Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/dieren_soorten_vogels


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

De verschillende soorten vogels in de tuin tijdens de winter.

Soorten vogels in de tuin. 
Tijdens de anders zo stille en doodse wintermaanden zorgen de vele soorten vogels toch voor heel wat leven in de tuin, op en rond de voederplaatsen. Kijken en luisteren naar vogels vanachter het warme keukenraam met een kopje thee in de hand kan zeer rustgevend zijn.

De volgende soorten vogels kan men tijdens de winter in de tuin aantreffen, de ene tuingast al wat sneller dan de andere:

 • de koolmees (Parus Major)
  Gele buik met zwarte lengtestreep, witte kaken met zwarte pluimen boven de ogen.

 • de pimpelmees (Parus Caeruleus)
  De zwarte oogstreep door het witte masker en het blauw op de kop en in de vleugels vallen goed op. Ook de kleinere pimpelmees heeft een gele borst.

 • de staartmees (Aegithalos caudatus)
  Valt erg op door de zeer lange staart (8 tot 10 cm). Ze vertoeven meestal in groepjes, zijn helemaal niet schuw en zwerven van tuin naar tuin.

 • de kuifmees (Parus cristatus)
  De kuifmees is door het zwartwitte koppatroon met opvallende kuif  zeer eenvoudig van andere mezensoorten te onderscheiden. Een zeldzame tuingast meer wie weet heb jij het geluk!

 • de boomklever (Sitta europaea)
  De  boomklever heeft zijn naam niet gestolen, deze behandige klimmer huppelt met gemak over de stam en de takken van de bomen. Hij is mooi loodgrijs gekleurd en heeft een opvallend zwarte oogstreep doorheen het bleke masker. Zowel zijn bouw als zijn snavel doen denken aan een kleine specht.

 • de winterkoning (Troglodytes troglodytes)
  Zeer klein, zenuwachtig vogeltje. Kan zijn staartje opvallende rechtop zetten zoals op de foto. Deze op één na kleinste van Europa huppelt behendig door hagen en vind je nagenoeg overal in de tuin.

 • het goudhaantje (Regulus Regulus)
  Een frequente bezoeker van tuinen waar veel naaldbomen staan. Het kleinste vogeltje van Europa, te herkennen aan zijn goudgele streep bovenop de kop. Verder heeft deze kleine schoonheid een grijsgroene kleur.

 • het roodborstje (Erithacus rubecula)
  Een vrij nieuwsgierig vogeltje dat je soms overal in de tuin volgt. Uiteraard te herkennen aan de rode borst, verder heeft deze bijzondere tuingast een bruingrijs verenkleed.

 • de huismus (Passer domesticus)
  Onze meest voorkomende mus. De huismus heeft het moeilijk gehad maar is aan een opmerkelijke remonte bezig. De vrouwtjes en mannetjes hebben een verschillend verenkleed (foto: mannetje). Ze leven en wonen in grote groepen en houden van de aanwezigheid van huizen en schuren.

  


 • de ringmus (Passer montanus)
  Deze kun je onderscheiden van de huismus door de zwarte vlek op de wangen en de doorlopende grijze ring rond de nek. De ringmus komt minder vaak voor, bij deze tuinvogel zijn beide geslechten gelijk gekleurd

 • de heggenmus (Prunella modularis)
  Iets groter en ranker dan een huismus, met een minder opvallende kleur en een scherpere snavel. Heeft een nogal verdoken levenswijze en fourageert doorgaans op de grond.

 • de houtduif (Columba palumbus)
  De grootste inheemse duif. Ze hebben een opvallende witte halsring en een grijze borst met roze gloed. Je ziet ze

#457
Terug naar boven icoon