Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/een_notelaar_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 23 september 2021

Een notelaar in de tuin

van walnoot tot vrucht

De okkernotenboom of walnotenboom (Juglans regia) produceert één van de meest gekend soorten vruchten: de walnoot. Van deze noten wordt gezegd dat je er slimmer van wordt, maar eigenlijk is dat meer een volksgezegd omdat de noot sterk lijkt op de hersenen van de mens.
Echter, deze vrucht heeft wel bijzonder veel positieve effecten en voordelen:

  • Een verlaging van het risico op diabetes
  • Door het lage cholesterolgehalte zeer geschikt voor mensen met een te hoge cholesterol
  • Ze zijn zeer gezond voor het hart
  • Ze zorgen voor sterkere botten
  • Walnoten verbeteren het metabolisme
  • Ze hebben een ontstekingsremmende werking

walnotenboom kiezenDe walnotenboom is een ingeburgerde hoogstamboom die van een kalkrijke bodem houdt, met een brede bolvormige open kroon. Aanvankelijk heeft de notenboom een gladde grijze schors die later diepe groeven krijgt.

De samengestelde bladeren hebben zeven tot negen eironde deelbladeren en zijn glanzend heldergroen. Ze zijn gaafrandig. Naar de top van het samengestelde blad toe, worden zij groter. Ze verspreiden een aromatische geur die muggen en vliegen afhoudt. Je kan het duidelijk ruiken wanneer je een blad door je handen wrijft.

De mannelijke bloemen zijn hangende geelgroene katjes terwijl de veel kleinere witgroene vrouwelijke bloemen in groepjes rechtop staan. 
De vruchten zijn glad en groen, 4 tot 5 cm groot en bevatten een heerlijke eetbare walnoot. Ze zijn eetbaar vanaf oktober.

De oogst is afhankelijk van de temperaturen in het voorjaar. De bloei van de walnotenboom is april en mei en wanneer er op dat nog wat nachtvorst is vriest de bloei kapot en zal er een verminderde vruchtproductie zijn.

oogst van walnotenPluk echter nooit de vruchten van de boom, maar wacht tot ze vanzelf afvallen. Door te plukken ontstaan er wondjes en walnotenbomen kunnen hevig bloeden aan hun wonden. In extreme gevallen gaat de boom er zelf volledig van dood.

Snoeien doe je best wanneer het blad begint te kleuren en af te vallen. Doe je dat vroeger of later, dan kan de boom doodbloeden. Het liefst worden een walnotenboom zo weinig mogelijk gesnoeid. De oude en dode takken mogen weggehaald worden, alsook de takken die schuren tegen andere.

Om de boom wat in model te houden mag de boomkroon ook nog wat bijgesnoeid worden.

Bij de aankoop van een walnotenboom kan je kiezen tussen verschillende geënte rassen:

Broadview is een ras dat goed winterhard is en bovendien tamelijk ziekteresistent. De noten zijn lekker en er is een goede productie. Bovendien groeit de broadview niet zo snel wat ideaal is voor de meeste tuinen.

Bruccaneer is afkomstig uit Limburg. Deze groeit iets sneller dan de Broadview, maar draagt wel wat minder vruchten.

soorten walnotenbomenDe notelaar Wonder van Monrepos is een relatief jonge soort. Deze is pas in de jaren '80 ontstaan en heeft een goede productie van noten. Bovendien is dit een late bloeier, waardoor er minder kans is dat de bloesem beschadigd wordt door vorst en dus een gegarandeerde productie van noten.

De Mars is een ras met een zeer goede notenkwaliteit. Bovendien draagt deze boom al op relatief jonge leeftijd vruchten. De Mars is beter bestand tegen vorst en is ook tamelijk resistent tegen ziekten.

Voor kleine tuinen is de Jupiter wellicht de perfecte keuze. Deze boom wordt maximaal 6 meter hoog en levert bovendien veel grote walnoten af. Bovendien bestuift deze boom zichzelf, wat hem ideaal maakt om als enige boom in de tuin te zetten.

Een andere walnotenboom die ook niet te hoog wordt is de Roter Donaunuss. Deze wordt maximaal 8 meter, en dus ook geschikt voor in kleine tuinen te staan. Het nadeel is dat deze moet bestoven worden door een andere walnotenboom. De vruchten zijn roodgekleurd wat dan weer uniek is om in de keuken mee aan de slag te gaan.

Wil je snel een grote walnotenboom? Dan kies je best voor de Coenen. Dit is een zeer snelle groeier met grote en bovendien lekkere noten op voorwaarde dat ze bestoven worden door een andere soort walnotenboom, die weliswaar enkele honderden meters afstand mag staan omdat deze door de wind wordt bestoven.

De troswalnoot of Hansen is dan eentje waarbij de noten steeds in trosjes groeien. Deze soort blijft relatief klein en de noten ervan hebben een lekkere smaak.

#4733

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies