Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/europese_snijrozen_scoren_hoog

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 24 januari 2022

Europa blijft belangrijke markt voor de veredelaars van snijrozen

Rozen: de massa van elders, de top blijft in Europa

De laatste tien jaren is er in de rozenteelt en -markt veel veranderd. De kostprijs is van eminent belang geworden en zal, door de opkomst van de supermarkt als afzetkanaal van bloemen, alleen nog maar belangrijker worden.

De roos is met afstand het belangrijkste bloemengewas. Er zijn schattingen dat wereldwijd de bloemenhandel voor 30% uit rozen bestaat. Door de druk op de kostprijs is de productie van snijrozen aan het verplaatsen naar landen waar de arbeidskosten laag zijn en waar energie een veel minder belangrijke rol speelt. Keerzijde van de medaille is dat de (lucht)vrachtkosten hoog zijn om de rozen van de lagelonenlanden naar de belangrijke consumentenregio’s te vervoeren in ondermeer Europa, Noord-Amerika en Japan.


Europa: rozenmarkt blijft belangrijk

Om aan de snelgroeiende vraag naar goedkope rozen, die als massaproduct via de supermarkt hun weg vinden naar de consument, moet flexibel geproduceerd en uitgebreid kunnen worden. In regio’s als Oost-Afrika, Zuid-Amerika en in China is dat vrij gemakkelijk omdat de regelgeving daar een snelle bedrijfsuitbreiding zelden in de weg staat. Bovendien kost een kas daar maar een fractie van wat hij in Europa kost.

Het gevolg daarvan is dat nu in Europa nog maar zo’n 1.000 ha staat, waarvan ruim 600 in Nederland en dat Colombia en Ecuador beiden 2.000 ha herbergen en Kenia zo’n 1.800 ha. De rest van Afrika is ook nog eens goed voor zo’n 1.000 ha. In Rusland en de Oekraïne staat naar schatting 300 ha en in China (nog maar) 150.

De veredelaars zijn vrijwel allemaal afkomstig uit de EU-lidstaten Nederland, Duitsland en Frankrijk. Hun veredelingsfaciliteiten blijven ook gewoon in die landen. Het testen gebeurt vooral op die plaatsen waar ook de klanten zijn (producenten van snijrozen). Toch geven ze allen aan dat de Europese markt voor hen nog steeds heel belangrijk is, omdat daar de topkwaliteit wordt geteeld. Ook de veeleisende consument bevindt zich daar.

Bovendien zijn sommige soorten, met name de rode en de witte, heel lastig te telen in met name Afrika. Door de hoge lichtintensiteit hebben zij dan niet de tint die ze zouden moeten hebben. Europa blijft dus een belangrijke markt voor de veredelaars.

#1342