menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 28 maart 2024

Vingerhoedskruid of Digitalis: een insectenmagneet

Vingerhoedskruid is een geweldige plant die je vaak in tuinen ziet verschijnen. De aarvormige bloeiwijze met tweezijdig trechtervormige bloemen in witte, gele of roze tinten zijn een lust voor het oog. De plant is inheems in bijna heel Europa en komt ook in ons land in het wild voor. Je vindt ze voornamelijk op verstoorde bodems van vrij recent gekapte plekken in het bos of andere ruige terreinen. Ook aan bosranden pronkt vingerhoedskruid graag met haar schoonheid! 

Vingerhoedskruid

Beschrijving

Vingerhoedskruid of Digitalis behoort tot de weegbreefamilie. De naam is afgeleid van de vorm van de bloemen, die lijken op vingerhoedjes. Het woord Digitalis stamt af van het Latijnse "digitus", wat vinger betekent. Andere benamingen voor de plant zijn poppenschoentje of judasbeurs.

De meeste soorten zijn tweejarig. Het eerste jaar ontwikkelt zich een rozet met lancetvormige bladeren, bedekt met viltige haren. Het tweede jaar groeit er een rechtopstaande bloemstengel uit deze rozet die soms wel meer dan twee meter hoog kan worden. De bloemen staan allemaal aan één zijde van de stengel en bloeien van eind mei tot september. Na de bloei sterft de plant gewoonlijk af, maar soms verschijnen er nieuwe bladrozetten aan de basis, waaruit nieuwe bloemaren ontstaan. De bloemen van het vingerhoedskruid worden ook als snijbloem gebruikt.

Bloemen voor bijen

Vingerhoedskruid goed voor bijenDe prachtige bloemen van 3 tot 5 cm groot zijn aan de binnenzijde subtiel versierd met donkerrode vlekjes, verleidelijke sproetjes die hommels en bijen uitnodigen om van de zoete nectar te proeven. De insecten kunnen volledig in de bloemen verdwijnen, wat deze planten tot drukbezochte insectenmagneten maakt. Grote exemplaren kunnen tot wel honderd van deze betoverende bloemen dragen, wat een waardevolle aanwinst is voor elke bijentuin. Bovendien fungeert het vingerhoedskruid als waardplant voor bepaalde vlinders, zoals de vingerhoedskruiddwergspanner.

Na een succesvolle bestuiving door bijen en hommels vormt zich een zaaddoos met binnenin tientallen zaadjes. Zodra de zaden rijp zijn, verspreiden ze zich makkelijk over de tuinborder. De plant zaait zich dus vlotjes uit, tenzij je ervoor kiest om de bloemstengels na de bloei af te knippen.

Standplaats

Van nature groeit vingerhoedskruid op eerder zure en vrij stikstofrijke, kalkarme bodems. De plant houdt niet van te natte of te droge grond maar geeft de voorkeur aan een zandige, humusrijke ondergrond. Deze veelzijdige plant gedijt het liefst op een plek in de halfschaduw, maar groeit ook prima in de schaduw of zelfs in de volle zon. Bovendien is vingerhoedskruid winterhard en behoudt het zijn bladeren gedurende het hele jaar.

Voor het planten in potten kies je best een lagere soort zoals bijvoorbeeld Digitalis mertonensis of Digitalis parviflora. Zorg ervoor dat de pot waarin je Digitalis plant, afwateringsopeningen in de bodem heeft, zodat overtollig water kan wegvloeien. Hou er echter rekening mee dat vingerhoedskruid in een pot meer water nodig heeft dan in de volle grond.


Vingerhoedskruid giftig

De volledige plant is giftig voor zowel mens als dier. Daarom zet je de plant bij voorkeur op een plaats buiten bereik van kinderen en huisdieren. Als je in bloembedden werkt waar vingerhoedskruid groeit, draag dan steeds tuinhandschoenen en vermijd contact met de plant als je open wonden hebt om te voorkomen dat de giftige stoffen in het lichaam terechtkomen. Deze stoffen kunnen namelijk huidirritatie veroorzaken en zelfs hartritmestoornissen teweegbrengen. Na het aanraken van vingerhoedskruid is het belangrijk om grondig je handen te wassen.

Geneeskrachtige werking

VingerhoedskruidDe giftige stoffen, die zich in alle delen van de plant bevinden, worden gebruikt in de geneeskunde. De plant bevat glycosiden die een krachtige werking hebben op het hart en gebruikt worden voor de behandeling van onder andere hartritmestoornissen. Het is echter van uiterst groot belang om zeer voorzichtig te zijn, omdat een overdosering een tegenovergesteld effect kan hebben en zelfs tot een hartstilstand kan leiden. Volg steeds de raad op van jouw arts.

Vingerhoedskruid zaaien

Wil je vingerhoeskruid in de tuin dan heb je twee opties: je kunt planten kopen of het zelf zaaien. Het zaaien kan vanaf begin mei/juni, rechtstreeks in de volle grond, of iets eerder in zaaibakjes in een verwarmde ruimte. Als je vingerhoedskruid vroeg zaait dan bestaat de kans dat je hetzelfde jaar nog van de bloemen kunt genieten. Zaai de piepkleine zaadjes echter niet te diep maar bedek ze met een dun laagje aarde. Ze hebben immers licht nodig om te kunnen kiemen.

Er bestaan verschillende kleurvariëteiten, niet alleen roze maar ook wit, oranje, geel en bruin. Neem een kijkje in onze webshop en ontdek onze verschillende soorten.


#1538Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon