Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/ecomaand05


https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 18 mei 2022

Ecomaand - mierenbestrijding

Mieren lijken wel de meest onbeduidende dieren in je tuin. Het is maar wanneer ze massaal onder je terras nestelen of grote hopen achterlaten op je gazon of in je border, dat ze vervelend worden. Want hoe onbeduidend ook, teveel is teveel.

Er zijn wereldwijd duizenden soorten mieren maar de meest voorkomende in Vlaanderen is de zwartbruine wegmier (Lasius niger), de bekende stoeptegelmier. Ze leven in nesten in de rulle grond van je gazon, in het zand onder je terras of in vermolde boomschors. Mieren eten voornamelijk andere insecten en bloemennectar maar ook honingdauw, een plakkerige zoete stof die bladluizen afscheiden. Niet toevallig zitten er bijna altijd mieren bij de bladluizen op je rozen. Ze zijn zelfs zo verzot op die honingdauw dat ze met hun mierenzuur de (larven van) lieveheersbeestjes verjagen, die de bladluizen komen opsmullen.

In de tuin: poeder
Het is precies omwille van dat mierenzuur dat mieren niet zoveel natuurlijke vijanden hebben; de groene specht is er wel dol op en ook mierenleeuwen, een elegant vliegend insect, maken er jacht op. Is het evenwicht zoek en zitten er veel meer mieren dan mierenjagers in je tuin? Eén enkel mierennest kan niet veel kwaad: je kan het uitgraven en elders, in de weide of de berm achterlaten. Maar soms zitten de nesten in het hart van je borders of middenin je gazon, waar ze de planten en het gras verstikken. Dan kan je beter je toevlucht zoeken tot biologisch mierenpoeder als Naturen Mieren. Dat bevat spinosad, een actieve stof van natuurlijke oorsprong, afkomstig van een bodembacterie. Je kan het uitstrooien of met water mengen en er het nest mee besproeien.

In huis: lokdoos
Soms worden de mieren op je terras zo sterk aangetrokken door zoetigheid, dat ze je huis binnendringen. Ze kruipen over je aanrecht, wurmen zich in de jampot en marcheren in een lange kolonie je keuken rond. Het aloude trucje, om kokend water op het mierennest op je terras of bij de dorpel te gieten, werkt alleen tijdelijk. Een mierennest zit makkelijk dertig centimeter diep, en zo ver reikt het hete water niet. Het is veel slimmer om in huis een lokdoos zoals Naturen Mier te plaatsen. Die bevat een suikerachtige gelei met de natuurlijke stof spinosad, die de mieren meenemen naar hun nest en er hun larven mee voeden. Het is dus niet omdat je niet meteen dode mieren vindt, dat het product niet werkt. Bijkomend zorgt het er voor dat de mieren niet meer kunnen verhuizen om elders een nieuw nest te vormen.

Zitten er mieren in je composthoop?
Dat betekent dat je hoop te droog is en dringend water nodig heeft.
Besproei hem en dek bovenaan af met karton of rabarberbladeren, tegen de verdamping.
Controleer regelmatig de vochtigheid.

Copyright Laurence Machiels

#3465I love my garden

Bron: I love my garden
www.ilovemygarden.be

Terug naar boven icoon