Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_tijd_van_het_jaar_voor_kalk

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 8 juli 2020

De tijd van het jaar voor kalk

Bekalken doe je het best nu. Vanaf september tot maart is het de beste periode om te bekalken. De reden hiervoor is dat de kalk goed zal oplossen in de bodem door de regenval tijdens de winter.

De bodem verzuurt tijdens de winter door natuurlijke processen in de bodem. Sommige planten zoals azalea en heide hebben dit graag, maar het merendeel, zoals gras, buxus en lavendel, heeft het graag wat minder zuur. Strooi op het gazon en tussen de planten in de siertuin  DCM Groen-Kalk®. Met deze kalk zal het microbieel leven in de bodem weer opleven. Dit leven houdt de bodem luchtig en zal afgestorven plantenresten vlotter afbreken.

Met  DCM Groen-Kalk® zal het gras beter wortelen en vlotter voedingsstoffen kunnen opnemen. Zonder kalk mindert de groei van het gras, wordt het gazon gelig en ontstaan open plekken. In deze plekken kunnen zich dan mossen en onkruiden vestigen. Bovendien bevat  DCM Groen-Kalk® een natuurlijke bron van magnesium waardoor je gazon langer frisgroen zal blijven.

Naast gazon lusten ook je groenten in je moestuin wat extra kalk. Met  DCM Zeewierkalk Korrel heb je een all-round strooikalk goed voor je groente- en kruidentuin.

DCM Groen-Kalk®
gekorrelde kalkmeststof - magnesiumcalciumcarbonaat (NW 50 - 15% MgO)
  • gekorrelde magnesiumkalk (15% MgO)
  • gaat grondverzuring tegen en zorgt voor een betere voedselopname door de planten; verbetert de grondstructuur
  • voor het bekalken van gazon en siertuin

Toepassingsperiode: September -> Mei (0,8 tot 1,2 kg per 10m²)

 

 

DCM Zeewierkalk Korrel
gekorrelde kalkmestof - calciumcarbonaat (NW 50)
  • gekorrelde zeewierkalk van natuurlijke oorsprong
  • heeft een zachte werking en uitstekende oplosbaarheid voor jaarrond gebruik, zonder verbrandingsgevaar
  • voor het bekalken van moestuin, siertuin, boomgaard en vijver

Toepassingsperiode: September -> Mei (0,8 tot 1,2 kg per 10m²)

Waarom een gazon jaarlijks bekalken?

Een onaangepaste zuurgraad van de bodem stelt plantenwortels niet in staat om voldoende voedingsstoffen op te nemen. Daardoor krijg je een verminderde grasgroei. Vaak steken mos en onkruiden makkelijk de kop op wanneer er open plekken in het gazon komen. Beter voorkomen dan genezen!

Bodems verzuren van nature. eén van de oorzaken daarvan is de zure regen. wanneer de bodem te zuur is, hebben de graswortels moeite om voedingsstoffen op te nemen. Zeker op zandgronden is dit een probleem omdat ze van nature sneller verzuren...
Lees hier verder


Een ideale winterverzorging voor uw tuin

#4558

Bron: DCM
www.dcm-info.be