
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/februari_is_helleborusmaand
Helleborus is aan een ongelooflijke opmars bezig - iedereen houdt van de prachtige bloemen en de ijzersterke planten. Witte Helleborus niger zijn populair voor kerst, maar de kleurrijke bloemen van Helleborus x orientalis maken nu furore, van januari tot maart. Een nieuwe lenteroos is geboren.
Hoewel de helleborus vaak als kerstroos wordt bestempeld, is de naam lenteroos veel juister. Geen enkele plant bloeit zo lang en zo vroeg in de lente, met zoveel kleur, als de helleborus. De meest kleurrijke en populairste, de orientalis-hybriden, bloeien van januari tot een stuk in maart – precies op het moment dat we naar extra kleur in de tuin snakken. De keuze is bijna eindeloos: bordeauxrood, (bijna) zwart, geel en roze, al dan niet met spikkels (‘picotée’) of geaderd, en met dubbele bloemen.
Van links naar rechts: Helleborus x sternii, Helleborus Party dress
Van links naar rechts: Helleborus sternii, Helleborus Candy Love, Helleborus Victoria
Plant ze met zorg, en je hebt er tientallen jaren plezier van. Helleborussen groeien liefst in lichte schaduw, in stevige, voedzame grond waar het ’s winters niet te nat is. Voeg extra bladgrond of bodemverbeteraar toe, en leg in de herfst een laag bladeren rond de voet. Geef organische tuinmest in maart en april, maar vooral begin september, dan worden de bloemknoppen gevormd. En in de winter extra (zeewier)kalk. Verplant je helleborussen zo weinig mogelijk, daar houden ze niet van. Hoe ouder de plant, hoe intenser de bloemkleuren. Houd je je planten op het terras, zet ze dan in een grote pot (helleborus vormt snel veel wortels), in vochthoudende potgrond voor geraniums en terrasplanten, en geef elk jaar tuinmest. Knip de bloemen na de bloei af, anders stopt de plant te veel energie in het vormen van zaden. Hoewel je vaak over de bladvlekkenziekte leest, een schimmel die zwarte vlekken op de bladeren nalaat, komt het in ons land maar heel zelden voor.
Elk jaar kun je in februari de grootste collectie helleborus in de wereld gratis gaan bewonderen, in Het Wilgenbroek te Oostkamp.
Helleborus x sternii
Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist