Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/ecomaand01

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 20 september 2021

De ecomaand - de natuur in de kijker

Je tuin, je natuurgebied

Wie biologisch tuiniert, weet het al lang: het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest doet het milieu geen goed. Door die uit je tuin te weren, zet je al een grote groene stap vooruit. Maar wist je dat de beste manier om meer natuur in je tuin toe te laten, simpelweg is om hem niet te netjes te houden?

De ecomaand - de natuur in de kijker
Copyright Laurence Machiels

Graag een tikje slordig

De ecomaand - de natuur in de kijker
Copyright Laurence Machiels

Een niet te nette tuin trekt de meeste dieren aan, dat is de conclusie van tientallen jaren onderzoek in (Engelse) tuinen. Denk je dat het in jouw tuin niet zal werken, omdat die te klein is of op een slechte plek ligt, bijvoorbeeld in de stad? Niets is minder waar: een kleine stadstuin kan net zo interessant zijn voor de natuur als een grote landschapstuin. Meer nog, uit het onderzoek blijkt dat er, door de grote variatie aan planten, in een tuin zelfs vaak meer natuur voorkomt dan in een uitgestrekt natuurgebied. In een doorsnee voorstedelijke tuin leven bijvoorbeeld makkelijk duizend verschillende insecten. En hoewel het een fijne gedachte is om huisjes voor vlinders, hommels en lieveheersbeestjes op te hangen en speciaal bloemen voor insecten te planten, blijken al die extra inspanningen niet altijd nodig. Een tuin met een grote variatie van bomen, struiken, bloemen en gras, die er niet te netjes bij ligt, vormt al een compleet ecosysteem op zich. Dat de composthoop en de houtstapel vol diertjes zit, wisten we al, maar ook paden, terras, schuttingen en patio's blijken excellente schuilplaatsen te zijn. Dit alles in de veronderstelling dat je geen pesticiden en herbiciden gebruikt, uiteraard.

Geniet!

Een verrassende uitkomst, als je ziet hoe hard we vaak ons best doen om het al die diertjes naar hun zin te maken. Natuurlijk zullen meer bloemen in je tuin ook meer bestuivers aantrekken. Maar hoeveel dieren er in jouw tuin komen wonen heeft vooral te maken met het simpele samenspel van bodem, planten, water en dieren: hoe meer variatie, hoe meer natuurrijkdom. Merk je daar zelf maar weinig van? Dan is het misschien tijd om wat meer aan observatie te doen. Want de eerste stap naar meer natuur in je tuin is het openen van je eigen ogen. Kijk waar de hommels in je tuin nestelen, wie er je bladluizen opeet, leer wat het verschil is tussen een bij en een hommel, tussen een spin en een mijt, tussen een kever en een wants. Observeer de rupsen en zoek uit tot welke mooie vlinder ze wel uitgroeien. Gil niet meteen als je een engerling ziet, maar realiseer je dat er straks een meikever uit ontpopt, die amper vier weken zal leven. Bekijk de dieren eens met andere ogen. Een koolmezenkoppel met jongen is schattig, maar wist je dat ze op één seizoen vijftig kilo insecten opsmullen? En dat dat snoezige lieveheersbeestje honderd bladluizen op een dag verorbert? Onkruid blijft onkruid en ook in een natuurvriendelijke tuin moet er gewied. Maar als je weet dat verschillende vlinders niet zonder brandnetels kunnen, en dat je van dit prikkelend 'onkruid' excellente plantenthee kan zetten, dan vormt dat bosje brandnetels plots niet zo'n grote bedreiging meer. Doorprik de illusie van de perfecte tuin en geniet van het streepje natuur dat er in verborgen ligt. Wedden dat er nog maar weinig 'plagen' je op de zenuwen zullen werken?

Copyright Laurence Machiels

#3449

Bron: I love my garden
www.ilovemygarden.be