Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/dieren_konijnen_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 8 december 2021

Konijnen houden in de tuin

Veel mensen houden konijnen in hokjes die dan ergens achter in de tuin staan. Soms hebben de konijnen geluk en wonen ze in een hok met een uitloopren. Maar het spijtige van die rennen is dikwijls dat ze een aanfluiting zijn voor de tuin. Dikwijls zijn ze spuuglelijk.

Konijnen los in je tuin houden is ook een optie. Maar dan heb je binnen korte tijd geen plant meer over. Konijnen kunnen echt je tuin totaal kapot knagen. Ook planten die ze niet lusten knagen ze om.

En toch kan het houden van konijnen een aanwinst voor je tuin zijn. Ik heb nu ruim 12 jaar een groep konijnen in mijn tuin wonen in een ruime ren. En ook nog een stelletje in een wat kleinere ren.

Hier zie je de grote ren liggen van boven af. De kleine ren ligt om de hoek achter het schuurtje.

Deze ren bestaat uit een betegeld gedeelte en een graafgedeelte. Onder dat graaf gedeelte ligt een kuip van gaas. Alleen 70 cm de grond in is niet genoeg. Dat had ik in het begin. Maar konijnen graven daar gemakkelijk onderdoor en dan is je tuin binnen de kortste keren ondertunneld en zak je zomaar weg op sommige plaatsen .

Langs het graafgedeelte aan de buitenkant van de rennen zijn borders. Boven het kale graafgedeelte is een pergola gemaakt, waarover bruidssluier groeit. Dat heeft twee voordelen.

De konijnen hebben schaduw door de pergola en ze zijn dol op bruidssluier. Deze klimplant groeit als kool waardoor je er regelmatig stengels kan afsnoeien voor de konijnen. En zo is ook dat stukje tuin weer interessant.

Druiven zouden ook goed zijn. De bladeren daarvan vinden ze heerlijk. Maar mijn tuin is op het noorden dus te donker voor druiven.

Rond de ren, onderaan het gaas zijn 2 tuinplanken boven elkaar gemaakt. Dat staat mooi maar heeft ook nog de functie om het zand van het graven in de ren binnen de ren te houden. Anders worden de planten regelmatig bedolven onder het zand.

Op de foto hieronder zie je de tuinplanken goed

De foto is in de lente gemaakt

In de border rondom de ren mogen alleen planten staan die niet giftig zijn voor konijnen. Want alle blaadjes die er doorheen groeien worden opgegeten.


In dit boek vind je alle planten die giftig zijn

Dr. M. De Cleene ISBN90 5210 308 9

Hieronder een lijst met planten die je gerust rond de ren kan zetten.
Bruidssluier - Fallopia auberti
Druif - Vitis
Braam en dan de doornloze - Rubus
Heide - Erica
Skimmia
Geranium zowel de tuingeranium als de pot geranium (pelargonium)
Pachysandra terminalis
Gebroken hartje - Dicentra formosa
Rozen
Vrouwenmantel - Alchemilla mollis
Viooltjes - Viola
Hosta's
Alle zonnebloemsoorten – Helianthus
Appelboom
Perenboom
Rode en zwarte bes - Ribes sylvestre, Ribes nigrum

 

Op de foto hieronder zie de kleine ren. Daarin woont een gecastreerd rammetje en een voedstertje.

Ook zij hebben een graafgedeelte. Deze ren is geheel afgedekt. Dat is niet nodig om ze niet te laten ontsnappen. Het heeft een heel andere reden. De ren lig, zoals je ziet onder een appelboom. En één appel op zo’n konijnenkopje is meer dan voldoende dus vandaar.

 


Ook in de winter is een ren prachtig in je tuin.

Konijnen hebben het niet gauw koud, ze hebben een heerlijk warme wintervacht.

In deze ren wonen 8 konijnen. Vader en moeder en 6 ondertussen ook volwassen kinderen. Het zijn 4 mannetjes 4 vrouwtjes. De mannetjes zijn uiteraard gecastreerd.

Dit is het koppeltje Ginger en Jagger

Wil je meer weten over konijnen houden in je tuin het maken van een ren en hok en welke konijnen niet wel bij elkaar kunnen kijk dan op mijn website www.konijneninjetuin.nl

Auteur: Anne-Marie

#460