Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/dendrochilum

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 28 september 2021

Dendrochilum orchidee

Dendrochilum

DENDROCHILUM filiforme, wordt ook wel Platyclinius filiformis genoemd. Dubbele ranken van bijna 100 kleine bloemen bedekken de hangende stengels van deze plant. Elke welriekende bloem heeft witte tot gele ovale sepalen en petalen en wordt niet groter dan 6 mm. De gele lip is drielobbigen heeft een gekartelde zuil. Wordt ook Golden Chain Orchid genoemd.

Deze op bomen groeiende of epifytische plant produceert trossen eivormige bulben die een lengte hebben van 2,5 cm, elk met een 15 cm. lang groenblijvend blad aan het eind. De bloemstengel is 20 tot 25 cm. lang en groeit vanuit de basis van het blad en bloeit gedurende de lente en de zomer. Ze groeien op het Aziatische continent, maar ze worden ook op de Filippijnen en Nieuw-Guinea aangetroffen. Van de circa 120 soorten worden maar heel weinig algemeen geteeld. In het wild komt deze plant heel schaars voor.

KWEEKWIJZE

 

De Dendrochilum filiforme groeit het beste bij gemiddelde temperaturen des nachts van 13 tot 15 °C. en bij een dagtemperatuur van 18 tot 24 °C. Geef tenminste 4 uur per dag direct zonlicht, maar scherm hem af in de middagzon in de zomer. Ook 14 tot 16 uur per dag kunstlicht kan goed zijn. Luchtvochtigheid 50 tot 60 % Deze plant doet het goed op boomvarenwortelplankjes of ze kunnen worden gekweekt in een pot met middelfijne barg. 

Als de plant in de groeiperiode is moet het mengsel gelijkmatig vochtig gehouden worden. Laat de plant in de rustperiode in de winter tussen twee watergeefbeurten licht droog worden. Bemest in de groeiperiode. In pot gekweekte planten krijgen een meststof met een hoog stikstofgehalte,planten op plankjes krijgen kamerplantenmest. In het voorjaar verpotten als de nieuwe groei begint,ook als het mengsel gaat verteren. Verdeel de plant en laat vier bulben aan elk stuk.

#847

Auteur: Tim Welting