Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/echinacea_purpurea_ivos_poem

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 1 december 2020

Echinacea purpurea 'Ivo's Poem'

Op zondag 30/08/2009 was er de tuindag van de Landelijke Gilden. Jaarlijks gaat deze dag door in een andere provincie en op een kwekerij die nauw aansluit bij het uitgewerkte onderwerp. Met als thema 'vaste planten' was de locatie snel gevonden in het Oost-Vlaamse Buggenhout waar dit mooie evenement kon doorgaan op de immense vaste-plantenkwekerij van de familie Spruyt-Van der Jeugd.

Deze dag was uiteraard de ideale gelegenheid om enkele unieke nieuwtjes uit de tuinwereld aan de vele tuinliefhebbers bekend te maken.

Na de voorstelling van het nieuwe boek Prairietuinen mocht Ivo het podium verlaten en nam Jan Spruyt zelf het woord voor  de doop van zijn nieuwe vaste plant en huldiging van een persoonlijkheid uit de plantenwereld. De doopmeter en doopmeter voor de nieuwe plant mochten na een korte voorstelling door Jan het podium op.


Meter: Kaat Tilley, modeontwerpster.
Peter: Koen De Bouw, acteur met groene vingers.


Enkele kinderen uit het publiek kwamen pakketjes met grote puzzelstukken afgeven.


Door het maken van de tiendelige puzzel verschijnt de afbeelding van de nieuwe plant.
Gelukkig was het maar een tiendelige puzzel, want de moeilijkheidsgraad was groot aangezien het leggen toch een drietal minuten in beslag nam.


Op de afgewerkte puzzel zien we een Echinacea.

Volgens Jan niet alleen een hele mooie witte Echinacea purpurea, maar daarenboven een zeer stevige die de hevige voorjaarshagelbuien op zijn kwekerij met bravoure wisten te doorstaan.
Na de uitleg van Jan over de kenmerken en de kwaliteiten van deze nieuwe cultivar die pas volgend jaar op zijn kwekerij zal worden aangeboden, was het moment aangebroken waarbij de naam publiek kon worden gemaakt of toch nog niet...

Jan kon al verklappen dat hij de plant wou vereren door deze een naam te geven die gelinkt wordt aan een tuinpersoonlijkheid en dat de cultivarnaam iets te maken zou hebben met Ivo Pauwels die verrast terug het podium op mocht.


Ivo, net terug op het podium al vragende aan Jan: 'En, hoe noemt die nu?' waarop Jan zei: 'Geduld, Ivo'.


Na de bloemlezing en bekendmaking vraagt Ivo aan zijn echtgenote -die mee in het complot zat- de naam van de cultivar. Hij knikte tevreden na haar antwoord: Echinacea purpurea 'Ivo's Poem'


Nog een woordje van dank door Ivo met op de achtergrond zijn familieleden.


Ivo met kader van de naar hem genaamde plant tussen de doopmeter en -peter.

Even later heb ik Ivo nog kunnen feliciteren met zijn eersteling. Hij bleek vooraf echt nog niets te hebben vernomen dat Jan een plant naar hem zou noemen, maar vond het wel eigenaardig dat plots zijn hele familie mee ging naar dit tuinevenement, terwijl ze dit anders nooit doen. Persoonlijk vind ik de naam 'Ivo's Poem' zeer goed gekozen en ik hoop dat de plant eenzelfde succesverhaal mag worden als dat van Ivo.

 

#2152

Auteur: Kurt Vossaert