Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/eetbare_paddenstoelen_uit_het_bos

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 18 november 2019

Eetbare paddenstoelen uit het bos

Eetbare paddenstoelen uit het bos vliegenzwam

Eetbare paddenstoelen uit het bosPaddenstoelen zijn heel mooie en mysterieuze verschijnselen in de natuur. In de herfst, als de bodem in het bos vochtiger wordt, komen de paddenstoelen tevoorschijn.

Het zijn bovengronds groeiende vruchtlichamen van een ondergronds netwerk van zwamdraden. In de vrije natuur komen er ontelbaar veel soorten voor waarvan er duizenden soorten eetbaar zijn.  

Tijdens de herfst en winter zijn er heel lekkere boschampignons verkrijgbaar in de meeste supermarkten.

De boschampignons die je in de winkel koopt worden niet gekweekt maar zijn ook echt afkomstig uit het bos. Meestal komen ze uit landen zoals Zweden, Spanje, Frankrijk of Rusland waar ze door lokale paddenstoelenkenners geplukt worden.

Als je zelf boschampignons gaat plukken op plaatsen waar het toegestaan is moet je steeds opletten want soms zijn de eetbare moeilijk te onderscheiden van de niet eetbare zwammen. Sommige soorten zijn heel giftig!

Paddenstoelen zitten boordevol smaak, bevatten heel weinig calorieën maar zijn wel heel voedzaam. Ideaal dus om af te slanken.
In onderstaand recept worden cantharellen gebruikt. De steel van deze zwam is vlezig en dik en de hoed is trechtervormig met een gegolfde rand. Ze hebben een geel tot lichtoranje kleur en een lichte pepersmaak. Wordt ook wel hanenkam genoemd.

Eetbare paddenstoelen uit het bos

Heerlijke cantharellen met boekweit

Eetbare paddenstoelen uit het bosIngrediënten:

  • ca. 200 gram cantharellen (of eventueel andere boschampignons)
  • 50 gram boekweit
  • een handvol verse spinazie
  • 1 teentje knoflook
  • platte peterselie
  • Thaise basilicum
  • peper en zout
  • ca. 3 eetlepels groene pesto
  • olijfolie, extra vierge
  • 1 eetlepel notenolie

Bereiding:

  1. Kook de boekweit in 2 keer zoveel water gedurende 20 minuten.
  2. Maak de cantharellen schoon. Je hoeft ze niet in stukken te snijden.
  3. Pel het teentje knoflook en fruit het in wat olijfolie.
  4. Voeg de paddenstoelen toe en laat gedurende een paar minuten bakken.
  5. Spoel de spinazie en voeg ze toe aan de champignons. Laat nog even op een zacht vuur staan.
  6. Haal de pan van het vuur en voeg de boekweit, de pesto, gehakte peterselie en Thaise basilicum toe.
  7. Breng op smaak met peper en zout en wat notenolie.
#4556

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies