Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/eenvoudige_groentengerechten_klaarmaken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 21 juli 2019

Eenvoudige groentengerechten klaarmaken

Witloofsoep (2 pers.)

Witloofsoep (2 pers.)Eenvoudig, snel en boordevol smaak.
Het lekkerst met grijze garnaaltjes, maar ook gebakken spekjes en croutons kunnen.

  • 8 stronkjes witloof
  • 1 grote ui, in stukken gesneden
  • water
  • 0,5 l groentenbouillon
  • 1 dl room
  • 150 g handgepelde grijze garnalen
  • boter
  • peper en zout

Haal de buitenste bladeren van het witloof en snijd de harde, bittere, kern eruit. Verdeel in grote stukken.
Stoof de ui in een pan in een bodempje water. Voeg de stukken witloof toe, giet er de bouillon bij en zoveel water tot de groenten onderstaan. Laat ca. 1 uur sudderen op zacht vuurtje. Voeg tussenin, indien nodig, water toe.
Mix de soep tot ze mooi glad. Breng ze op smaak met peper en zout. Doe er de room bij en laat goed doorwarmen, maar niet koken.
Verdeel de soep over diepe borden of kommen en doe er de garnalen bij. Serveer met lekker vers roggebrood met boter besmeerd en eventueel belegd met garnaaltjes.


Varkensgebraad met champignons

Ingrediënten voor 4 personen

Varkensgebraad met champignons

  • 600 g varkensschoudergebraad
  • 80 g pancetta
  • 500 g boschampignons
  • 2 peren
  • 5 salieblaadjes
  • 50 g rozijnen
  • 50 g gehakte walnoten
  • 500 ml kalfsfond
  • 50 ml Noilly Prat
  • 2 el groene peperbolletjes, blik
  • sausbinder
  • boter
  • peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de champignons in stukjes en bak ze aan in boter. Kruid met peper en zout. Spoel de peren, verwijder het klokhuis en snij in kleine stukjes. Doe samen met de reepjes pancetta, rozijnen en gehakte walnoten bij de champignons. Roerbak kort.
Snij het vlees open tot 1 grote lap. Leg ¾ van de vulling in het midden. Rol op en maak vast met keukentouw. Stop er de salie tussen. Leg de rollade in een beboterde ovenschaal. Verdeel er de rest van de vulling rond. Leg er extra vlokjes boter bij en bak 40 minuten in de oven.
Haal het vlees uit de oven. Laat rusten onder aluminiumfolie. Laat de kalfsfond inkoken met de Noilly Prat en voeg de groene peperbolletjes toe. Bind de saus met sausbinder. Snij het vlees in plakken.
Lekker met een knapperige salade en kroketjes.


Raapjespuree met gebakken coquilles (2 pers.)

Raapjes zijn een vast ingrediënt in elke zichzelf respecterende winterse stoofschotel, maar als puree in combinatie met coquilles worden ze een topgerecht.

Raapjespuree met gebakken coquilles (2 pers.)

  • 2 raapjes, geschild en in stukjes gesneden
  • groentebouillon
  • room
  • 4 coquilles (nootjes)
  • olijfolie

Doe de raapjes in een potje en zet ze onder met bouillon. Kook ze beetgaar, doe er een scheut room bij en laat alle vloeistof inkoken. Pureer.
Bak de coquilles aan beide zijden kort aan in wat olijfolie. 
Verdeel de raapjespuree over kleine bordjes en leg er de gebakken coquilles op.

#4607

Bron: Lava