Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/dieren_muggen_bestrijden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 22 oktober 2021

Muggen bestrijden met planten als eucalyptus, lavendel, citroenmelisse,...

mugJe hebt ze misschien in huis, de muggensprays, muggenkaarsen, muggenwierook, maar toch mis je dat eenvoudig middeltje om gezond, zonder gezoem in te slapen.

Anti-muggenplanten voor de tuin
Een aantal planten kunnen in je tuin zeker helpen tegen de muggen:

  • citroengeranium (Pelargonium crispum)
  • citroenmelisse (Melissa officinalis)
  • lavendel (Lavandula officinalis)
  • pepermunt (Mentha piperita)
  • eucalyptus (Eucalypus


citroengeranium

Plant indien mogelijk deze muggenwerende planten onder de venster van je slaapkamer.
Vroeger hingen de mensen een bos boerenwormkruid boven hun bed om de Middeleeuwse muggen op veilige afstand te houden. De 21ste-eeuwse muggen willen wel eens vergeten, dat ze eigenlijk niet van boerenwormkruid houden...
Volkswijsheid dicteert dat insecten het onder een okkernoten- of walnotenboom heel ongezellig vinden. Je zal ze er niet vaak aantreffen. Sommige slimmeriken proberen nu met okkernotenbladeren de muggen van het lijf te houden. Ze onderschatten de 21ste-eeuwse muggen, want die zijn veel slimmer geworden en trekken zich van notenbladeren niet veel meer aan. Bij ons toch niet, maar dat kan ook aan ons liggen…
Je moet de bladeren kneuzen en regelmatig verversen wil je effect hebben.


citroenmelisse

Etherische olie
Cymbopogon winteratus of Cymbopogon nardus met andere woorden Citronella of citroengras etherische olie helpt vlug en doeltreffend als je er op een verstandige manier mee omspringt. Als je er teveel van gebruikt, zal de geur je vlug irriteren of bedwelmen. En als je echt niet snapt dat één druppeltje genoeg is, kan je er zelfs van in shock geraken.
Etherische olie van citroengeranium, citroenmelisse, eucalyptus, pepermunt, neem (Indiaanse olie), tea tree, ceder en lavendel kunnen ook een handje helpen.


pepermunt

Muggentips

  • Tip 1: Wat zou je denken van prinsheerlijk slapen onder een muskietennet?

  • Tip 2: Hang buiten grote plastic zakken met water. Draai die op tot een ballon. De muggen zien zich weerkaatst in de ballonnen, maar dan wel 100 keer groter. Ze schrikken zich rot en nemen “de vleugels”.

Help
En word je dan toch nog gestoken door een onverschrokken, heldhaftige mug, smeer dan wat ui op de zere plek. De pijn en infectie verminderen.

 

LAST VAN MUGGEN?

#23

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be