menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 28 maart 2024

De zomersnoei bij pitfruit

Bij appelen en peren gebeurt de traditionele snoei uiteraard in de winter terwijl pruimen en kersen in de zomer worden gesnoeid. Nu zijn tradities er, of om in ere te houden of om te breken, en in dit geval kies ik voor optie twee en overweeg ik de appel- en perenbomen in de zomer te snoeien. We zien dit als en correctie van de wintersnoei en ontdekken tal van voordelen.

zomersnoei bij appelen

Appelen en peren

Tijdens de complete winterrust van de fruitbomen kan het uitvoeren van zware snoei-ingrepen soms nare gevolgen hebben. Daarom grijpen we beter in in de zomermaanden wanneer het afweermechanisme van de boom optimaal is en de snoeiwonde dus sneller geneest met minder kans op het indringen van ziektekiemen.

Gezien het groeiseizoen nu ook voorbij is zal de boom ook minder fel reageren wat betreft de groei van waterscheuten. De reactiegroei blijft dus beperkt en dit is dus een voordeel voor de boom en voor de boomverzorger. Wintersnoei kan ervoor zorgen dat de boom aanzienlijk minder vruchten draagt in het daaropvolgende seizoen terwijl zomersnoei dit vaak negatieve gevolg van de baan veegt. Ook zieke takken, die aangetast zijn door meeldauw, kunnen tijdens de zomersnoei worden weggehaald.

Bovendien krijgen schimmelziekten zoals schurft door het creëren van licht en lucht in de kruin vaak minder kans. Uiteraard krijgen we nu ook een betere belichting van de vruchttakken met een positieve gevolgen voor de vruchtkleuring en voor de nieuwe knoppen voor het komende seizoen.

kersen in de zomer

Kersen en pruimen

zomersnoei bij kersenKersen en pruimen snoeien we het best tijdens of direct na de pluk teneinde de verspreiding van bepaalde schimmelziektes te vermijden tijdens de wintermaanden. Steenfruit snoeien is echter risicovol, de bomen kunnen gaan gommen (bloeden) waardoor ze zeer kwetsbaar worden voor bacteriekanker (Pseudomonas syringae).

Toch moet er gesnoeid worden om volgende redenen:
Vooral bij jonge aanplant moeten we snoeien voor het verkrijgen van een evenwichtige kroon met een beperkt aantal goede niet compromitterende takken. Het is nu nog mogelijk goed gepositioneerde takken uit te kiezen die niet te steil op de stam staan ingeplant. Ook hier is het binnenlaten van licht en lucht in de kroon een heel belangrijke factor voor het voorkomen van tal van schimmelziekten.

Bovendien betekent een goede snoei minder bloesem en vruchten waardoor andere bloemen en vruchten beter zullen ontwikkelen en ook dit is dus opnieuw een kwalitatief voordeel. Dood en ziek hout wordt meteen verwijderd om verspreiding van ziekten tegen te gaan. Uiteindelijk zal je met het regelmatig en correct snoeien de vorm en zelf de hoogte van uw bomen gaan bepalen waardoor ook het oogsten en het werken aan de bomen een pak eenvoudiger wordt.


Kersen snoeien: geen sinecuur.

Kersen mag je absoluut niet te drastisch gaan snoeien. De boom zal al snel gaan gommen met alle ongewenste reacties en gevolgen als gevolg.

fruibomen snoeien in de zomerBij oudere bomen beperken we de snoei tot één en tweejarige hout op de buitenzijde van de kroon en vermijden we grote snoeiwonden in meerjarig hout. Moeten we die toch maken uit noodzaak dan dekken wij de wonde af met een goed en kwalitatief wondafdekmiddel.
Bij grote snoeiwonden is er kans op houtrot en op die manier worden kerselaars vaak gevaarlijke bomen.

Bij te drastische snoei van oude kersenbomen zal het verwachte groeiresultaat uitblijven waarna de boom langzaam wegkwijnt. Bij snoeien tot op de stam laten we bij de kerselaar steeds een mooie kraag (2-5 cm) staan waardoor de boom minder zal bloeden.

Het snoeien van volwassen kersenbomen of het oogsten van kersen in deze bomen blijft steeds een gevaarlijke onderneming gezien de vorm en groeiwijze van de kerselaar. Ook door vormsnoei kunnen we hier een  lichte verandering in brengen waardoor we het rijpe fruit beter met onze ladder kunnen bereiken. Drie gesteltakken is doorgaans voldoende en kunnen ook  goed vertakken waardoor er veel steunplaatsen voor het oogsten ontstaan. Teveel naar buiten groeiende takken kunnen tijdens de oogst worden weggesnoeid en beneden worden kaalgeplukt. Dit is een mooi voorbeeld van de combinatie oogst – zomersnoei. Let natuurlijk steeds op voor takbreuk bij het oogsten in oude bomen.

Pruimenbomen die net voor de zomer niet zijn gedund maken veel kans op takbreuk wanneer de vruchten groeien en afrijpen. De vruchtdunning in juni is dus heel belangrijk. Zorg ervoor dat geen enkele vrucht de andere raakt bij het uitgroeien. Op die manier heb je niet alleen mooiere vruchten maar wordt de boom ook gespaard van takbreuk met alle negatieve gevolgen die daaraan gekoppeld zijn.

Terug naar boven icoon