Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/eenjarige_klimplanten_soorten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 24 juli 2021

Eenjarige klimplanten die je zelf moet zaaien

 

Eenjarige klimmers.

In tuincentra worden binnenkort weer volop perkplanten en eenjarigen verkocht. Daar zitten niet vaak klimplanten tussen. Toch zijn de eenjarige klimmers zeker de moeite waard. Om er aan te geraken zul je zelf aan het zaaien moeten gaan, maar dat is niet moeilijk en het is leuk om het groeiproces vanaf het begin te volgen.


Mina lobata (syn. Quamoclit lobata) of Spaanse vlag

Een bijzondere klimplant is Mina lobata (syn. Quamoclit lobata).  Mina is zeer bloeirijk, haar bloemen in trossen, klein en buisvormig, oranjerood met zachtgeel. Het blad is drielobbig en maakt de klimmer fraai voordat de bloei begint. Het is een verfijnde verschijning die snel groeit.  Mina lobata wordt ook wel ondergebracht bij Ipomoea, de winde.


Tropaeolum peregrinum, de klimmende kanariekers

Tropaeolum peregrinum is de klimmende kanariekers. In eerste instantie doet deze fraaie klimmer met haar wonderlijk gevormde heldergele bloemen niet aan de Oost-Indische kers denken, waar ze toch familie van is. In korte tijd wordt de kanariekers tot 3 meter hoog.  Tropaeolum peregrinum heeft prachtige blaadjes. Heel mooi met bijvoorbeeld paarsblauwe Clematis.


Lathyrus odoratus “Wiltshire Ripple”

 

Heerlijke geur vinden we bij de siererwt, Lathyrus odoratus. Op de foto zien we Lathyrus odoratus “Wiltshire Ripple”, met bloemen in een aparte kleur. Zilverachtig als ondergrond, bruin maar dan niet echt bruin, lilagrijs met rood: het valt niet mee de kleur te beschrijven. Opvallend en mooi en het daagt uit tot het bedenken van geraffineerde combinaties.

Schuttingen, muurtjes, palen en hekwerken kunnen zo worden verfraaid maar de klimmers kunnen ook in heesters groeien. Omdat ze na de zomer weer verwijderd worden, vormen ze geen bedreiging voor hun gastheer. Op die manier kun je twee keer van een heester genieten. Denk bijvoorbeeld aan een sering, die heel mooi bloeit en lekker ruikt in het voorjaar maar de rest van het jaar niet boeiend genoemd kan worden.

Deze eenjarige klimmers zijn eenvoudig op te kweken uit zaad. Lathyrus heeft zaden die vrij hard zijn. Het kiemen kan worden versneld door de zaden aan te vijlen een aantal uren in lauw water te weken.

Als je nu zaait, heb je komende zomer bloemen!

 

#1932

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl