Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/eetbare_planten_uit_de_siertuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 1 oktober 2020

Eetbare planten uit de siertuin

Eetbare planten uit de siertuin: madeliefjes

Onderdoen in sierwaarde hoeven de eetbare planten zeker niet. Vele van de planten die geschikt zijn voor menselijke consumptie passen perfect in de bloemenborder tussen de andere planten met sierwaarde. Bovendien is het ook mogelijk om eetbare planten op een terras of een vierkantemeter tuin te verbouwen. Ideaal voor wie dus graag even snoept van zelfgekweekte planten.
Niet ieder deel mag bij planten als eetbaar beschouwd worden. Er zitten verschillende delen aan die soms wel, maar soms ook niet eetbaar zijn zoals de wortel, de vruchten, stengel, bloesem of bladeren.

bosbessen: eetbare vruchten van heesters in de tuin

Een van de meest gekende eetbare planten zijn de struiken, omwille van hun bessen of vruchten die ze voortbrengen. Bovendien passen ze in vrijwel iedere tuin. Bessenstruiken worden in groep gezet (bijvoorbeeld als een levende afscheiding), maar een enkeling mag er ook wezen.
Naast de eetbare delen en de sierwaarde hebben struiken in de tuin nog andere voordelen; voor vogels bijvoorbeeld. Verschillende soorten kleine tuinvogels zullen in en om de struiken foerageren. Ook in de winter kunnen de besneeuwde takken van struiken een prachtig winterlandschap opleveren.
De bessen of vruchten van verschillende struiken zijn een must om te gebruiken in het bereiden van verse zomergerechten:

  • Bosbessen: Vrij verspreid terug te vinden, bevat vruchten in de zomermaanden die bovendien zeer rijk zijn aan vitamine C.
  • Frambozen: Deze kruipende struik met doornen brengt van juni tot augustus heerlijke vruchten voort. Lekker om geplukt direct op te peuzelen, maar ze kunnen evengoed gebruikt worden op taarten, sausjes bij coupe ijs of bij het maken van confituur. Naast de vruchten zijn ook de bladeren bruikbaar in de keuken: jonge groene bladeren voor de bloei kunnen gedroogd worden om er lekkere thee van te maken.
  • Bramen zijn ook doornachtige struiken net zoals de framboos en is meestal in het wild te vinden in bossen, open plekken, oevers, … De vruchten die in het najaar rijp zijn, zijn lekker en helpen bij o.a. tegengaan van diarree of andere stoornissen van de stofwisseling.
  • De eenstijlige meidoorn wordt vaak gebruikt om de bladeren rechtstreeks van de struik op te eten, of gemengd in een zomers slaatje. Ook de bessen zijn uiteraard eetbaar.

Naast struiken zijn ook bloemen vaak eetbaar. Vooral bij salades zijn bloemen lekker en mooi. Hun kleuren geven direct een frisse toets aan het gerecht, denk maar aan bloemen zoals kamille, maarts viooltje, afrikaantje, madeliefje, komkommerkruid, daglelie, goudsbloem, japanse kwee, paarse en witte dovenetel…

snijbiet, lekker en decoratief

Groenten zijn uiteraard eetbaar, maar draai de stelling even om en dan kunnen groenten ook voor hun sierwaarde in bloemenborders gezet worden. Denk maar aan de paarsrode variëteiten van kolen, de geribbelde bladeren van de snijbiet of waarom niet een krop sla zetten in de border?

Paddenstoelen zijn soms ook eetbaar, maar soms zijn ze zeer giftig. Let dus op bij het proeven van alles wat u tegenkomt in de natuur. Als regel kunt u stellen dat als u niet 100% zeker bent dat het eetbaar is, dan laat u het best voor wat het is.

bottels van hondsroos : eten uit de tuin

De bottels van rozen worden ook wel eens gebruikt om confituur of thee van te maken. Wilde of botanische rozen bloeien met enkelbloemige bloemen die daarna bottels worden (int verschillende kleurtinten). Ze laten hangen kan een winterse sierwaarde geven aan de tuin, maar die sierwaarde kan ook op een taart gebruikt worden. Hondsroos is zo'n roos die bijzonder rijk is aan vitamine C. Wat vreemd is, is hoe meer naar het Noorden deze roos gevonden wordt, hoe hoger het gehalte aan vitamine C.

Bodembedekkers worden meestal geplant omdat het de bedoeling is om een deel grond snel af te dekken met iets dat toch nog sierwaarde heeft. Soms als alternatief voor gras omdat er bijvoorbeeld geen wekelijks onderhoud op behoeft. In functie van de eetbare planten kunnen bodembedekkers als bosaardbeien, tijm, muurpeper, longkruid, ... geplant worden.

#3282