Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/draag_zorg_voor_de_bijen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 augustus 2022

Draag zorg voor de bijen

Draag zorg voor de bijen

Bijen zijn in onze samenleving van zeer groot belang. Ze hebben een uiterst belangrijke functie bij de bestuiving van planten. Voor de landbouw en dus voor ons dagelijks voedsel is dit van cruciaal belang. Vooral de honingbij speelt bij de bestuiving een primaire rol omdat deze voorkomen in grote kolonies. Haal de bij weg uit de natuur en vele planten zullen verdwijnen. Daarnaast is de honingbij ook de belangrijkste leverancier van honing, bijenwas, koninginnenbrij en propolis (kleverige stof waarmee bijen gaten in de kast dicht maken).

HoningbijIn de vrije natuur komen verschillende soorten solitaire bijen en hommels voor. In België komen een 375 soorten voor. Honingbijen daarentegen komen in het wild bijna niet meer voor. Als u een honingbij in de tuin ziet dan mag u er bijna zeker van zijn dat deze afkomstig is van een imker uit de buurt. De kolonies leven in kunstmatige bijenkorven en worden gehouden voor productiedoeleinden.

Weetjes over honingbijen:

 • Een bijenvolk bestaat uit een koningin, werkbijen en darren. Tijdens de zomer kan een kolonie oplopen tot 60.000 werkbijen, een 400 tal darren en één koningin.
 • Honingbijen zijn bloemvast waardoor ze kiezen voor vegetaties die in overvloed bloeien zoals fruitbloesem, koolzaad en accaciabloesem. Dit in tegenstelling tot solitaire bijen die niet bloemvast zijn.
 • Bijen communiceren met elkaar door middel van een bijendans (kwispeldans en rondedans). Afhankelijk van de richting dat ze dansen en de snelheid waarmee ze met de vleugels trillen laten ze weten aan de andere bijen waar een voedselbron te vinden is tov de zon en hoeveel ze moeten eten om de afstand te kunnen overbruggen.
 • Een koningin eet gedurende haar hele leven enkel koningenbrij en kan tot 5 jaar oud worden.
 • Bijen die in het voorjaar geboren worden leven ongeveer 6 weken. Bijen die in de zomer worden geboren leven ongeveer 6 maanden en moeten de winter kunnen doorkomen.
 • Aan het einde van het bijenseizoen vindt de darrenslacht plaats. Werkbijen verdrijven de darren uit de kolonie. Eerst worden de darren niet meer gevoerd waardoor ze verzwakken en later worden ze naar buiten gesleept.

solitaire bijenDe bij doet het jammerlijk genoeg de laatste jaren niet goed. Zowel bij de solitaire bijen als bij de honingbij is er om verschillende redenen massaal bijensterfte. Vele inspanningen werden reeds geleverd om dit te voorkomen.
Een aantal pesticiden werden verboden en kijk maar eens rond in je eigen buurt.

Verschillende gemeenten creëren percelen met een gunstig bij-effect. Op die plaatsen worden bloemen gezaaid die de bijtjes en andere insecten verwennen met veel stuifmeel en nectar.


Maar ook in je eigen tuin of op je balkon kan je actie ondernemen:

 • Gebruik zelf veel minder sproeistoffen en bestrijd kwalen in de tuin zoals bladluizen met natuurlijke middelen.
 • Creëer nestgelegenheid voor solitaire bijen, hommels en ander insecten door een bijenhotel in je tuin te plaatsen. Bijen nestelen zich graag in gaatjes en holle stengels. Je kan in een houtblok gaatjes boren of een bundeltje riet of bamboe voorzien. In de handel zijn er ook verschillende modellen verkrijgbaar (neem een kijkje in onze webwinkel onder de rubriek “ Dieren nestkasten”).
 • Groene tuinen met veel buxus zijn mooi en strak maar hebben bijen niets te bieden. Gebruik niet-gecultiveerde planten en bloemen in je tuin. Zaai bloemenmengsels die veel stuifmeel en nectar opbrengen.
 • Kies voor kruiden, bloembollen zoals Allium en bijenvriendelijke planten en struiken zoals Calamintha, Origanum, Mentha, Geranium macrorrhizum en Caryopteris 'Heavnly Blue', Sedum en Stachys.
 • Er zijn organisaties die bijenkasten verhuren. Voor een vast bedrag per maand wordt een bijenkast in uw tuin geplaatst en door een imker onderhouden. Je deelt dan ook in de honingopbrengst.

In China worden planten reeds door de mens bestoven omdat daar de bijen volledig zijn uitgestorven. Willen we dit bij ons voorkomen dan moeten we allemaal ons steentje bijdragen en zorg dragen voor onze natuurlijke leefomgeving!

#4317Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon