Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/een_mooie_voortuin_hoe_doe_je_dat_

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 30 juli 2021

Een mooie voortuin, hoe doe je dat?

Zelfs als je voortuin niet groter is dan een reepje tussen trottoir en voordeur, dan nog kun je er een opvallende binnenkomer van maken. Per slot van rekening is je voortuin wel het visitekaartje van je huis.

De stijl van je huis bepaalt in belangrijke mate de stijl van je voortuin. Bij een klassieke villa of landhuis is een eerder formele, symmetrische voortuin met buxus op zijn plaats, bij een gerestaureerde hoeve past een wat nonchalante mix van cottageplanten of boerenhortensia’s. Statische siergrassen gaan goed samen met een strakke, moderne woning, al is een contrast met felle kleuren ook prachtig. Loop eens een blokje om in de buurt; je doet er zeker ideeën op. Bovendien oogt een straat zoveel harmonieuzer wanneer de voortuinen qua stijl bij elkaar passen. Denk ook goed na over de functie van je voortuin. Is het puur een visitekaartje of moeten er ook fietsen kunnen staan, een auto… Mogen de kinderen er spelen?

Een mooie voortuin, hoe doe je dat?

Beetje privacy

Ook al is het bij jou de zoete inval, toch kun je beter een of andere afbakening van je privéterrein voorzien: een laag muurtje, een hek, een flinke bloembak…. Het kan natuurlijk ook met planten, zoals flinke bollen of wolken van buxus, Japanse hulst, taxus of beuk. Wil je geen inkijk, dan wordt het een hogere haag of een draadafsluiting met een mix van klimplanten of klimop. Houd met de keuze van je planten rekening met de bodem van je voortuin; analyseer hem vooraf. Hoeveel zon of schaduw valt er in de tuin, is het er winderig, … . Een voortuin waar maar weinig zon op valt, fleurt op met gevlekt blad van hosta, Epimedium, Brunnera of groenblijvende Carex foliosissima. Ook planten met witte of gele bloemen brengen licht. Wanhoop niet wanneer de grond vol puin zit: hier kun je net een prachtige grindtuin maken. Denk niet te klein. Het is niet omdat je voortuin maar een voorschoot groot is, dat je met petieterige plantjes moet werken. Integendeel, één blikvanger, zoals een klein struikboompje (bv. een kleine magnolia, Amelanchier of Cornus), kan perfect als eyecatcher.

Voorbeelden om een voortuin aan te leggen

In laagjes

Combineer verschillende hoogtes van planten: in een laagjestuin kun je veel meer planten en bloembollen kwijt dan in een ‘vlakke’ tuin; zo valt er het jaar rond wat te beleven valt. Meng bijvoorbeeld wintergroene bodembedekkers (mansoor, maagdenpalm, zenegroen…) met voorjaarsbollen en vaste planten die lang bloeien zoals Geranium. Vul aan met siergrassen, voor beleving in de herfst, en vaste planten met decoratieve zaaddozen (Phlomis) of een mooi wintersilhouet en struiken met fraai herfstblad (Amelanchier, Gingko). Voorzie zeker een geurende plant bij de voordeur: kamperfoelie, een sterk geurende roos of dropplant (Agastache). Of maak van je voortuin een smulplek, met een haag van frambozen of leifruit, een perk met mooi bloeiende kruiden zoals oregano en bieslook.

Voortuin aanleggen

Naar de deur

De essentie van een voortuin is natuurlijk dat je naar de voordeur wordt geleid: maak het pad goed zichtbaar. Verlichting in of naast het pad is in een donkere straat geen overbodige luxe. Leg niet meer verharding dan nodig en kies, waar het kan, voor waterdoorlatende materialen zoals fijn of net heel grof grind, klinkers met waterdoorlatende voegen of stapstenen in grind. Altijd handig: een grindpaadje verraadt bezoek (ook ongewenst) al van op afstand. Kruipplantjes in het grind geven je voortuin een nonchalante toets, zonder dat ze gaan woekeren of al te veel opvallen.

#5514

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist