Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/dompelpomp_is_geen_vijverpomp

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 4 december 2020

Dompelpomp is niet geschikt als vijverpomp

Dompelpompen of vuilwaterpompen zijn niet geschikt als vijverpomp.

Dompelpompen zoals hieronder op de foto worden vaak aangekocht door beginnende vijverliefhebbers omdat de aanschafprijs aantrekkelijk is tegenover de vijverpompen. Alleen is de dompelpomp eigenlijk totaal niet geschikt om te fungeren als vijverpomp. De techniek laat niet toe dat de pomp 24u op 24 uur draait (voor filter) maar ook ligt het verbruik aan elektriciteit heel wat hoger dan een echte vijverpomp. Een goede vijverpomp garandeert een intensief gebruik met een goed debiet en verbruiksverhouding.


Dompelpomp ook wel vuilwaterpomp genoemd.

Veel beginnende vijverliefhebbers hebben vlug de neiging om een dompelpomp, ook vuilwaterpomp genoemd aan te schaffen om in hun vijver te plaatsen. Dompelpompen zijn een stuk goedkoper dan de speciale vijverpompen, zo lijkt het toch maar schijn bedriegt.

Een dompelpomp is éénvoudigweg niet gemaakt om 24 uur op 24 te draaien. Een pomp die een vijverfilter moet bevoorraden moet nu éénmaal langdurig werken. Dompelpompen kunnen enkel en alleen gebruikt worden voor snelle klussen zoals een vijver, garage, zwembad enz leeg te zuigen. Pompen speciaal ontworpen en gemaakt voor gebruik in de vijver zijn wel geschikt voor een constante werking.

Dompelpompen zijn ook een heel stuk duurder wat elektriciteitsverbruik betreft. Een dompelpomp met een bepaald debiet vb 10000 liter per uur, stel daartegenover een speciale vijverpomp ook met een debiet van 10000 liter per uur. Gegarandeerd dat de dompelpomp heel wat meer wattage aan boord heeft dan de vijverpomp. Vergelijk de technische gegevens van beide pomptypes maar eens op de verpakking of in de catalogus van diverse merken.

Dompelpompen hebben het nadelige effect om aangezogen organisch afval in de vijver met hun waaier te vermalen waardoor het opnieuw in de vijver gebracht wordt en zweefvuil veroorzaakt.

Een vergelijking:

  • Powerplus dompelpomp verbruikt 250 Watt en heeft een capaciteit van 5500 liter per uur
  • Oase Atlantis 150 onderwaterpomp verbruikt 250 Watt en heeft een capaciteit van 9600 liter per uur.
  • Oase Aquamax 5500 pomp verbruikt 75 Watt en heeft een capaciteit van 5520 liter per uur
  • Oase Aquamax 15000 pomp verbruikt 250 Watt en heeft een capaciteit van 15000 liter per uur

Een goedkopere dompelpomp is na een korte periode al heel wat duurder dan een vijverpomp, niet de kostprijs van het toestel maar het verbruik is dé bepalende factor.

Elke pomp welke dan ook zal uiteindelijk meer kosten aan verbruik dan het toestel zelf. Daarom is het van het grootste belang om te kiezen voor een zuinige pomp met een zo groot mogelijk debiet.


Een type van vijverpomp

Om te onthouden:

  • Een dompelpomp is niet gemaakt voor langdurige werking
  • Een dompelpomp verbruikt teveel elektriciteit volgens het debiet
  • De dompelpomp maalt het organisch afval en zorgt voor zweefvuil
  • Een speciale vijverpomp is wel gemaakt voor een constante werking en biedt een hoog debiet tegenover een lager verbruik
  • Kijk uit naar een zuinige pomp met een zo hoog mogelijk debiet
  • Bespaar op verbruik en koop een pomp die bij uw vijver en/of filter past
#1050

Auteur: Ief De Laender