Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/een_buitenkeuken_in_de_tuin_of_op_terras

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 28 juli 2021

Een buitenkeuken in de tuin of op terras

Een buitenkeuken is al lang niet meer zo nieuw, maar steeds meer wint deze manier van koken aan populariteit. Een handige tuinliefhebber/klusser kan zelf aan de slag gaan om een buitenkeuken te bouwen en dat hoeft bovendien niet erg ingewikkeld te zijn. Uiteraard moet er een studie gemaakt worden op voorhand, zodat u later niet voor praktische of structurele problemen komt te staan.
Als alternatief bestaan er in de doe-het-zelf-handels ook verschillende kleinere modellen, zodat ook u aan de slag kunt met een buitenkeuken in tuin of op terras.

volledig ingerichtte buitenkeukens kopen

Oorsprong buitenkeuken

Een veel gehoord fenomeen is dat mensen gaan besparen op allerhande dure aangelegenheden.  Uit eten gaan is bij een groot deel van de bevolking iets waarop al eens bespaard wordt. Net zoals mensen liever investeren in de tuin dan op reis te gaan is er een verschuiving merkbaar waardoor uit eten gaan verschoven wordt naar iets meer luxueuzer dan normaal thuis eten.
Een buitenkeuken is dan een investering die men sneller maakt, want het kan een hogere verkoopwaarde van de woning opleveren, of het is gewoon gezellig en goedkoper dan uiteten gaan.
Aan de andere kant van de oceaan zit dat al wat meer ingeburgerd en is het ook beter haalbaar. De gemiddelde Amerikaan eet zo’n 40 keer buiten op een jaar, terwijl dat in België en Nederland ongeveer 10 keer minder is. Een belangrijke reden voor het verschil zal wellicht ons vaak miserabel weertje zijn.

Soorten buitenkeukens

Buitenkeukens zijn er in verschillende opvattingen. Een barbecue is in wezen ook al een “buitenkeuken”, maar bij de term buitenkeuken denken de meesten toch aan een plaats of werkinstrument dat als volwaardig alternatief voor de keuken in huis kan dienen.
Allereerst kunt u aan de hand van de volgende vraagjes al meer te weten komen wat de beste optie in uw geval zou zijn:

 • Wil ik ook uitdagende gerechten maken, afwijkend van de “normale” kost?
 • Heeft u bij uw kookgedrag vaak plaatsgebrek?
 • Gebruikt u nu een barbecue vaak in de tuin of eerder op het terras?
 • Kookt u enkel voor eigen gebruik of komen er vaak vrienden of familie op bezoek?
 • Vormt de buitenkeuken een vervanging voor de binnenkeuken?
 • Wat is de beschikbare ruimte in mijn tuin/terras?
 • Is er een mogelijkheid om alles droog op te stellen en zijn er nutsvoorzieningen aanwezig?
 • Wat is mijn budget?

vaste buitenkeukenAfhankelijk van uw eisen zijn er 2 grote groepen: Verrijdbare (mobiele) buitenkeukens of vaste keukens die opnieuw op te delen zijn in gas, elektriciteit of houtskool.

Hou er rekening mee dat er bij vaste modellen meestal elektriciteit en water voorzien moet worden. Bovendien moeten de leidingen vorstvrij blijven tijdens wintermaanden (of afgesloten van binnenuit). Aanbevolen wordt om dergelijke nutsvoorzieningen minstens 60 cm onder de grond te stoppen.

Tips voor de keuze van buitenkeukens:

 • Als de structuur goed zit (groter model, droog opgesteld, voldoende kastruimte met voldoende ruimte rondom) zit je alvast goed voor het hele jaar rond kookplezier in de tuin. Zelfs in de winter kan een buitenkeuken zijn charme uitstralen. Een terrasverwarmer of extra warmtebron houdt het gezelschap warm en is de buitenkeuken het centrum van gezelligheid.
 • Minder stressvol koken en meer bij de gezelschap vertoeven. Dat kan door voldoende plaats te voorzien, zodat je niet steeds naar binnen hoeft om schaaltjes, kruiden, bestek, … te halen. Zorg voor voldoende kastruimte zodat alles ter plaatse kan opgeborgen worden.
 • Een degelijke vloer voorkomt veel leed. Bij koken hoort een allegaartje van vloeistoffen en producten. Een kwalitatieve ondergrond zorgt ervoor dat alles netjes kan blijven.
#4486