Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/dracaena_als_kamerplant_van_de_maand_februari

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 20 juni 2021

Dracaena kamerplant van de maand februari

Dracaena als kamerplant van de maand februari Geen muurbloempje
De botanische naam Dracaena is afgeleid van het Griekse ‘drakaina’, wat vrouwtjesdraak betekent. Die naam dankt deze temperamentvolle dame aan de helderrode hars, of drakenbloed, dat enkele soorten produceren. De meeste Dracaena-soorten komen voor in Afrika, maar ook in Zuid-Azië en Midden-Amerika vinden we varianten van de drakenbloedboom.

Gemakkelijke huisgenoot
Deze diva met flamboyante look lijkt op het eerste zicht misschien moeilijk te temmen, maar niets is minder waar. Geef haar voldoende licht en ze beloont je met haar prachtige bladeren in hippe kleuren en vormen in de meest trendy varianten. Puntig gevormd, soms wat ronder, groen, groen met geel, groen met rood, roze: er is altijd wel een Dracaena die bij je past. Als je haar af en toe benevelt met een plantenspuit zal ze in haar nopjes zijn. Maar opgelet, ze houdt niet van natte voeten!

De dracaenafamilie omvat zo'n 40 veschillende soorten groenblijvende struiken of bomen. De meeste hiervan komen voort uit equatoriaal Afrika en Azië en sommige worden ook als kamerplant gehouden.
De drakenbloedboom (Dracaena syn. Pleomele) wordt vaak verward met Cordyline glauca of valse palm. Dit komt door de palmachtige stam en kroon met zwaardvormige bladeren.

Plaats: Zet de Dracaena op een plek met voldoende licht.
Water: Geef regelmatig water, maar niet te veel. Voorkom natte wortels. Benevel af en toe met een plantenspuit.

Hoewel de drakenboompjes vaak als kamerplant gebruikt worden, kunnen ze ook buiten gezet worden in een warm-gematigd tot subtropisch klimaat. Ze hebben nood aan volle zon of halfschaduw en een goed doorlatende bodem.

Dracaena draco
Dracaena draco

Enkele bekende soorten zijn:

 • Dracaena Fragrans Hawaiian sunshine
  Dracaena Fragrans Hawaiian sunshine
  Dracaena draco
  Een traaggroeiende boom op de Canarische eilanden en wordt zo'n 10 meter hoog.
 • Dracaena fragrans 'Massangeana'
  Een bonte variant van een uit tropisch Afrika afkomstige soort die bossig is en nauwelijks vertakt. Wordt ongeveer 15 meter.
 • Dracaena hookeriana
  Deze Zuid-Afrikaanse soort vormt een opgaande struik van nog geen 2 meter met af en toe een vertakking.
 • Dracaena marginata
  Een traaggroeiende boom of struk vanuit Madagaskar met een hoogte van 5 tot 6 meter.
 • Dracaena Fragrans Dorado
  Deze soort heeft een geweldige kleurencombinatie en blijft compact, ook na een langere periode. Het is een trage groeier die een tropische omgeving verkiest. Hij heeft geen last van uitgroei en pakt uit met zeer stevige bladeren. Deze noviteit is wereldwijd exclusief gepatenteerd.
 • Dracaena Fragrans Hawaiian sunshine is een elegante nieuwe dracaena, afkomst uit Hawaii. Met zijn mooie kleuren en lange bladeren wordt deze nieuwkomer steeds mooier. Deze Dracaena is een exclusieve nieuwe Dracaena-variëteit meteen Europees patent.
#3779

Bron: VLAM
www.vlam.be