Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/eustoma_russelianum_excalibur

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 16 mei 2021

Eustoma russelianum Excalibur Yellow is steviger en langer houdbaar

Eustoma russellianum ‘Excalibur Yellow’
Een snijbloem met stelen zo sterk als een zwaard verdient het om ‘Excalibur’ te heten. De Eustoma veroverde in een jaar een stevige positie in het gevulde assortiment.

De Excalibur-serie is ontwikkeld om typische Eustoma-problemen in de keten, zoals bloem-, blad- en botrytisschade, te voorkomen. De serie bestaat momenteel uit drie kleuren: een witte, een gele en een roze Excalibur. Alle Excalibur-rassen hebben een verbeterde takopbouw, extra stevige stelen en een uitstekend vaasleven. Daar zijn ze speciaal op veredeld.

Zo is het blad fijner dan gemiddeld, waardoor bladschade en gele blaadjes minder snel optreden. Ook is de tak daardoor makkelijker te verwerken. Verder zitten alle bloemknoppen bovenin de tak. Dit heeft als voordeel dat botrytis minder snel optreedt. Deze schimmelaantasting begint namelijk vaak in de lage knoppen. Volgens de veredelaar is de snijbloem zeker 10 dagen houdbaar. Naast uitstekende transporteigenschappen, beschikken de Excaliburs over goede kaseigenschappen. De snijbloem is gemakkelijk te telen, geeft voldoende lengte, groeit uniform en geeft voldoende bloeibare knoppen. Het plantmateriaal is jaarrond verkrijgbaar.

De intens gele kleur van Eustoma russellianum ‘Excalibur Yellow’ maakt de bloem bij uitstek geschikt voor paasboeketten.
 

Familie: Eustoma is familie van de Gentianaceae.

Soorten: Er zijn enkelbloemige en gevuldbloemige cultivars in het Eustoma-assortiment.

Verzorgingstips in de huiskamer:

Schoon water en snijbloemenvoedsel verlengen het leven van Eustoma. Bovendien komen de bloemen beter open.

Gebruik bij voorkeur een glazen vaas. Aardewerk is moeilijker schoon te houden. In een glazen vaas is het waterniveau ook eenvoudiger te controleren.

Snij de stelen schuin en vooral voorzichtig af. Verwijder het onderste blad om bacterievorming in het vaaswater tegen te gaan.

Zet Eustoma niet in de volle zon. Het dunne blad verdampt dan meer water dan de steel kan opnemen.

Eustoma heeft een vaasleven van 8 tot 14 dagen. De felgekleurde bloemen verfletsen niet in die tijd. Uitgebloeide bloemen kunnen het beste worden verwijderd.

 

Top 10 Eustoma russellianum gevuldbloemig

1. ‘Cessna White’

2. ‘Mariachi White’

3. ‘Mariachi Blue’

4. ‘Mariachi Pink’

5. ‘Mariachi Green’

6. ‘Echo Pure White’

7. ‘Mariachi Yellow’

8. ‘Cessna Green’

9. ‘Excalibur Pure White’

10. ‘Echo Champagne’ 

Verklaring van de naam: Eustoma betekent letterlijk 'met goede mond'. Eu staat voor ‘goed’, stoma voor ‘mond’. De naam verwijst naar de wijd openstaande bloemen.

Belangrijkste kleuren Eustoma russellianum gevuldbloemig
  • 1. wit
  • 2. paars
  • 3. roze
  • 4. geel
  • 5. groen
  • 6. tweekleurig
#883