Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/een_tuinreis_naar_londen-2

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 19 juni 2021

Tuinreis naar Londen (deel 2)

De Chelsea Flower Show

Wat voor sportliefhebbers de Olympische spelen betekenen, dat betekent de Chelsea Flowershow voor tuin- en plantenliefhebbers.  Dit meest prestigieuze evenement van de RHS, een soort hoogfeest van de tuincultuur, met meer dan 500 exposanten  brengt tegenwoordig jaarlijks ruim 150.000 bezoekers op de been.

Zeker de jonge aankomende talenten maar ook de grote namen onder de kwekers en tuinontwerpers vinden het een eer hieraan te mogen deelnemen en het beperkte aantal uitgegeven toegangskaarten is vaak eind november  bijna uitverkocht voor de tentoonstelling in mei het jaar daarop.

De deelnemende designers, plantenkwekers en leveranciers,  aannemers  en vooral niet te vergeten, ook de sponsors werken dan al minstens een jaar samen en sparen kosten noch moeite  om hun voorontwerp gekozen, en hun droomtuin op tijd en perfect uitgevoerd te krijgen op de dag dat de vakjury haar rondgang maakt. 

Een gouden medaille betekent  hier euforie en bruisende Champagne en bij een veel minder gunstige beoordeling misschien wel een borrel om de teleurstelling weg te spoelen.

Zo ook gaat het met de plantenkwekers.  Het vergt meestal een jaar van zorgvuldig kiezen en selectief vermeerderen, door  massaal zaaien en stekken en verder door met bijna wetenschappelijke precisie hun planten op tijd te koelen, te verwarmen, te bemesten, te steunen, de belichtingstijd korter of langer te maken om op die dagen met voldoende topmateriaal te kunnen schitteren in de grote tent of in een van de tientallen showtuinen. 

Hier met een mooie nieuwe plant of variëteit tevoorschijn komen en een medaille verdienen is wellicht later de weg naar een AM of AGM (Award of Garden Merit) en dan moet men geen klanten meer zoeken maar komen ze vanzelf.

 

Het is bewonderenswaardig hoe de kwekers hun planten, wat hun bloeitijd ook is, allemaal op die dagen in hun volle glorie kunnen tonen, van Narcissen tot … stokrozen.

Wanneer we deze tentoonstelling vergelijken met bijvoorbeeld de laatste Floreade in Venlo met een oppervlakte van 66 ha en 2 miljoen bezoekers, lijkt de 4,5 ha die de Flowershow slechts in beslag neemt en het bezoekersaantal van 150.000 maar weinig, maar ze duurt ook maar 5 dagen.  Het opzet is ook helemaal anders.  Dit wordt jaarlijks georganiseerd en nadien volledig weer afgebroken.  Hoogstens enkele tuinen worden elders  weer gereconstrueerd terwijl de Nederlandse gaststad van de Floreade er steeds een blijvend gigantisch park aan over houdt.

Meer bezoekers kan de Flowershow ook echt niet aan, als men weet dat de eerste dag al volledig gereserveerd is voor de prijsuitreiking en het traditioneel koninklijk bezoek en de tweede dag al enkel voor RHS-leden.  Dan blijven er nog vier dagen over voor u en ik. 

 

Enkele vaste waarden zoals David Austin Roses (links) of The Hillier Nurseries (rechts) zijn elk jaar weer met een schitterende stand aanwezig in de grote tent (hier in 2014).

 

 2014 Cat. showtuinen:  De M&G tuin -   dit ontwerp van Cleve West, volledig in de stijl van een Perzische paradijstuin kreeg een gouden medaille. Ook in 2016 behaalde Cleve West goud, deze keer met een tuin geïnspireerd op het landschap in Exmoor waar hij zijn jeugd doorbracht. 

 

Deze M&G tuin won in 2017 de prijs voor de beste showtuin.  Het is een creatie van James Basson, ook stilaan een vaste deelnemer, met meestal Mediterrane tuinen.  Voor het ontwerp liet hij zich inspireren op een steengroeve langs de kust van Malta waar de natuur de brutale ingrepen van de ontginners tracht te verzachten en planten hun plaats weer innemen.
Smaken verschillen en het was een gedurfd en vernieuwend ontwerp, maar het kon me niet bekoren … .

 

Ieder jaar zijn er ook landen of steden die deelnemen.  In 2017 waren dat o.a. Canada, Granada en Zuid-Afrika.  Op de foto hierboven ziet u de prachtige ‘Zijderoutetuin’, een opdracht van de Chinese stad Chengdu

Nog enkele van mijn favoriete tuinen in 2017

Ook in 2017 behaalde de Japanse ontwerper Kazuyuki Ishihara, en dat al voor de tiende maal, een gouden medaille bij de Artisan gardens met weer een voor hem typische romantische tuin, geïnspireerd op de Kyotoresidentie van de Japanse Keizers.  Een ruisend watervalletje, bemoste rotsen en tal van bizar gevormde Acers en Pinussen bepalen de rustige, bijna sprookjesachtige sfeer van dit paradijsje.

 

‘City Living’ was de naam van deze tuin, een creatie van Kate Gould.  Drie verdiepingen vol groen inclusief begroeide wanden en een daktuin zorgen niet alleen voor een behaaglijke woonomgeving voor de bewoners in de stad, maar zijn ook goed voor de biodiversiteit.

Voor de tuin links, ‘Beneath the Mexican sky’, ontving Manoj Malde, een nieuwkomer op de Flowershow silver gilt in de cat. Fresh Gardens.  Voor de materiaalkeuze, de rechtlijnigheid en het gebruik van kleur liet hij zich inspireren door de Mexicaanse modernistische architect Luis Baragan.

Met de rechtse tuin won Sarah Eberle een gouden medaille in de cat. Artisan Gardens.  Zij haalde het idee uit Barcelona en het werk van de Catalaanse architect Antoni Gaudi.

En wie zou er niet zo’n tuinhuisje willen?  Voor de beplanting, die het zo charmant maakt, moet je wel bij een ander bedrijf zijn.

Het  belang van de Chelsea flowershow voor de Britse tuinliefhebbers kan men alleen al afleiden uit de vele uitzendingen die de BBC eraan wijdt.  Van in de voorbereidingsperiode worden er al geregeld sfeerbeelden en interviews uitgezonden tot in die week zelf, twee maal per dag de laatste  gebeurtenissen  uitvoerig becommentarieerd worden door de Gardenersworldcorryfeeën.

Deze enorme belangstelling  maakt dat er makkelijk  behoorlijke bedragen vrij gemaakt worden voor deze projecten door sponsors van allerlei aard zoals banken, tijdschriften, allerlei grote sociale organisaties … tot en met de grote modehuizen of Champagnemerken.

Voor elke exposant is dit absoluut een uitgelezen gelegenheid om, ook internationaal uit te pakken met wat men kan of om nieuwe materialen, ideeën of produkten te lanceren.   Toch waren er dit jaar, misschien mede door de er aan komende brexit, voor de eerste keer problemen om sponsors van over het Kanaal aan te trekken.

Hier zien we de 72jarige Carol Klein, groen journaliste, schrijfster, en presentatrice bij Gardeners World sedert 1989, in actie tijdens een van de dagelijkse uitzendingen voor de BBC.

Een aantal reisagentschappen van bij ons, bieden elk jaar wel een tuinreis aan waarin een bezoek aan Chelsea deel van uitmaakt.  Het voordeel van dergelijke reis is het gemak daarvan.  Men hoeft geen half jaar vooraf kaarten te bestellen, zelf voor vervoer in te staan of een hotel te boeken en het openbaar vervoer te doorgronden.   Die zorg wordt u volledig uit handen genomen.

Toch hadden we er dit jaar graag die inspanningen voor over om ons bezoek nu eens rustig en op eigen tempo af te werken. In plaats van om 17.00 uur al te moeten opkrassen om op tijd aan tafel te kunnen verschijnen in het hotel, konden we er gewoon verder rondstruinen, rustig iets eten en genieten van de muzikale animatie, desnoods tot sluitingsuur. 

Deze tentoonstelling vindt al sedert 1913  plaats in de Ranelagh Garden.  De tuin die hoort bij the Royal Hospital of Chelsea, een rusthuis voor oud-militairen, gelegen langs de Thamesoever.  De dichtst nabije metrohalte is Sloansquare.

Ook op de weg erheen en langs de straten rondom Sloane square is er veel te zien.  Heel wat winkels en horecazaken in Chelsea , versieren hun gevels rijkelijk met prachtige bloemenarangementen naar aanleiding van dit evenement.  Een overzichtskaartje op de site Chelsea in Bloom (www.chelseainbloom.co.uk)  toont al de deelnemers.  Er wordt elk jaar weer een nieuw thema bepaald en er is een wedstrijd aan verbonden met een jury van experten en ook een publieksprijs. 

Het opgelegde thema in 2017 was Safari.  Hierboven twee zeer gesmaakte bloemenarrangementen, zowel bij de jury als bij het publiek.

De Chelsea Physicgarden 

Op een boogscheut  van de Ranelaghgardens , langs dezelfde kant van de Thames ligt de Chelsea Physic Garden.  

Naar de ingang, tussen de beschermende hoge muren is het een beetje zoeken, die ligt in een zijstraat, de Swanwalk.

Gesticht in 1673, is het de oudste botanische tuin van het land met een plantencollectie die op 5000 soorten geraamd wordt.   Op bepaalde plaatsen staan de planten ingedeeld in eetbare soorten, planten van historisch belang of nog anders, gewoon nuttige soorten en dan nog eens gegroepeerd per continent.  In andere delen werden de planten  weer ingedeeld in één- en tweezaadlobbigen en dan nog eens per plantenfamilie.   

Uren zou men er kunnen doorbrengen, alleen al met het lezen van de naambordjes met vaak een uitgebreide informatie over de geschiedenis, de herkomst en het gebruik van de planten.  Slechts weinig botanische tuinen besteden daar zoveel aandacht aan.  

De Chelsea Phisic garden met links een ronde vijver en  er omheen de rotstuin waar Ijslandse lavastenen in verwerkt werden die reeds aangevoerd werden in 1773.. ..

Mensen met minder wetenschappelijke interesse of botanische kennis moeten zich daar zeker totaal niet laten door afschrikken. De presentatie van de planten is ook zo opgevat dat de tuin bij iedere aanblik, waarheen ook, een kleurrijk beeld geeft, vol blad- en vormcontrasten.  Niet voor niets wordt deze tuin in de meeste reisgidsen opgenomen in de top tien van de plaatsen die men bij een bezoek aan de stad zeker moet bezoeken.

Midden de tuin kreeg Hans Sloane, die er ook ooit zelf studeerde en er later zijn financiële steun aan verleende, een mooi standbeeld.

Heeft Londen ten opzichte van de rest van Engeland al een bijzonder microklimaat met gemiddelde temperaturen die flink hoger liggen, de ommuurde Physics Garden doet het nog beter.  Tal van planten uit een Mediteraan klimaat, groeien er, nauwelijks of niet beschut in de winter, in de volle grond.

De echt tropische planten staan in de kassen  tegenaan de noordmuur, waar zich ook het tuincafé bevindt en de klaslokalen waar het jaar door cursussen worden gegeven over alles en nog wat dat met planten en tuinen te maken heeft. 

De toegangsprijs voor deze tuin is niet zo goedkoop, 10,5 pound en de openingstijden zijn van 11.00 tot 18.00 uur.

Bekijk tuinreis deel 1
Bekijk tuinreis deel 3
Bekijk tuinreis deel 4
Bekijk tuinreis deel 5

#5377

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster