Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_wereld_van_de_tuinkabouters?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 14 mei 2021

De wereld van de tuinkabouters

geschiedenis van de tuinkabouters

Wanneer er iets verloren is gegaan of foutgelopen, dan wordt er vaak gezegd “dat zullen de kabouters wel geweest zijn”. Een vreemde verklaring, dat is zeker maar wat zijn de tuinkabouters eigenlijk en van waar komen ze?

De geschiedenis van de tuinkabouter

Philipp GriebelIn vele niet-westerse landen wordt de natuur al eeuwen lang geëerd door geschenken of voedsel achter te laten voor de natuurgeesten.  

Met dat idee in het achterhoofd zag de tuinkabouter het levenslicht in  het begin van de negentiende eeuw. In een Duits dorpje Gräfenroda werden er al veel keramische sierproducten gemaakt. Ook Griebel Philipp maakte veel beelden van dieren uit keramiek, maar kwam plots op het idee om ook tuinkabouters te ontwerpen met een link naar de mythes van de natuurgeesten.
De tuinkabouters zouden helpen om ’s nachts de tuin proper te houden en dat verhaal sloeg direct aan. De tuinkabouter was een gegeerd gadget en overal in Duitsland staken kleinschalige tuinkabouterfabrikanten de kop op met hun eigen varianten.

Hier kan je verschillende types vinden.

tuinkabouter grasmaaierHet ging de ontwerpers gedurende enkele tientallen jaren voor de wind, maar rond 1950 daalde de productie en verdwenen de tuinkabouters terug. Echter de kinderen en kleinkinderen van Philipp Griebel houden zijn idee nog in stand en maken nog steeds tuinkabouters en verdelen die nog steeds in West-Europa.

Een tuinkabouter wordt gekenmerkt door – hoe kan het ook anders – zijn rode puntmuts en de baard. Zonder deze twee kenmerken is een tuinkabouter geen echte kabouter. Voeg er nog de appelrode wangetjes aan toe en daar is hij helemaal 100% ten top: dé tuinkabouter.
Het is een figuurtje die alle tuinklussen aankan. Er zijn dan ook tal van soorten te vinden: vijverkabouters, snoeikabouters, plantkabouters, kabouters met kruiwagen, kabouters met gieters,  kabouters die genieten van de tuin, … Voor ieder werkje in de tuin of emotionele stemming is er wel ergens een tuinkabouter te vinden.

Kabouterbevrijdingsfront

Kabouterbevrijdingsfront - kabouter bij Big BenGek genoeg bestaat er ondertussen ook een kabouterbevrijdingsfront. Deze mensen geloven dat onze tuinkabouters ook mensenrechten hebben (of zijn het kabouterrechten?) en zetten zich in voor de bevrijding van de tuinkabouters. 
Dit front heeft verschillende splintergroepen gekregen (al dan niet legaal), maar het idee blijft steeds hetzelfde. De tuinkabouters worden ’s nachts uit de tuin gehaald en terug vrijgelaten in de bossen (sommige groepen beweren dat dat hun oorspronkelijke habitat is). Andere tuinkabouters worden kapot geslagen met het idee dat hun ziel zijn vrije weg kan gaan. Een andere groep kabouterbevrijdingsstrijders gaan op reis met de tuinkabouter en fotograferen hem voor allerhande grote bezienswaardigheden. Vervolgens worden de foto’s terugbezorgd aan de tuineigenaars.

Een tuinkabouter in jouw tuin?

Voor sommigen kitsch, voor anderen kunst en voor nog anderen gewoon leuk om in de tuin te hebben. En wie weet ooit op een dag sta je ’s morgens op en hebben de kaboutertjes de haag geschoren en het gras gemaaid…

#4808

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies