Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/dieet_zonder_zout

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 26 augustus 2019

Vermageren met een zoutloos dieet van kruiden

 

 

 

 

 

Lekker eten is een feest. Maar wat als de dokter zegt :”vanaf nu, zo weinig mogelijk zout op je menu”. Dan smaakt alles een beetje flets en hetzelfde. Gelukkig zijn er dan kruiden die je gerechten weer opfleuren en heel verrassend uit de hoek komen. Probeer het zelf maar. In de winter staan gedroogde kruiden paraat. In de lente zijn er verse blaadjes en bloemen. In de herfst staan de wortels ter beschikking. Een heel assortiment om een heel jaar door lekker en gezond te eten.

E ngelwortel :
Engelwortel smaakt soms naar anijs. Dat hangt van de bodemgesteldheid en het klimaat af, waarin het kruid groeit.
Jong engelwortelblad komt, al dan niet geblancheerd, terecht in slaatjes en allerlei soorten soep. Best op het allerlaatste nippertje toevoegen, anders gaan er teveel waardevolle stoffen verloren.
Engelwortelzaden garneren rauwkostschotels erg subtiel. Je kan de zaden ook mengen met karwij, anijs, koreander en venkel.
In jam past ook een beetje fris, zacht engelwortelblad. Zeker rabarber en sinaasappelmarmelade komen nog meer tot hun recht met engelwortel.  


engelwortel

dille

D ille:
De oudste cultuurvolkeren in Centraal en Oost-Azië wisten het al. Dille hoort thuis in de gerechten.
Zowel de gele bloemen als de zaden vind je tegenwoordig terug bij ingelegde komkommers en uitjes. Dille-zaden zorgen voor een frisse aromatische geur en smaak in mayonaise, bij kwark, op vis en in erwten, bonen en wortelgerechten. Strooi ook eens wat zaden in je cake of brood. Op appeltaart staan de bruine zaadjes enig. Maar dat is niet alles. De zaden werken kalmerend, en stimuleren de spijsvertering.
Dille is rijk aan minerale zouten, daarom is het geen slecht idee een zoutloos dieet aan te vullen met dillezaad.
Nierpatiënten gebruiken tenslotte beter geen dillezaad, er zouden zich niersteentjes kunnen vormen.

B onenkruid:
Bonenkruid bevordert de spijsvertering. Daarom kan je een beetje van dit kruid toevoegen aan meelspijzen, bonen, erwten en kool. Je kan het kruid meekoken. De gerechten krijgen dan een licht pikante toets.
Bonen kunnen wel eens zorgen voor nare, geurige gevolgen. Bonenkruid voorkomt winderigheid en daaropvolgende geurtjes.
Vroeger hadden de mensen geen geld om peperdure peper te kopen. Het bonenkruid maakte hun gerechten even smakelijk.
Je gebruikt het kruid zoals tijm en rozemarijn. Ze behoren tot dezelfde familie.
Gebruik bonenkruid vers of gedroog bij ragoûts, varkensvlees, kalfvlees, konijn en kalkoen. Ze smaken dan veel lekkerder.
De Fransen kennen een kleine Provençaalse kaas die ze met Pebre d'ase (ezelspeper m.a.w. bonenkruid) maken. Deze kaas noemen ze 'Poîvre d'ane'.
Waarom zou jij ook niet eens wat meer bonenkruid gebruiken in plaats van peper en zout
Steek eens een takje bonenkruid in een fles jenever. Laat dat daar drie weken in staan. Neem dan de tak eruit en drink na het eten zo'n afzakkertje.
De Romeinen dienden in de 'huizen van plezier' ragoût met kruiden en groenten op. Die ragoût noemden ze 'satura'. Het was namelijk een opwekkende en goed verteerbare schotel. Wat had je nog meer nodig in zo'n huis?


bonenkruid

lavendel

Lavendel:
Vis smaakt pittiger als je lavendelbloemen bij het kookwater doet. Ook in de vissaus kan je lavendelbloemen doen. Maar wees heel zuinig met de fel geurende bloemen. Enkele kleine bloemen brengen al meer dan voldoende smaak. Teveel is echt niet te eten. Je kan nu gedroogde bloemen gebruiken. In de zomer zijn er verse.

laurier:
Gebruik liefst gedroogde laurier want verse bladeren smaken iets te sterk.
Laurier hoort thuis in sauzen, vis- en vleesgerechten.
Ook bij de inmaak van uitjes, augurken, marinades en pasteien
horen laurierbladeren.
Laurierblaadjes wekken maagsappen op en dat stimuleert de spijsvertering.

Kruidenkaas met verrassend groen
Je kan vinaigrette en mayonaise ook vervangen door een heerlijke kruidenkaas.
Meng 250 g volle of magere platte kaas met fijngesnipperde lentekruiden. Maal de kruidjes fijn in een elektrisch molentje. De kruiden geven een lekkere smaak aan de kaas, zeker als je er wat pittige kruiden aan toevoegt bijvoorbeeld mierikswortel.
Doe de kaas in een kom en snipper er schijfjes radijs en sjalottepijpjes op. Nu nog een beetje maanzaad en heidebloemen en je kaas is klaar wedden dat je het zout en de peper niet mist?


laurier


rozemarijn

Rozemarijn:
Rozemarijn smaakt doordringend, pittig en een tikkeltje harsachtig.
En wat denk je van een gegrild, mooi bruin geitenkaasje? Leg de kaas op een halve gegrilde appel.
Laat nu wat suiker in een pannetje karamellizeren. Blus met witte wijn. Blijf flink roeren in de sputterende, bruisende saus. Doe er op het einde, als je saus wat afgekoeld is, wat rozemarijn bij. Giet deze lekkernij over je kaas en garneer met een takje rozemarijn.
Gebakken aardappelen dulden ook wel wat rozemarijn, ze gaan hierdoor zelfs hun beste smaak prijsgeven. Een handig weetje als je gaat diëten.
Altijd maar aardappels in de pel zonder saus gaan misschien na een tijd vervelen. Met wat aangepaste kruiden breng je geregeld een ander smaakje op tafel.
In kruidenboter hoort ook rozemarijn.
Maak van je vruchtengelei eens iets anders door een takje rozemarijn in je jampot te steken voor je er de jam over giet.
Rozemarijn doet het voortreffelijk bij lams-, varkens-, en kippevlees. Doe het takje rozemarijn eraf voor je het opdient.
Prik je gebraad eens vol lange rozemarijnnaalden. Dat geeft iets heel aparts aan dit vleesgerecht en het ziet mooi uit.
In mijn cake doe ik soms een beetje fijngesnipperde rozemarijn en stukjes zwarte olijven. Dat zorgt voor een heel aparte smaak.

Mierikswortel
De allereerste blaadjes kunnen al in de sla. Je kan ze ook klaarmaken zoals je spinazie bereidt.
Mierikswortelbloemen zijn witgeel en hebben een lekker aroma. Ze horen op rauwkostschotels voor de smaak en het uitzicht.
In de herfst kan je de wortel gebruiken. Mierikswortel smaakt heel scherp. Je mag maar een heel klein beetje van deze wortel in de gerechten doen of het is niet meer te eten. Vooral kleine kinderen zullen de smaak veel te scherp vinden. Je kan de smaak wat temperen met wat geraspte appel, melk, room, rietsuiker of honing.
Geraspte mierikswortel in wortelsalade is lekker, als je niet overdrijft.
Kwark en slasaus lusten ook wat schilfers mierikswortel.
Vooral bij vis, zoals zalm of gerookte forel, smaakt deze wortel uitstekend.
Als je mierikswortel mee laat sudderen in je stoofpotje verdwijnt de scherpe smaak.
Een heerlijk sausje maak je van geraspte mierikswortel, witte wijn, room, een geutje appelazijn en een snuif suiker.
Als je regelmatig een beetje mierikswortel op je menu zet, zal je veel minder vlug door een leger verkoudheidsbacillen overvallen worden.
Als je augurken wil inmaken, overgiet ze dan eens met mierikswortel azijn.
Hiervoor snij je de wortel in stukjes en overgiet je de blokjes met bijvoorbeeld witte wijnazijn.
Laat enkele uren trekken, zeef de stukjes eruit en je azijn is klaar.
Je kan gedroogd mierikswortelpoeder kopen en dat bij beetjes gebruiken om je gerechten op smaak te brengen.
Nadat je een stukje van de wortel afgesneden hebt, kan je de wortel in een kom water bewaren. Je kan hem ook schuin in de grond steken, om er de volgende keer weer een stuk van te gebruiken.
Als je mierikswortel raspt, zal je merken dat een sterke geur je reukorgaan op de proef stelt. Dus als je te veel van die wortel naar binnenspeelt , is het net of de sterke geur rechtstreeks je hersenen wil binnendringen. En dat is een eigenaardig gevoel ! Het kan soms pijnlijk overkomen. Troost je dan maar met de gedachte dat mierikswortel een sterk reinigende werking heeft.

Kruidenstrooisel
Wil je nog iets ongehoord lekkers en in een mum van tijd klaar? Je vraagt het maar…
Pluk enkele van bovengenoemde gedroogde- en binnenkort allerlei verse kruiden, afhankelijk van het seizoen. Doe ze in een keukenrobot en maal ze fijn. Doe bij de hoeveelheid die je nu hebt, de helft paneermeel. Het paneermeel neemt het vocht van de kruiden op en krijgt ook een lekkere smaak.
Paneermeel kan je trouwens heel gemakkelijk zelf maken door oude broodkorstjes in je keukenrobot fijn te mixen, maar dit geheel terzijde.
Dit gemakkelijk strooibaar kruidenpoeder smaakt ongehoord lekker op vlees. Leg een dikke laag op je vlees en bak het in een beetje olijfolie. Net voor je het opdient, doe je er nog een extra kruidenlaag op. Oogt mooi, is lekker en zoutloos, gezond dus.
Als je nog wat kruidenmengsel over hebt, droog dat dan eerst voor je het in een blik of bokaal doet. Als je dat niet doet, kan alles vlug schimmelen. Strooi het mengsel uit op een bakblik en laat het in een warme luchtoven op 30 graden drogen. Je kan de kruidenmengeling ook dun uitstrooien in een bakje en op de verwarming laten drogen.
Tip: je kan er een beetje curry poeder onder mengen.

#573

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be