Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/een_blijvende_muurdecoratie

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 28 januari 2022

Gestabiliseerde rozen in een recipiënt behandeld met Powertex en Stone Art

Speciaal voor Moederdag heb ik gewerkt met gestabiliseerde rozen die geklemd zitten in een cirkel van isomo behandeld met Powertex en Stone Art.  Om het design te versterken is dit nadien op een houten dienblad gekleefd met een white wash look. 
Een arbeidsintensief werk maar wél eentje die blijft!

Hou rekening met een 3 à 4 uur werk!

Een blijvende muurdecoratie

Wat heb je nodig?

Bloemschikbenodigdheden

 • houten dienblad 30cm X 30 cm
 • 3 gestabiliseerde rozen crème kleur
 • 6 pookdraden
 • bruin garen
 • gutta percha (wit) :  papier dat kleeft en is ook rekbaar
 • lijmpistool / lijmpatroon
 • isomo vorm
 • breekmes
 • Powertex brons kleur
 • Stone art
 • ¼ van een schuursponsje
 • plastic handschoenen (latex of vinyl)
 • 2 hersluitbare potjes (bv 1 l doosje van ijs)
 • 3 tal kopspeldjes / etalagespeldjes

Hoe ga je te werk?

Voorbereiding rozen:

Aan gestabiliseerde rozen heb je nog een héél klein stukje stengel (misschien een 2 tal cm) Als je de rozen uit hun doosje haalt zitten deze in een plastic beschermkapje en zit er een kopspeldje door de stengel. Steek de pookdraad links en recht van de stengel in het gaatje waar de kopspeld heeft gezeten. Doe dit heel voorzichtig.  De pookdraad steek je ongeveer een 2 tal cm in de roos.  Neem een stuk witte gutta perka en wikkel deze rond de pookdraden tot beneden. Start met wikkelen net onder het steeltje, ga naar boven toe en ga dan helemaal tot beneden. Zo ben je zeker dat alles vast zit en zie je geen pookdraad meer. Het kan zijn dat gedurende het draaien er toch een rozenblaadje los komt. Hou dit terzijde om achteraf als accent te lijmen.  Kijk wél na als de roos niet uit elkaar zou vallen, desnoods lijm je de blaadjes een héél klein beetje tegen elkaar.

Laat het lijmpistool voldoende warm worden. Lijm vervolgens een streepje lijm op de gutta percha en leg er het begin van de bruine draad op. Leg je duim op het pas gelijmde stukje draad, wikkel naar boven, tot net onder de roos en wikkel dan tot het einde van de pookdraden. Let op: tussendoor mag je ook af en toe de draad lijmen met een héél klein beetje lijm.  Dit weerhoudt de draad van schuiven en uitrafelen. Herhaal dit voor de andere rozen ook. 

Een blijvende muurdecoratie

Voorbereiding isomo vorm:  

Om een “steenlook” te bekomen schrapen we de rand met behulp van het breekmes.  Wél even snel de stofzuiger bovenhalen voor de kleine vervelende bolletjes isomo die overal blijven aanplakken…

Het grote werk: powertex en stone art :

Powertex is een textielverharder die droogt aan de lucht en keihard wordt.  Deze materie hecht aan alle materialen , behalve plastic.  De droogtijd hangt af van de omgevingstemperatuur . Hoe warmer, hoe sneller het uithardt. Fles goed schudden voor gebruik en een gedeelte uitgieten in een plastic bakje.
Stone art is een soort papier-maché. In combinatie met powertex bekom je de structuur op je vorm.  Giet een hoeveelheid stone art uit in een plastic bakje.

Handeling

Gestabiliseerde rozen in een recipiënt behandeld met Powertex en Stone ArtWe starten aan de buitenkant van de isomo vorm en de rand : dep de zachte kant van het schuursponsje in de powertex, smeer een deel van de vorm in. Daarna met de hand poeder (Stone Art) over strooien en aandrukken. Smeer een volgend deeltje in, terug poeder op strooien, aandrukken.  Je kan nu het overtollige poeder van het eerste deel afwrijven. Je mag wrijven met je vingers, de palm van je hand of beide.  Dit dien je te herhalen tot het gewenste resultaat bereikt is. Ben je helemaal rond, dan herhaal je deze stappen. De ene persoon zal na 2 keer rondgaan tevreden zijn, de ander zal er 3 à 4 keer een laag op doen om méér structuur te bekomen. Hoeveel powertex je mag / moet gebruiken? Laat ons zeggen dat het er niet mag ‘afdruipen’ dus je sponsje zal op de duur wel héél nat zijn maar als je op je isomo vorm dept , zie je meteen als er voldoende dekking is.  Belangrijk is om toch even te laten drogen alvorens af te wrijven.  Werk zo ook de binnenkant af volgens hierboven beschreven. Je hoeft geen handschoenen aan te doen maar het is wel gemakkelijker om je handen nadien schoon – schoner te krijgen.  Je kunt je handen ook eerst insmeren met een handcrème om ze nadien makkelijker schoon te krijgen.

Het spreekt voor zich dat we de onderkant niet behandelen met powertex en stone art.  De vorm wordt met behulp van het lijmpistool bevestigd op het houden dienblad.

Als laatste breng je de reeds voorbereidde poodraden in vorm door ze te krullen. Kan je dit niet goed met de blote hand, wikkel ze dan rond een koker of een lege rol keukenpapier. Daarna kan je ze nog wat meer rekken. Tracht de rozen samen te krijgen door de krullen in elkaar te laten vloeien.  Eenmaal tevreden kan je best met een kopspeldje door het bruine garen in het recipiënt prikken.
Als je een 3 tal bevestigingspunten hebt zullen ze er niet meer uitvallen.
Lijm de ‘afgevallen’ rozenblaadjes op het uiteinde van de pookdraad. Als er al lijmresten te zien zouden zijn , zijn ze bij deze ook weggewerkt.
Eens je bezig bent zie je toch vrij snel resultaat. Zeker als je met brons kleur werkt. Powertex bestaat nog in vele andere kleuren.
Deze creatie is echter tijdloos en misschien zal je ze niet zo snel cadeau doen na het arbeidsintensieve werk….

Veel succes!

#4742

Auteur: Petra Matthys
Hedendaags bloemschikken – themagerichte workshops
www.hetbladmotief.be