Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/een_grijze_dag_vol_kleur

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 20 september 2020

Een grijze dag vol kleur

groene specht of Picus viridisAfgelopen dagen waren grijs, enkel dagen zonder zon…eerder kleurloos te noemen. Nu ja, met een oog voor detail en liefde voor de tuin en alles er omheen merkte ik al snel dat het donderdag toch een mooie dag zou worden.  Kleur komt immers van zelf naar je tuin, zon of geen zon.
Al bij het eerste ochtendlicht huppelt een vreemde groene vogel over het grasveld. Met zijn opvallende rode hoofd kan je eigenlijk niet missen, de groene specht (Picus viridis).

Ik kan er uren naar kijken hoe hij halsbrekende, of eerder ‘snavelbrekende’ toeren uithaalt en met zijn lange sterke zwarte snavel plukjes gras doorheen het luchtruim slingert. Wat een spektakel! Weg met bestrijdingsmiddel en mierenlokdoosjes. Deze prachtige specht is veruit de meest ecologische mierenbestrijder in de Benelux! Even later hangt hij met een volle buik tegen de kerselaar aan, al lachend maakt hij plaats voor een baldadig koppel krijsende gaaien.

Net als de groene specht is ook de gaai (Garrullus glandarius) een eerder mensenschuwe vogel. Het is niet altijd de meest geliefde soort maar in mijn tuin zijn ze steeds welkom. Ze komen met plezier om de laatste walnoten en houden mijn blik gevangen met hun prachtige verenkleed en bovenal stoere uitstraling. Wist je dat gaaien heer en meester zijn in het aanleggen van voorraadplaatsen.

Ze verstoppen overal noten maar onthouden niet elke verstopplaats waardoor ze her en der onbewust een boom of struik planten. Een bosbouwer dus met een sierlijke vlucht en een prachtig verenkleed.

gaai of Garrullus glandarius

winterkoning (Troglodytes troglodytes) Kool- en pimpelmezen smullen van het laatste vet op de voedertafel. Het zijn inderdaad de laatste restjes want het voederseizoen zit er bijna op al gun ik ze nog iets voor het doorkomen van de koude nachten. De mannetjes zijn bijna op hun mooist nu ze volop vrouwtjes moeten imponeren. De eerste nestkasten worden ingenomen, wie er nu nog moet ophangen is ruimschoots te laat… maar beter laat dan nooit.

Intussen kijken de prachtige helleborusbloemen naar beneden en trippelt één van de allerkleinsten nerveus doorheen de haag. Zou het de zelfde winterkoning (Troglodytes troglodytes) als vorig jaar zijn die opnieuw de nestbuidel inspecteert? In elk geval zingt hij nu dagelijks zijn lied dat voor mij steeds opnieuw de lente aankondigt.

Alle duiven, op het koppel gedomesticeerde na, hebben vandaag ongeveer hetzelfde kleur als de lucht en schijnen zicht niet te storen aan het feit dat de huismussen alweer voor de klimop van de buren kiezen in de plaats van voor de mooie mussenkast. Ze vliegen af en aan met mos, voorbij de kast, richting klimop. Je kan ze niet forceren, ik ben al blij dat ze min of meer terug zijn en de roodborst, allerbeste tuinvriend… die smult lekkere pindakaas.

#4695

Auteur: Thomas
Redactie Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p