Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/exotische_planten_verzorging_winter

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 18 april 2021

Verzorging van uw exotische planten na hun winterrust

Exotische planten en hun verzorging na de winter

De winter was in het land en we zullen het geweten hebben. Voor het eerst sinds 12 jaar heeft het echt wel stevig doorgevroren. Nu dit eindelijk achter de rug is kan de schade worden opmeten en kan het herstel van de planten beginnen! De liefhebbers die hun exotische planten goed ingepakt hadden en deze ook regelmatig verluchtten zullen het minste schade ondervinden, maar met de koude winter is kans groot dat ook daar wel wat schade is terug te vinden.

Met de koude die de planten geleden hebben, is het logisch dat er bladschade is. Het wordt tijd  om de planten een handje te helpen om zo hun herstel te bespoedigen en ze  terug in topvorm te krijgen.
Hier wat tips om de geleden schade te herstellen en de planten in herstelfase te krijgen.

  • Palmen : alle palmen kunnen nogmaals behandeld worden met een schimmelwerend middel. Elke plant die een groeipunt(hart) heeft mag je met een fungicide behandelen. Je hoeft maar een kleine dosis toe te dienen, maar dit zal zeker helpen bij het herstel van je planten. Indien het groeipunt/hart afgevroren is en er kan uittrekken is dat minder goed nieuws. Toch mag je de hoop dan nog niet opgeven en kun je de planten in kwestie eerst nog behandelen met een schimmelwerend product en afwachten. Het is belangrijk palmen in deze periode nog niet bloot te stellen aan al te veel regen/vocht.


Een mooie stevige Trachycarpus wagnerianus die goed winterhard is.
 

  • Musa (tuinbananen) en Cordylines: Deze planten zullen in de meeste gevallen verdwenen zijn, maar indien ze aan de basis van een goede mulchlaag werden voorzien kunnen ze terug van onderaan met nieuwe scheuten uit de grond verschijnen.


 

  • Olijven: In de meeste gevallen hangt er na deze winter niet veel blad meer aan de olijfboom, maar normaal zijn de takken nog groen en buigzaam en zit er nog leven in. De lente zal het herstel instellen en de bladgroei laten hervatten. Vanaf een constante 15°C kun je de olijfbomen beginnen bemesten.


 

  • Boomvarens: Deze planten hebben de voorbije winter goed ingepakt gezeten! Nu het weer stilletjes aan beter wordt, kun je de boomvarens uitpakken. Let wel op: hou wel nog iets klaar voor
    het geval dat men terug nachtvorst zou voorspellen. Als je in de kop kijkt zal je zwarte bevoren krullen zien, deze mag je eruit halen. Als de plant gezond is, dan ga je onder de bevroren laag hier en daar reeds een groene gezonde groene krul zien zitten. Het volledig beeld over de toestand van onze boomvarens zal je pas laat in de lente kennen!


Winterbescherming bij de Dicksonia Antartica (Tasmaanse boomvaren)
 Rond de stam een 2 tot 3 lagen vliesdoek, in de kop van de boomvaren een prop stro en bladeren.

Algemeen:

  • Eens de temperatuur wat meer rond de 15 graden schommelt, kan je beginnen met meststoffen toe te dienen.
  • Als het een aantal dagen droog is zullen de planten sneller herstellen met een regelmatige dosis water.
#1962

Auteur: Danny Mostinckx