Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/een_boontje_voor_bonen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 4 december 2020

Een boontje voor bonen

soorten erwtenAan soorten bonen geen gebrek: van de fijne ronde prinsessenboontjes tot de stevige platte snijboon met een hele variatie aan diktes er tussenin.

Oerfood
Bonen behoren tot de oudste groenten die door de mens gegeten worden.  Alle bonen (ook erwtjes en dopbonen) zijn lid van de Vlinderbloemfamilie die met ongeveer twintigduizend soorten een van de grootste families van bloeiende planten vormt.

De latijnse naam leguminosae verwijst naar hun belangrijkste kenmerk: het vormen van een peul waarin de zaadjes groeien tot bonen.

peulbonenPeulbonen
De zaden van sperzie-, prinsessen-, boter- en snijbonen zijn weinig ontwikkeld zodat de volledige boon kan gegeten worden. Boterboontjes vallen op door hun mooie gele kleur en ook snijbonen zijn makkelijk te herkennen. Ze hebben brede platte peulen en de zaadjes/bonen zijn niet of nauwelijks te zien. Absolute koploper qua bekendheid zijn de sperzie- en prinsessenbonen. Deze dagdagelijkse bonen groeien makkelijk en snel, zowel laag bij de grond als aan stokken. Je eet ze het best heel jong want hoe ouder de boon, hoe minder smaakvol.

Kopen & bewaren
Bonen moeten stevig aanvoelen - een boon die buigt en niet knapt is oud - en een gave peul hebben. Eventuele kleine bruine vlekjes verdwijnen na het koken.  Verpakt in een papieren zak kan je ze ca. 3 dagen - snijbonen tot 5 dagen - vers houden in de groentelade van de koelkast of een koele kelder.

Keuken
Bonen laten zich makkelijk klaarmaken. Snij van sperzie-, prinsessen- of boterbonen de uiteinden af: een mooi effect krijg je als je het gebogen topje eraan laat en enkel het uiteinde eraf haalt. Goed spoelen in koud water, 10 minuten koken in water met een takje bonenkruid, laten schrikken in koud water en klaar zijn ze. Lekker koud met een mosterdvinaigrette of warm even aangestoofd in olie met een sjalotje. De bonen doen het ook goed in allerlei koude en lauwe salades. Ze zijn een must in salade Niçoise en in Luikse salade. 

snijbonenSnijbonen moeten eerst in schuine stukjes gesneden worden en dan beetgaar (in ca. 15 min.) gekookt. Aanstoven in olie en helemaal op het einde enkele partjes tomaat laten meesudderen. Ze doen het ook goed in wokgerechten.

Luikse salade (2 pers.)

  • Luikse salade 4 nieuwe aardappelen, geschild, in stukjes gesneden en beetgaar gekookt
  • 250 g fijne sperzieboontjes*, beetgaar gekookt
  • 2 sjalotten, gepeld en fijngesnipperd 
  • 100 g (Ardens) gerookt spek, in reepjes gesneden  
  • 1/2 bosje peterselie, fijngehakt  
  • 1/2 bosje bieslook, fijngehakt 
  • 25 g boter
  • 2 el sherry-azijn
  • peper en zout 
  • 4 kwarteleitjes, gekookt en in 4 gesneden

Laat de boter smelten in een bakpan, doe er het spek en de sjalot bij en laat kleuren. 
Voeg de aardappels en boontjes toe, meng goed en kruid met peper en zout naar smaak. Laat goed warmen en verdeel over (warme) diepe borden. 
Deglaceer de pan met azijn en giet over de salade. 
Werk af met ei, peterselie en bieslook.

* een leuke twist is half sperzieboontjes en half boterboontjes nemen

#4389

Bron: Lava