Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/eind_oktober_begin_november_blaadjes_scheppen_of_een_net_erover

Tuinadvies

Toon alles uit: "Onderhoud"

Eind oktober, begin november: blaadjes scheppen of een net erover?

De blaadjes van de bomen dwarrelen naar beneden en komen in de vijver terecht en gaan daar rotten. Dit moet vermeden worden. Bij kleine toegankelijke vijvers vangt men de blaadjes weg met een schepnet. Een karwijtje dat bij grotere vijvers veel tijd in beslag gaat nemen. Bij middelgrote en grote vijvers kan men beter het inwaaien van boombladeren tegen gaan. Dit kan op een eenvoudige manier gebeuren door een net boven de vijver te hangen. Een fijnmazig afdeknet verdient de voorkeur om te vermijden dat dieren, zoals kikkers of opspringende vissen in de mazen blijven haken en er niet meer uit raken. 

afgevallen bladeren uit de vijver houden

Spant men het net horizontaal dan moet men regelmatig de bladeren wegnemen om te vermijden dat ze door hun gewicht toch in de vijver zakken. Men moet dan ook telkens het net wegnemen als men werkjes in de vijver wil doen.

Het vijvernet hoeft niet noodzakelijk horizontaal over de vijver gespannen te worden. Het is meestal eenvoudiger een soort tentstructuur te voorzien. Men kan bijvoorbeeld langs weerszijden van de vijver een verticale paal plaatsen. Wanneer men beide palen met een koord of wasdraad verbindt kan men het net hierover leggen. De boomblaadjes glijden dan mooi van de ‘tent’ af en kunnen eenvoudig verzameld worden. Ondertussen blijft de vijver ook toegankelijk want men kan onder het net lopen om in de vijver te werken. Toegegeven, echt mooi is zo’n netopstelling niet maar ze hoeft ook maar gedurende een paar weken dienst te doen. Vooral de twee weken die volgen op de eerste duidelijke nachtvorst zijn belangrijk want tijdens deze periode vallen de meeste bladeren. De tweede week van november kan het vijverafdeknet meestal alweer opgeborgen worden. 

Het gebruik van een skimmer met grote opvangkorf zoals de Pond Technics Satellietskimmer zorgt ervoor dat een groot deel van de invallende blaadjes wordt tegengehouden. In de herfstperiode maak je de opvangkorf uiteraard vaker leeg dan tijdens de andere seizoenen.


#5460

Bron: Helder Vijveren
www.heldervijveren.com