Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/dieren_engerlingen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 17 augustus 2022

Engerlingen richten veel schade aan in het gazon

 Ongedierte zorgt voor kale, dode plekken in het gazon:

Engerlingen of keverlarven.

De larven voeden zich met de wortels van gras. De beschadiging van gazon, golfterreinen en andere sportvelden is duidelijkst vanaf juli wanneer de rupsen op hun grootst worden. De zoden komen los te liggen doordat de wortels afgevreten worden. Hierdoor krijgt het gazon her en der verdroogde, dode, gele of zelfs open plekken. De vogels zoals merels, spreeuwen, kaaien, roeken en kraaien,.. willen zich te goed doen aan de dikke lekkere larven en scharrelen in de verdorde grasplekken. Als je een aangetaste, wortelloze zode optilt of oprolt zul je al snel tientallen larven aantreffen.

Emelten in het gazon
Engerlingen onder  gazon doen de graszode afsterven
Larve van een engerling

Levensloop:
In zwaar geteisterde tuinen zullen vanaf begin mei tot juni de volwassen kevers bij valavond in grote aantallen uit het gras omhoog vliegen. De kevers zelf zijn niet meer schadelijk voor het gazon, maar hun larven des te meer. De eieren die de kevers leggen in het gras, komen reeds na een paar weken uit. De larven voeden zich de eerste weken nog met humusachtige, afgestorven plantenresten. Daarna schakelen ze over op de haarwortels om ten slotte alle plantenwortels te verorberen. De schade in het gazon zullen we dan ook maar pas bemerken in de vroege herfst wanneer de larven al een stuk gegroeid zijn. De larven zijn dik, C-vormig en kunnen 2 tot 4 cm lang worden. Ze zijn wit met een bruine kop en hebben drie paar poten.

Als de temperaturen in het najaar zakken zullen de larven dieper onder de grond wegkruipen. In het voorjaar als de temperatuur stijgt zullen ze terug naar boven komen om de graswortels aan te vreten. Zij overwinteren als larven en verpoppen in de grond in de lente.
De volwassenen kevers voeden zich met het gebladerte van diverse planten maar veroorzaken over het algemeen weinig schade.

Het gaat hier om worteletende larven van volgende kevers: levensduur van de totale larvestadia:
    • de rozenkever (Phyllopertha horticola)
  • de junikever (Amphimallon solstitialis)
  • de meikever (Melolontha melolontha)
    • driekwart jaar (komt meest voor)
  • 2 jaar (ook vrij frequent)
  • 4 jaar (komt minst voor)

Bestrijding van engerlingen:
Geef het gazon voldoende water en mest om ervoor te zorgen dat de conditie zo goed mogelijk is. 
Het beschadigde gras herstellen door nieuw graszaad in te zaaien of grasmatten te leggen. De slecht onderhouden gazons zijn meer vatbaar voor schade. Geef daarom uw gazon preventief voldoende voedsel en water. Verticuteer voldoende tegen het mos om schadelijke keverlarven te vermijden.

Engerlingen bestrijden kun je met Pychlorex.

Meikever
meikever
Junikever
junikever
RozenkeverRozenkeverRozenkeverRozenkeverRozenkeverRozenkever
de rozenkever = de meeste schadelijke
 

De natuurlijke vijanden van engerlingen zijn vogels, egels spitmuizen en mollen.

Biologische bestrijding van de rozenkever, sallandkever, junikever en meikever is mogelijk met insectenparasiterende aaltjes (Heterorhabditis bacteriophora).

Deze microscopisch kleine aaltjes zullen actief op zoek gaan naar keverlarven. Als ze dan een keverlarve binnen dringen scheiden ze bacteriën af die in symbiose leven met de aaltjes maar die wel fataal is voor de engerling. De bacteriën zetten de ingewanden van de gastheer om in vloeibaar voedsel die gemakkelijker te eten is voor de nematoden.
De parasitaire nematoden die zich zeer goed voelen in hun eetparadijs vermenigvuldigen zich in de keverlarve vooraleer die ontbindt. Zodoende verspreidt zich een nieuwe generatie nuttige nematoden die op zoek kunnen gaan naar nog resterende engerlingen. Geïnfecteerde keverlarven of engerlingen verkleuren van wit-beige naar helder rood tot bruin en het insect verslijmt waardoor het vaak moeilijk terug te vinden is. De eerste engerlingen kunnen na twee tot vier dagen reeds gedood worden. 
Deze behandeling kunnen we het best toepassen vanaf half juni tot september als de keverlarven zich vlak onder de graszode bevinden. Verder mag de bodemtemperatuur mag niet dalen onder de 12°C en om de overlevingskansen voor de aaltjes zo groot mogelijk te maken moet het gazon voor en na de behandeling goed worden beregend. Onder ideale omstandigheden kan 95 procent van alle engerlingen na amper 6 weken gedood zijn. Bij gebrek aan voedsel zullen de aaltjes op hun beurt verdwijnen.

 

#19Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon