helleborus foetidus ’Vogezen’, het stinkend nieskruid, een indrukwekkende plant met elegant, smal blad en tot 80 cm hoge, groene knikkende klokjesbloemen met een rood randje, in dikke trossen, van januari tot eind april. Mooi in een grote groep onder struiken of bomen. Een wat grillige tuinplant, maar bijzonder interessant voor bijen.  

Nieuwste helleborussen maken furore als lenteroosVan links naar rechts: Helleborus sternii, Helleborus Candy Love, Helleborus Victoria

Zo verzorg je ze

Plant ze met zorg, en je hebt er tientallen jaren plezier van. Helleborussen groeien liefst in lichte schaduw, in stevige, voedzame grond waar het ’s winters niet te nat is. Voeg extra bladgrond of bodemverbeteraar toe, en leg in de herfst een laag bladeren rond de voet. Geef organische tuinmest in maart en april, maar vooral begin september, dan worden de bloemknoppen gevormd. En in de winter extra (zeewier)kalk. Verplant je helleborussen zo weinig mogelijk, daar houden ze niet van. Hoe ouder de plant, hoe intenser de bloemkleuren. Houd je je planten op het terras, zet ze dan in een grote pot (helleborus vormt snel veel wortels), in vochthoudende potgrond voor geraniums en terrasplanten, en geef elk jaar tuinmest. Knip de bloemen na de bloei af, anders stopt de plant te veel energie in het vormen van zaden. Hoewel je vaak over de bladvlekkenziekte leest, een schimmel die zwarte vlekken op de bladeren nalaat, komt het in ons land maar heel zelden voor. 

Elk jaar kun je in februari de grootste collectie helleborus in de wereld gratis gaan bewonderen, in Het Wilgenbroek te Oostkamp.

Helleborus x sternii

#5503

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist