Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/exotisch_tuinieren_-_winterbescherming

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 30 juli 2021

Exotisch tuinieren - Winterbescherming voor tropische planten

In de late herfst of vroege winter, wanneer de eerste matige nachtvorsten er zijn, is het tijd om winterbescherming aan te brengen. Sommige gevoelige planten zullen reeds voor de eerste matige vorst moeten ingepakt worden. Toch is het ook van groot belang dat planten niet te vroeg ingepakt worden. Wanneer de temperatuur geleidelijk daalt (afhankelijk van de vorstgevoeligheid van de plant), wacht je ook wat langer met inpakken. De planten kunnen geleidelijk aan steeds verder afrijpen en afharden en de plant begint aan zijn winterrust. Hierdoor zal hij meer koude kunnen verdragen. Voor elke vorm van winterbescherming geldt: hoe droger de grond, hoe meer koude de plant verdraagt en winterbescherming heeft enkel zin als de bodem goed afwatert, vandaar het steeds terugkerende advies, plant in goed gedraineerde bodem.  

Mulchlaag

Het aanbrengen van een laag isolerend organisch materiaal op de, grond rondom de voet van de plant is het aan brengen van een mulchlaag. Hiervoor is veel materiaal geschikt, zoals bladeren, stro, hooi, dennentakken, gemalen boomschors, cacaodoppen of houtsnippers. Gebruik geen zaagsel, dit is te fijn van structuur en verteert te snel. Het gebruikte isolatiemateriaal moet luchtig en droog zijn en mag niet te snel vergaan. Het aanbrengen van een mulchlaag resulteert in een goede isolatie, zodat de vorst moeilijker tot bij de wortels kan. Mulchen resulteert ook in omzetting naar humus, waardoor de bodemstructuur aanzienlijk verbetert. Dit is de meest eenvoudige vorm van winterbescherming en is geschikt voor iedere plant. Wanneer het gedurende een lange periode reent, moet je waakzaam zijn voor rotting. Bij rottingsgevoelige planten verwijder je best de mulchlaag wanneer het warmer is, zo kan er luchtcirculatie plaatsvinden en droogt de mulchlaag en grond meer op.

Winterjas

Een andere wijze om planten te beschermen tegen winterse kou is: inpakken. Inpakken gebeurt enkel voor een korte termijn, wanneer men een zeer koude nacht of periode voorspelt.  Het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt kan ook verschillen: vliesdoek, oude lakens, dennentakken, jute, vitrage en rietmatten doen allemaal dienst. Het materiaal moet luchtig zijn, de plant moet kunnen ademen en er mag zeker geen broei optreden. Pak de planten altijd droog in. Wanneer het wat warmer wordt, verwijder dan tijdelijk het inpakmateriaal, zo kan de plant ademen en eventueel het aanwezige vocht opdrogen. Over het algemeen worden landbouwplastic en noppenfolie streng afgeraden omdat deze materialen luchtdicht zijn en er dus sneller rotting kan optreden. Maar als kortstondige extra isolatie, tegen zeer koude wind, kan dit zeker gebruikt worden vermits dit materiaal volledig winddicht is.

Bechermende constructie

Handige tuiniers kunnen ook een constructie rondom de plant zetten of zelf bouwen. Hiervoor bestaan tal van mogelijkheden. Laat je fantasie de vrije loop en gebruik een grote omgekeerde emmer, bak, mand of paraplu, zet een tijdelijk (folie)kastje in elkaar, een kooi gevuld met bladeren of stro, golfplaten, rietmatten, enz...   Een omgekeerde emmer is heel vlot aangebracht en is zeer handig om kleinere planten tijdelijk te beschermen tegen strenge nachtvorst of regen. Een emmer laat geen licht door en ventileert niet, dus kan dit slechts gedaan worden voor een korte periode. Constructies van hout met plasticfolie (serre) laten licht door en, mits het aanbrengen van voldoende luchtgaten, ook lucht. Dit is een zeer geschikte bescherming tegen wind, winterzon, teveel water of vrieskou. Het houdt de groeikern van de planten droog. Je kunt ook kippengaas rond de plant zetten en dit opvullen met droog stro of bladeren, daarna afdekken met een vliesdoek en dan (vooral) van boven, afdekken met plastic. Zo blijft het vulmateriaal droog, deze constructie beschermt zeer goed tegen koude wind en neerslag, maar laat wel geen licht door. Deze manier is niet geschikt voor groenblijvende planten, wel voor bladverliezende.

#3705

Auteur: Danny Mostinckx