Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/doperwten_zijn_frans

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 23 oktober 2019

Doperwten op Franse wijze

Benodigdheden

  • erwten zaaien400 g gedopte erwten
  • 20 g peterselie
  • 100g groene kropsla
  • 100 g kleine uitjes
  • 50 g boter
  • kruiden: zout, peper van de molen, suiker

Erwten op zijn Engels gaarkoken
- een koperen kookpot met gezouten water aan de kook brengen
- de erwten wassen en in het kokend water dompelen.
- gedurende 10 à 15 minuten laten koken
- afgieten op een zeef en verfrissen onder stromend koud water
- lange tijd laten uitdruipen

Kleine uitjes glaceren
- de uitjes pellen en wassen
- de uitjes "blancheren" en afgieten (1 à 2 min laten koken.)
- de uitjes in een kleine pan doen en gaarkoken met een weinig water, 50 g suiker, 25 g boter, peper van de molen en zout

Peterselie hakken
- de peterselie wassen in koud water en de stengels aftrekken
- de blaadjes met een mes fijnhakken op een snijplank
- de gehaakte peterselie in de hoek van een handdoek leggen, dichtplooien en het sap uitpersen onder stromend koud water.
- de droge peterselie bewaren in een kommetje.

Kropsla fijn snijden
- de buitenste bladeren aftrekken en de harde kern van de overige bladeren verwijderen.
- meerdere keren wassen in veel koud water en laten uitdruipen.
- de blaadjes op elkaar leggen (op een snijplank) en in juliennevorm snijden (dit noemt men ciseleren)
- de bereiding beëindigen
- de fijngesneden sla laten uitzweten
- de erwten en de uitjes toevoegen
- alles zeer voorzichtig mengen en opwarmen

De erwten opdienen in een warme slakom en bestrooien met gehakte peterselie.

Smakelijk.

#1395

Auteur: Rita de Clercq