Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_voordelen_van_de_compostmolen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 7 maart 2021

De voordelen van de compostmolen

Er bestaan tal van theoriën over composteren en de juiste manier met de juiste ingrediënten maar één ding is zeker. Een tuin, groot of klein kan bijna niet zonder composthoekje. Indien je rekening houdt met enkele basisprincipes is composteren een relatief eenvoudig proces die in combinatie met de nodige arbeid en het nodige geduld steeds goede vruchtbare resultaten oplevert.

soorten composteringssystemen

Even kort enkele basisprincipes her opfrissen. Essentieel voor het bekomen van een goed eindproduct is het evenwicht tussen de groene (2/3) en de bruine (1/3) ingrediënten. De groene groep omvat levende componenten zoals vers tuin- en keukenafval, mest en grasmaaisel. De bruine of dode componenten bestaan uit dorre bladeren en takjes, zaagsel of houtsnippers koffiegruis en stro. De goede verhouding tussen deze componenten zorgt voor een goede verhouding van voedingstoffen en structuur in het composteringsproces.

Compostbakken bestaan er in alle maten en vormen en beschikken meestal over een opbouw met geventileerde wanden, dit kunnen perforaties of spleten zijn. Belangrijk aan zelfgemaakte bakken is het feit dat je de compostbak kan afdekken om zowel de temperatuur als de vochtigheid min of meer in de composthoop te houden. Dit kan met een plastiek zeil of met een oud tapijt gebeuren. Water toevoegen is noodzakelijk als de compost te droog aanvoelt en hoe groter de hoop hoe sneller het proces verloopt gezien warmte- en vochtverliezen worden beperkt. Natuurlijk moet een composthoop bij tijd en stond worden omgezet en dat is meteen de meest arbeidsintensieve taak van allemaal.

Na deze principes op een rijtje te hebben gezet kunnen we de voordelen van een compostmolen eigenlijk gemakkelijk gaan opsommen. Uiteraard is ook het 'het evenwicht der ingrediënten' – principe in de compostmolen van groot belang en misschien zelf belangrijker dan in een grote composthoop. Ook compostmolens bestaan er in verschillende maten naargelang de noden van de gebruiker. De volumes blijven echter beperkt omdat het gebruiksgemak en de duurzame constructie van de molen steeds primeert. Een leuk gegeven zijn de dubbele molens waarbij je de compost in één molen mooi kan laten afrijpen terwijl je het tweede vat verder kan aanvullen.

kwalitatieve compostmolen kiezen

Kwalitatieve compostmolens hebben over het algemeen een donkere kleur, zijn dubbelwandig, goed geventileerd en afgesloten. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat zowel warmte – als vochtverlies tot een minimum worden beperkt en versnellen het composteringsproces aanzienlijk. Ook in een compostmolen kan water toevoegen noodzakelijk zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur, de standplaats en de ingrediënten van het roterende vat.

Dankzij de opbouw van de molen en de mogelijkheid tot het eenvoudig en repetitief keren van de compost in de molen zijn we in staat om minder grote hoeveelheden tuin – en keukenafval in een mum van tijd tot compost te verwerken.

Uiteraard is ook het legen van de compostmolen een fluitje van een cent, de kruiwagen past er net onder en de molen, doorgaans met grote vulmond, kan gewoon boven de kruiwagen worden geroteerd tot de kruiwagen met mooie tuincompost is gevuld.

De compostmolen is dus een uitstekend alternatief voor of een mooie aanvulling bij de composthoop. Door de combinatie van het constuctiemateriaal, de geïntegreerde ventilatie, het afgesloten vat en het roterend vermogen verloopt het proces snel waardoor je, afhankelijk van de ingrediënten, na een zestal weken reeds bruikbare tuincompost kan oogsten.

Bovendien zijn compostmolens uitermate geschikt voor de kleinere tuin of stadstuin gezien ze door de dubbele wanden en het deksel ook de geur van het proces grotendeels beperken.

#5200

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p