Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/echinacea_purpurea_kruiden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 3 juli 2022

Rode zonnehoed preventief gebruiken tegen winterellende

Wilde kruiden voor winterellende

De winter staat weer voor de deur. Niezen, hoesten, keelpijn...
Je kan jezelf beschermen door preventief gebruik te maken van wilde planten.
Dat wil dan niet zeggen dat je helemaal zonder problemen door de winter ploetert. Meestal ben je er veel minder erg aan toe en kriebelt het maar eventjes.
De volgende kruiden willen graag een handje helpen om kruidig en gezond door de koudste maanden van het jaar te raken.
We laten je eerst kennis maken met kruiden die je preventief kunnen helpen.

Rode zonnehoed of in het Latijn (Echinacea purpurea)
Rode zonnehoed is een plant die Alfred Vogel, een Oostenrijkse plantkundige, in de jaren vijftig bij de Indianen leerde kennen. Gelukkig sprak het opperhoofd van de Sioux-indianen Engels. Hij vertelde over de geneeskrachtige stoffen in deze, voor hen, heilige plant. Alfred Vogel bracht zaad van de rode zonnehoed mee naar Oostenrijk en liet de eerste planten in zijn tuin groeien.

Echinacea purpurea

Soorten Echinacea
Er zijn verschillende soorten rode zonnehoed. Zo heb je de Echinacea purpurea met een wortelstok. En dan is er nog de Echinacea angustifolia met een lange penwortel.
Deze twee planten werken ongeveer hetzelfde. Sommige deskundigen beweren dat Echinacea angustifolia een iets krachtiger werking heeft. Hoe dan ook.
Wetenschappelijke werken hebben het meestal over deze twee soorten. Heel af en toe verschijnt de naam Echinacea pallida in recente onderzoeken. Ook deze telg uit de smeerwortelfamilie krijgt stilaan naam.
Over Echinacea magnus is er de laatste tijd ook veel te doen. Deze plant is een cultivar. Ze willen de actieve stoffen van de plant verhogen. Dat gebeurt door bemesting en groeihormonen. Op sommige plekken zetten ze plastic over deze planten. Dan worden er bijtjes bijgezet . De honing van deze bijen zou zeer geneeskrachtig zijn. Als je echter op een eenvoudige manier tewerk wil gaan kies dan maar voor de Echinacea angustifolia.

Waarvoor is rode zonnehoed goed?
Noord-Amerikaanse indianen maakten dankbaar gebruik van deze plant. Ze kauwden op de bladeren of op de wortels als ze één of andere ontsteking hadden of als er een addertje onder het gras zat dat ze niet gezien hadden. Maar ook in onze gebieden krijgt de rode zonnehoed alle aandacht. Ze komt niet in het wild voor zoals in Noord-Amerika. Maar meer en meer tuintjes pronken met deze prachtige bloemen. Ze staat er niet alleen mooi te wezen maar je kan ze ook gebruiken om beter van te worden.
Het is wetenschappelijk bewezen dat deze plant één van de beste bloedzuiverende middelen is en het immuunsysteem versterkt. Als je opgescheept zit met puisten en abcessen, omwille van onzuiver bloed, zal de tinctuur (alcoholisch aftreksel) van deze plant je zeker helpen. Ze dringt de verzwering terug en neemt de pijn weg. Ook bij een amandelontsteking, ontstoken tandvlees en slijmvliesontstekingen helpt deze plant prima. Als je opgescheept zit met netelroos kan je vreselijk last hebben van jeuk. Ook hier kan de rode zonnehoed een handje toesteken. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat de vorming van witte bloedlichaampjes vergroot en dat is een goede zaak. Witte bloedlichaampjes hebben we nodig om infecties te bestrijden. In de handel kan je een alcoholisch aftreksel krijgen (tinctuur). Er zijn ook capsules met poeder of pilletjes van de plant te koop. Dat is iets handiger als je op reis bent of om aan kinderen mee te geven.

Hoe kan je deze planten in je tuin eens lekker verwennen?
Rode zonnehoed houdt van een humusrijke grond. Regelmatig een beetje kalk zal hem goed doen. Vanaf het derde jaar kan je hem scheuren. De plant groeit in maart - april. Je kan hem ook gemakkelijk uit zaad kweken, als je de zaadjes onder glas laat ontkiemen. Zijn de plantjes de pampers ontgroeid, plant je ze best uit. In mei krijgen ze hun definitieve plek in de tuin. Je kan de bloemen oogsten als ze volgroeid zijn. Dat kan je zien door een bloemhoofd open te snijden. Als je een bordeaux rode lijn ziet is het zover . Je kan, als je dat wil, de volledige plant oogsten met wortel en al maar verwacht dan geen rode zonnehoeden meer het jaar nadien.

Hoe kan je zelf tintuur maken van Echinacea?
Overgiet 50 gram fijngesneden (wortel), blad, stengel en bloem met ¼ liter graanjenever van 38 tot 40 graden. Laat twee weken trekken. Zeef het kruid eruit en bewaar de tinctuur in donkere flesjes. Als je de tinctuur aanvult met water kan je er ook mee gorgelen.
Gebruik de rode zonnehoed liefst preventief. Daarvoor zijn drie keer per dag 20 druppels voldoende. Hebben de vijandelijke ziekteverwekkers onvoorzien toegeslagen neem dan onmiddellijk 50 druppels tinctuur. Nadien neem je ieder uur 10 druppels. Doe dat zo nodig, drie dagen lang, tot de symptomen verbeterd zijn. Verminder dan de dosis en neem drie keer per dag 20 druppels tot de infectie overwonnen is. Er zijn geen nevenverschijnselen bekend maar als je echt overdrijft zou het kunnen dat je misselijk en duizelig wordt. Overdrijven is nooit goed en dan nog even iets. Als het om een ernstige kwaal gaat vergeet dan je huisarts niet te verwittigen. Samen met de arts kan je gemakkelijker de oorzaak van de kwaal achterhalen. Uiteraard kan je die tinctuur nu niet meer maken. Daarvoor is het te laat. Je kan "Rode zonnehoed tinctuur" ook kant en klaar in de winkel kopen.

Echinacea purpurea

Zweedse kruiden
Als je preventief tegen allerlei winterellende wilt optreden, neem je best elke morgen en avond voor het eten 1 theelepel Zweeds Kruidenbitter, ook wel eens "Zweeds kruidenbitter" genoemd.
Niet alleen winterkwalen, ook andere ziekten kan je, volgens Maria Treben, verhelpen met dit kruidenbitter. Maria Treben werd geboren in Sudeten-Duitsland en is later in Oostenrijk terecht gekomen. Zij hielp zieke mensen met kruiden en beschreef de resultaten in haar bekende boeken "Gezondheid uit de apotheek van God" en "Gezondheid uit God?s tuin". Zij doet dat zeer uitbundig. Of dat altijd terecht is laat ik in het midden. Eén zaak is zeker. Door de bekende Maria Treben zijn "Zweedse kruiden" weer helemaal in.
Ze schrijft:" Men kan eigenlijk wel zeggen, dat er bijna geen ziekte bestaat, waarbij "Zweedse kruiden" niet kunnen helpen.
Het kruidenbitterrecept bestaat al van in de tijd van de Romeinen. In de loop der jaren werd het hier en daar aangepast. Uiteindelijk is het terecht gekomen in de familie van de Zweedse dokter Claus Samst. Generatie na generatie gebruikte de familie dit kruidenbitter. Dr. Samst schreef het recept opnieuw op in de 18de eeuw. Hij liet een oud manuscript na waarin hij 46 kwalen beschreef die kunnen verholpen worden door "Zweedse kruiden". Tussen haakjes Dr. Samst is zeer oud geworden. Misschien leefde hij nu nog, ware het niet dat hij op 104 jarige leeftijd van zijn paard gevallen was.
Nadien zijn de Zweedse kruiden van het toneel verdwenen. Maria Treben heeft het stof er weer vanaf gehaald. Ze schrijft zo enthousiast over dit kruidenbitter dat je zou denken dat je een ware magische toverdrank in je handen hebt. Maar zo?n vaart loopt het meestal niet.

Welke kruiden zijn verwerkt tot "Zweeds Kruidenbitter"?
Het kruidenbitter waarover Maria Treben het heeft bestaat uit de volgen de kruiden:

 • 10 gr. Aloë
 • 5 gr. Myrre
 • 0,2 gr. Saffraan
 • 10 gr. Senneblaadjes
 • 10 gr. Chinese, natuurlijke Kamfer
 • 10 gr. Rabarberwortel
 • 10 gr. Zitterwortel
 • 10 gr. Manna
 • 10 gr. Venitiaanse Theriak
 • 5 gr. Zilverdistelwortel
 • 10 gr. Engelwortel (Angelica archangelica en Angelica silvestris)

Je kan een deel van deze kruiden zelf verzamelen maar let heel goed op dat je de juiste kruiden plukt. Soms lijken de kruiden sterk op elkaar. Engelwortel bijvoorbeeld lijkt erg op de zeer giftige waterscheerling.
Koop de kruidensamenstelling bij de apotheker of in een natuurwinkel als je zeker wil zijn.

Hoe ga je tewerk om zelf het kruidenbitter te maken?
Giet over deze mengeling 11/2 graanjenever van 38 procent tot 40 procent. Als je jenever gebruikt met een lager alcoholgehalte kunnen niet alle stoffen uit de kruiden opgenomen worden. Laat alles 14 dagen, op een zonnige plek, staan en schudt er elke dag eens mee. Als je het bitter, gezeefd in kleine flesjes doet of als je het bitter wil gebruiken, telkens even schudden. Je kan ook een gedeelte jenever, dat je niet dadelijk gebruikt, op de kruiden laten staan. Hoe langer de Zweedse kruiden staan, hoe sterker de geneeskracht. Ook al zijn de kruiden uit de jenever gezeefd.
In de handel is overigens kant-en-klaar Zweeds Kruidenbitter te koop.

Hoe gebruiken?

 • Inwendig
  Doe drie theelepels kruidenbittertinctuur in een kop kruidenthee. Kruidenthee kan je gemakkelijk zelf maken.
  Rozenbottel, linde, brandnetel, sint-janskruid of een ander kruid: overgiet telkens 1 theelepel van deze kruiden met 1 kop kokend water en laat dit niet langer dan 5 minuten trekken.
  Je kan de thee ook vervangen door een glas water. Het is de bedoeling dat je deze drank een uur voor - en een half uur na elke maaltijd inneemt. Echt lekker smaken doet het goedje niet. Maar voor wat, hoort wat.
  Volgens Maria Treben ben je op die manier preventief gewapend tegen allerlei ziektes.
  Opgelet: gebruik geen Zweedse kruiden als je last hebt van diarree. Die zal anders nog toenemen.
   
 • Uitwendig
  Je kan dit kruidenbitter ook uitwendig gebruiken. Vergeet dan niet je huid te beschermen. Zeker als je eigenaar bent van een zeer droge huid. De alcohol in de tinctuur kan je vel rood maken en doen samentrekken. Doe daarom eerst een laagje goudsbloem- of uierzalf op de pijnlijke plek. Neem een watje en doe de druppels erop. Plak een stukje hechtpleister over het watje. Vervang drie keer per dag. Vergeet je dokter niet te raadplegen als het om een ernstige aandoening gaat.

Hoe werkt het kruidenbitter?
Zweeds Kruidenbitter werkt bloedzuiverend en ontslakkend. Je ruimt er alle winterafval mee op die nog in je lichaam zit. Op die manier voorkom je allerlei kwalen.
Een kuur met "Zweeds Kruidenbitter" kan uitputting, lusteloosheid en vermoeidheid sterk verminderen.

Goed om te weten
De kruidenmengeling doet de jenever donker bruin kleuren. Het kruidenbitter maakt dan ook vlekken op je kleren die zelfs "Tante Kaat, met haar gouden raad" in de meeste gevallen niet weg krijgt. Doe daarom over het watje een stuk plasticfolie en doe daar overheen de windel of een doek om zeker te spelen.
Zweedse kruiden hebben ook al goede diensten bewezen voor zieke dieren..

Zweeds kruiden aperitief:
Een glas sinaasappelsap met 2 theelepels zweeds bitter, smaakt als campari. Helpt het eten verteren. Zeker als je pas laat eet, helpt deze drank om toch goed te kunnen slapen.

#1806Daniëlle Houbrechts

Auteur: Daniëlle Houbrechts

Terug naar boven icoon