Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/ecomaand09

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 augustus 2022

Rozen: drie tips voor succes

Biologische producten voor rozen
Copyright Laurence Machiels

klimrozen biologisch
Copyright Laurence Machiels

Of je ze nu in een perk plant, in de border, als bodembedekker houdt of tegen een muur laat klimmen, in elke tuin hoort minstens een paar rozen. Ze zorgen er voor kleur en geur, volume en structuur. Succesvol rozen houden, op een biologische manier, kan iedereen, met deze drie tips.  

Tip 1. Plant met zorg

Rozen in pot kan je het jaar rond planten; rozen met blote wortel plant je van september tot november en tussen februari en maart, in een vorstvrije periode. Geef je rozen een plek in de zon, met voldoende wind en ruimte, zo krijgen bladluizen en schimmels minder kans. Rozen houden van humusrijke, kruimelige, goed bemeste grond. Graaf een gat van 40 tot 60 cm diep en breed en meng de grond met evenveel bodemverbeteraar.  Heb je een zware kleigrond, voeg dan extra zand bij; een zanderige bodem verbeter je met extra compost. Spreid de wortels goed uit en vul de ruimte ertussen met de verkruimelde grond. Rozen in pot plant je op dezelfde hoogte als in de pot. Druk de grond stevig aan en begiet.

Tip 2. Veel mest, veel bloemen

Verwen je rozen in het najaar met wat kalk en in de lente met biologische meststof voor rozen, bijvoorbeeld van Naturen. Rozen zijn immers echte slokoppen, die de bodem snel uitputten. Bemest tussen februari en juli, wanneer de plant veel energie nodig heeft om te bloeien. Strooi aan de voet en hark voorzichtig in zonder de wortels te raken; op een gekwetste wortel ontwikkelen zich makkelijk wilde scheuten. Begiet de voet bij droog weer en bedek met een laag cacaodoppen; zo verdampt het water minder snel en onderdruk je opkomend onkruid. Doorbloeiende rozen hebben langer energie nodig en geef je ook in juni, juli en augustus nog eens 50 gram (of een handvol) extra organische rozenmest per plant. Stop na half september met bemesten. Geef je rozen liever rozenmest dan gewone organische tuinmest: de extra magnesium zorgt voor bloemen en bladeren met een intensere kleur.

biologische rozen houden
Copyright Laurence Machiels

Tip 3. Wees belagers te slim af

Hoewel de moderne rozen veel minder ziektegevoelig zijn dan de oude, Engelse rozen, blijven ze toch vatbaar voor bladluizen, witte vlieg en vaak ook witziekte of echte meeldauw. Zitten er alleen bladluizen en witte vlieg op je rozen, dan volstaat ze te behandelen met een biologisch insecticide als Luis-Weg van Naturen. Detecteer je zowel de insecten als de schimmel op je roos, grijp dan snel in met een combiproduct. Het biologische Rose’Net van Naturen is zo'n handig twee-in-één middel. Bespuit de aangetaste bladeren en bloemen tot ze goed nat zijn en herhaal de behandeling nog een keer, 14 dagen later, mocht het probleem nog niet helemaal van de baan zijn. Weet dat witziekte zich in een ingesloten tuin met weinig luchtcirculatie sneller zal ontwikkelen dan op een open, winderige plek.

rozen biologische producten
Copyright Laurence Machiels


Copyright Laurence Machiels

Terug naar boven icoon