Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/eurocallis

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 27 oktober 2020

Alles over de Hemerocallis

EEN BEDRIJVIGE HOBBYIST
We worden allervriendelijkst ontvangen met koffie en heerlijk gebak. De heer Verhaert ontpopt zich tot een enthousiaste verteller en steekt meteen van wal.
Zijn passie voor planten begon bij de verzameling dahlia’s van zijn vader. Hij herinnert nog de spanning, wanneer de nieuwe zaadcatalogus van ‘Gaultier’ uitkwam.

Al jong probeerde hij irissen te kruisen, echter zonder resultaat en het kruisen van rozen duurde hem veel te lang. Hij maakte kennis met de Hemerocallis bij een Leuvense kwekerij van aparte planten. Uiteindelijk kon hij in Leiden een hele collectie met 30 soorten daglelies kopen, omdat de eigenaar stopte. Het begin was gemaakt.

 


VOOROORDELEN
EEN STUKJE GESCHIEDENIS
Ofschoon de Hemerocallis door de ontdekkingsreizigers naar Europa kwam, duurde het nog tot het begin van de 20ste eeuw vooraleer men hier met kruisen begon. Stout was de eerste officiële kweker, die zijn kruisingen ook registreerde. Na WO II werd de American Hemerocallis Society (AHS) opgericht die met het registreren van de daglelie begon. Ging vroeger de import moeizaam omdat alles per post moest, tegenwoordig is het door allerlei beperkingen nog moeilijker om de Hemerocallis naar Europa te krijgen.

Sommige mensen vinden het een nadeel dat de bloem slechts èèn dag bloeit. François vindt dat niet, omdat èèn plant wel dertig bloemen geeft gedurende een aantal weken. Er zijn variëteiten die al vanaf  mei bloeien, bijv. de ‘Tigereye Spider’. De latere soorten bloeien vanaf augustus. Bij aanschaf van variëteiten die eerder of later bloeien heb je een zomer lang veel bloemen. Bovendien zijn er soorten, zoals de ‘First Knight’ die nabloeien, maar ook, bijvoorbeeld de ‘Stella d’ Oro’ die constant bloemen geeft. Er is zelfs een groot voordeel voor ééndagsbloeiers. ‘Stel’, zegt François, ‘dat door een zware onweersstorm je tuin in chaos verandert. De dag erna staan al je daglelies erbij alsof er niets gebeurd is’. De hoofdbloei van de Hemerocallis is van half juni tot half augustus.

Hemerocallisborder


AANPLANTING EN VERZORGING
Volgens onze expert is het voor de tuinliefhebber goed te doen om de Hemerocallis zelf te kweken en zelfs te kruisen. De AHS stimuleert registratie en is daardoor toegankelijk voor een breed publiek. Het zaaien van de plant kan het beste buiten na half mei. Binnen voorzaaien is geen optie daar de zaden schimmelgevoelig zijn. De zaden kiemen al na enkele weken. De plant wordt daarna in het tweede jaar verplant, maar komt pas in het derde jaar tot volle wasdom. Van de kruisingen is ongeveer 70 % echt mooi en ongeveer 28 % is ronduit lelijk. De resterende 2 % resulteren in een ‘WAUW’- uitroep en daar is het toch iedereen om te doen, aldus Verhaert.

Men start best met een paar goede planten. Er zijn daglelies die in de winter groen blijven, maar in Europa is het beter de planten te kiezen die in de winter afsterven, de zgn. ‘(semi-)dormants’. Deze zullen je niet teleurstellen.
De heer Verhaert vertelt verder dat de Hemerocallis vaak hier in Europa een intensiever kleur heeft dan in de VS. In Scandinavië is de kleur nog dieper. Dit heeft te maken met een andere zonreflexie.

De plant is gemakkelijk in onderhoud. Heeft geen specifieke voorkeur voor standplaats of grond. Wel wensen ze een aantal uren zon per dag, om mooi tot bloei te komen. Architecten willen daglelies nog wel eens aan de overkant van een vijver planten, omdat de bloemen licht de neiging hebben ‘naar het water te kijken’, zodat men er prachtig zicht op heeft. Behalve tijdens vorst kun je de Hemerocallis het hele jaar door verplanten, zelfs met grote hitte. Dat zal dan ten koste gaan van de bloemen van die dag, maar het schaadt de plant zelf niet. De plant is heel sterk. Als de daglelie na een aantal jaren te groot wordt, kan hij gescheurd verplant worden.

De plant kent weinig ziekten of plagen. Eén ervan, de Hemerocallisgalmug of de Contarinia quenquenotata is stilaan in opkomst. Deze mug legt haar eitjes in de bloemknoppen. Naarmate de larven zich ontwikkelen neemt de aangetaste bloemknop steeds vreemdere vormen aan; meestal wordt zij dik en rond, rot en valt op de grond.
De aanwezige larven overwinteren in de bodem en in het voorjaar start weer een nieuwe levenscyclus van de galmug. Over doelmatige bestrijding van de galmug is onderzoek nog volop gaande. Wel dienen aangetaste bloemknoppen meteen te worden verwijderd.

 

MODE EN VOORKEUREN
‘In Nederland hebben paars en donkere kleuren de overhand’, vertelt François verder ‘terwijl in België de pastelkleuren in meloen en oranje/roze combinaties overheersen.
Combinaties met andere planten zijn vaak erg mooi. Persoonlijk vind ik H. ‘Spotted Fire’, die roze bloeit met streepjes, erg mooi combineren met Astrantia. De daglelie bloeit erg lang en geeft veel bloemen. De plant heeft een boeketfunctie en is ook goed solitair te gebruiken’. Een blikvanger in de tuin is ongetwijfeld H. ‘Sunday Sandals’ van Smit: ivoor met violet en een groene keel. Ook H. ‘Babushka’ vind ik een van de mooiere daglelies. Roze/crème met een groen hart. Deze is nog maar net door ons geregistreerd. We noemden haar naar een dame die voor ons zorgde tijdens ons verblijf in Rusland.
Vanwege de enorme bloemen is: H. ‘Old San Juan’ erg mooi te noemen, terwijl de kleuren van H. ‘Good Old Boy’ overal toepasbaar zijn.

Uiteraard zijn we trots op de nieuwste aanwinsten. De mooiste uit 2007 is wel ‘Beyond-the-Moon’ met spectaculaire kleuren’. Voor wat betreft de eigen introducties van dit jaar noemt François de ‘Anna-Rubinina’ heel bijzonder. Vernoemd naar een lieve Russische vriendin, die de website van Eurocallis in het Russisch vertaalde. Deze lelie heeft een geraffineerde kleurencompositie in violet met de groene keel en daaronder het donkerder loof.

CULINAIR
Volgens onze gastheer kunnen alle delen van de plant worden gegeten en toegepast in allerlei recepten. De wortels hebben een lichte aspergesmaak en kunnen als groente worden gegeten. De bloemstampers (van de lichtgekleurde bloemen) zijn bitter/zoet. Zij geven salades een originele smaak. De halfgeopende bloemen kun je, net als de bloemen van de courgettes, frituren of in soepen gebruiken.

#4421