Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/enkele_lekkere_recepten_met_producten_uit_het_seizoen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 20 oktober 2019

Enkele lekkere recepten

Gekarameliseerd varkensgebraad met rode kool en sinaasappel

Ingrediënten voor 4 personen:

Gekarameliseerd varkensgebraad met rode kool en sinaasappel

  • 1 fijngesneden verse rode kool van Flandria
  • 1 stuk varkensgebraad van 500 g
  • 150 g zilveruitjes
  • 100 ml vers geperst sinaasappelsap
  • de schil van ¼ sinaasappel
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 2 eetlepels arachideolie
  •  ½ koffielepel Provençaalse kruiden
  • 100 ml witte wijn
  • 100 ml water
  • versgemalen peper

Bereiding:

Bestrijk het gebraad met de vloeibare honing met behulp van een borsteltje. 
Bestrooi met Provençaalse kruiden en voeg er een beetje peper aan toe.
Verhit de olie in een stoofpan.Bak het vlees aan alle kanten goed aan (pas op, het vlees bruint snel). Haal het vlees uit de pan, voeg de zilveruitjes toe en bak ze al roerend tot ze lichtjes kleuren. Voeg het vlees terug toe en voeg de witte wijn en het water toe. Zet het deksel op de pan en laat ongeveer 45 minuten op een zacht vuur stoven. Draai het vlees regelmatig om en controleer de gaarheid. Bak de rode kool 3 à 4 minuten in een hete pan. 
Roer regelmatig. Voeg de gesnipperde sinaasappelschil en het sinaasappelsap toe en kruid naar smaak met peper. Dek de pan af en laat 15 minuten zachtjes stoven. 
Controleer of de rodekool gaar is en laat eventueel nog wat langer op het vuur staan. Kruid eventueel bij.Snijd het gekarameliseerde varkensgebraad in plakken. 
Verdeel het over de borden en overgiet met een beetje kookvocht. Voeg de rode kool met sinaasappel toe. Serveer met gekookte aardappelen.


Aardappelgratin met tomaat en aubergines

Ingrediënten voor 4 personen

Aardappelgratin met tomaat en aubergines

  • 8 middelgrote vastkokende aardappelen
  • 2 aubergines
  • 6 tomaten 
  • 2 dl groentebouillon
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 2 eetlepels salie of tijm
  • 100 g geraspte kaas (naar keuze) 
  • 2 eetlepels olijfolie 
  • 2 eetlepels grof zeezout
  • peper en zout

Bereidingswijze

Snijd de aardappelen en de aubergines in schijfjes van 5 mm. Bestrooi de aubergines met zeezout, laat ze 30 min rusten, spoel ze af met water en dep ze droog. Hak de ui en de look fijn. Stoof ze in olijfolie, voeg de tomaten en de groentebouillon toe. Laat even sudderen en breng op smaak met peper en zout.
Leg een laagje aardappelschijfjes in een ovenschaal en daarna een laagje aubergines. Bestrooi met de helft van de fijngehakte salie of tijm. Overgiet met de helft van de tomatensaus.
Herhaal dit en werk af met een laagje kaas. Gaar alles gedurende +/- 50 min in een voorverwarmde oven op 180°.


Slaatje met geitenkaas

Ingrediënten per persoon

Slaatje met geitenkaas

  • enkele blaadjes kropsla of mulitcolorsla
  • 1 tomaatje
  • 1 wortel
  •  1 cocktailkomkommer
  • 1/2 zoetepuntpaprika
  • 50 g zachte geitenkaas
  • 1 koffielepel honing
  •  Provençaalse kruiden
  • 1 eetlepel dressing
  • 1 sneetje volkorenbrood

Bereiding

Maak de sla schoon. Snijd het tomaatje doormidden. Schraap de wortel. Snijd de wortel en de komkommer in julienne. Ontpit de paprika. Vul de paprika met de zachte geitenkaas en sprenkel er wat honing over. Breng op smaak met Provençaalse kruiden. Grill lichtjes. Leg enkele blaadjes sla op een bord en schik er de gevulde paprika op. Besprenkel met de dressing en eet er een sneetje volkorenbrood bij.

#4710

Bron: Flandria