Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_tuin_winterklaar_maken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 10 mei 2021

De tuin winterklaar maken

De winter komt er aan en de tuin moet stilaan klaargemaakt worden voor zijn winterslaap. Alhoewel, ‘winterslaap’, … er zijn ook in de winter nog steeds klusjes te vinden zijn in de tuin. Deze lees je wekelijks hier op onze Tuinadvies-website.
We geven hieronder alvast enkele nuttige tips om goed voorbereid te zijn.

Voor je de grasmaaier opbergt in het tuinhuis of tuinberging stop je deze best even binnen voor najaarsonderhoud. Zo staat deze klaar om in het voorjaar terug zonder ongemakken te gebruiken. Doe je het onderhoud zelf, let dan op volgende puntjes:

  • Bougies maak je los en reinig je met een stalen borstel. Indien nodig wordt de afstand tussen de elektroden opnieuw bijgesteld. Hou er rekening mee dat bougies na een 3-tal jaar aan vervanging toe zijn. Voor het verdere onderhoud veilig te laten verlopen steken we de bougies nog niet terug.
  • Hoewel we dat bij iedere maaibeurt moeten doen, reinigen we de messen en omgeving van aangekoekte grasresten. Deze keer doen we dit zeer grondig.
  • De benzine die nog in de grasmaaier zit, zuigen we weg met een lange spuit. Want een grasmaaier draai je best nooit om!
  • Filters moeten nu gereinigd worden, en indien nodig vervangen.
  • Stop nu de bougies terug in en start de grasmachine. Laat hem draaien tot de machine vanzelf stopt. Nu kan de olie vervangen worden.
  • Alle bewegende onderdelen moeten nog gesmeerd worden (bijvoorbeeld de regeling om de maaihoogte in te stellen) en ook de plaatsen waar het chassis zou kunnen roesten.
  • Messen moeten ook steeds scherp blijven. Maar hou er rekening mee dat ze nog steeds in balans moeten draaien. Raadpleeg hiervoor een expert als je hierbij de ervaring niet hebt.
  • Uiteraard zijn elektrische grasmachines gemakkelijker te reinigen. Gewoon goed poetsen en messen bijslijpen en wat smeren om roest te voorkomen.

De vijver moet vrij blijven van bladafval. Daarom zijn fijnmazige vijvernetten een gemakkelijke en goedkope manier om preventief te werken.
Twee voordelen die je krijgt door de bladeren te weren is dat de pomp en filter niet gaat verstoppen en (in een later stadium) geen rottende en stinkende bodem krijgt.

Knollen van begonia’s en dahlia’s kunnen in volle grond blijven wanneer de winter mild is en de grond wat afgedekt met bladeren. Maar omdat we geen glazen bol hebben halen de meeste mensen ze op voorhand uit de grond. Graaf de knollen voorzichtig uit en maak ze schoon zodat er niet te veel overtollige aarde blijft hangen.  Spoel je de knollen af met water? Zorg er dan voor dat ze goed gedroogd zijn alvorens ze op te bergen in een open kartonnen doos. Berg de doos op op een droge en vorstvrije plaats. Vanaf half mei kunnen ze dan opnieuw buiten geplant worden.

In het najaar krijgt de composthoop heel wat plantenmateriaal te verwerken. Soms zo veel dat het beter is om eerst de bestaande composthoop leeg te maken. Indien de huidige compostbak nog niet klaar is, start je nu best een tweede. Goede compost kan toch overal in de tuin verwerkt worden.

De serre of kas zou ondertussen al moeten gekuist zijn. Een beetje schrobben met heet water zorgt ervoor dat de glazen terug helder zijn.  Eveneens zinvol is ervoor te zorgen dat de binnenkant proper staat, want dit vermindert de kans op ziekten en plagen. Verwijder dus alle planten en plantenresten en ontsmet de serre. Ventileer daarna zodat de kas helemaal goed kan uitdrogen.

#4938

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies