Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_zomerbollen_zijn_er_terug?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 23 januari 2022

De zomerbollen zijn er terug!

Terwijl de lentebollen zoals krokussen, narcissen en tulpen ontluiken, wordt het stilaan tijd om na te denken welke zomerbollen we straks in de tuin willen. In maart, april mogen bepaalde bollen al geplant worden zodat we in de zomer van hun kleurenpracht kunnen genieten. Soorten zoals Dahlia’s, Crocosmia en Gladiolen combineren uitstekend met vaste planten en éénjarige zomerbloeiers in de border maar zijn ook mooi als solitaire plant in bloembakken. Het resultaat loont altijd de moeite!

Zomerbollen zijn net kleine cadeautjes waaruit een prachtig geschenk komt en geven iets extra’s aan siergrassen. Ze staan ook mooi tussen vaste planten die al vroeg uitgebloeid zijn. Er zijn tientallen soorten in verschillende kleuren, vormen, geuren en groottes. Ze zorgen ook voor biodiversiteit wat goed is voor de bijen, vlinders en andere insecten in onze tuin.

Van links naar rechts: Canna, Dahlia, Gladiolen

Enkele zomerbollen op een rijtje:

 1. Canna of bloemriet heb je in rode, roze, gele, oranje en witte soorten, voor elk wat wils. Ze doen je wegdromen van tropische vakantiebestemmingen. Een prachtige plant met groot blad die heel mooi is als solitaire plant in een bloempot. Bloeit vanaf augustus tot oktober en houdt van een plekje in de zon. 

 2. Crocosmia of montbretia wordt zo’n 60 à 70 cm hoog. De geel, oranje of rode trompetvormige bloemen zijn geschikt als snijbloem. De plant heeft zwaardvormige bladeren en is mooi in combinatie met vaste planten en dahlia’s.

 3. Dahlia: heb je in heel veel verschillende kleuren, vormen en hoogtes. Het is een dankbare zomerbloeier die je maandenlang plezier geeft. Je kan ze planten vanaf maart en bloeien voor het eerst rond juli. Het is een uitstekende snijbloem die lang houdbaar is. 

 4. Gladiolen: zijn verkrijgbaar in een mix van kleuren, het is een prachtige snijbloem en een zeer rijkbloeiende plant. Ze verdient zeker een plaatsje in de border. Ze kunnen tot wel anderhalve meter hoog worden. Planten kan vanaf april.

 5. Agapanthus of afrikaanse lelie is beschikbaar in de kleuren paars of wit. Je kan ze planten vanaf april tem mei en worden zo’n 90 cm groot. De plant houdt heel erg van de zon en is bijzonder geschikt als kuipplant voor op het terras of balkon. Zorg altijd voor een goede drainage.

 6. Alcea of stokroos zie je vaak langs de gevel of aan een tuinschutting. Het is een hoog groeiende plant die tot 175 cm kan worden. De plant heeft een sterke steel waarlangs talrijke prachtige bloemen staan. Stokrozen zaaien zichzelf vaak uit. Planttijd: april / mei.

 7. Anemonen: verkrijgbaar in diverse sprekende kleuren. Het is een makkelijke plant en een uitstekende snijbloem. Vanaf maart mogen ze al geplant worden. Voor het planten leg je de knolletjes best een paar uur in lauw water. Ze groeien goed in vruchtbare grond maar staan ook mooi in een platenbak.

 8. Bletilla striata of aardorchidee heeft paarse bloemen en wordt zo’n 35 cm hoog. De bloemen hebben een drielobbige onderlip waarbij de onderste geelwitte strepen heeft. De plant bloeit in juni tem juli en kan geplant worden in maart tem mei. 

 9. Eremurus of naald van Cleopatra is een opvallende verschijning in de tuin. De lange bloeiaren geven een exotisch beeld en zijn een echte blikvanger in de border. De plant wordt ongeveer 90 cm hoog. 

 10. Eucomis of ananasplant heeft mooie donker gekleurde bladeren die opvallen in de border. Aan de donker paarse stengel groeien aan de top licht roze bloemen met lange meeldraden. Kan vanaf maart tem mei geplant worden en bloeit vanaf augustus tem september. Ook na de bloei is de plant heel decoratief. 

 11. Lupinus is een makkelijke plant die best wel wat meer aandacht verdient. Hij bloeit langdurig met stevige stengels waaraan talrijke bloemen in aren groeien. De bladeren zijn handvormig. De frisse en opvallende kleuren geven een kleuraccent aan de border. 

 12. Papaver of klaproos is een dankbare zomerbloeier met witte, oranje en rode tinten. De plant wordt ca. 80 cm hoog en laat zich makkelijk combineren met vaste planten in de border. Ze houdt van een plekje in de volle zon en een goed doorlatende bodem. 

 13. Ranunculus of ranonkel heeft goed gevulde schotelvormige bloemen en zijn het mooist als ze in groep worden aangeplant. Voor plantenbakken gebruik je bij voorkeur laagbloeiende soorten. Ze gedijen het best op een zonnige plaats beschermd tegen de wind. 

 14. Sparaxis of zigeunerbloem is een mengsel van vrolijk gekleurde bloemen met een geel hart. De bladeren zijn lancetvormig en de bloem trechtervormig. De bloemen staan aan lange onvertakte bloemstengels. Ze kunnen vanaf maart geplant worden en bloeien van juni tot augustus. 

 15. Zantedeschia of Cala kan zowel binnen als buiten geplant worden. De plant heeft mooie bladeren en zacht geurende aronskelkachtige bloemen die bestaan uit een bloemschede rondom een gele bloeikolf. Ze bloeien van juni tem september.

Bloembollen van zomerbloeiersVan links naar rechts: Eucomis, Lupinus, Sparaxis

Het is interessant om nu al je bloembollen te kopen maar wacht nog even om ze in de grond te steken. Je kan ze perfect bewaren op een koele en donkere plaats in de verpakking of in wat turfgrond. Plant de bollen niet te diep want ze hebben warmte nodig om te kunnen groeien. Het plantgoed moet ongeveer dubbel zo diep zijn als de bloembol zelf.

Zomerbollen zijn niet vorstbestendig en moeten altijd vorstvrij worden bewaard tijdens de winter. Haal dus na de bloei de bollen uit de grond en zorg dat ze niet uitdrogen. Een kistje met turfstrooisel is ideaal om ze te overwinteren. Geef ze tijdens die periode geen water want dan kunnen ze rotten.

Neem een kijkje in onze webshop voor het volledig assortiment. De bloembollen worden elke week opnieuw aangevuld.

#5511

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies