Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_sint_brengt_zelfgemaakte_speculaas

De Sint brengt zelfgemaakte speculaas

Begin december komt de Sint en brengt dan weer speelgoed en lekkers voor iedereen!  Natuurlijk kijken niet alleen de kleinsten onder ons uit naar deze fijne dag, ook de ouders en grootouders worden die dag verwend met marsepein, peperkoek, chocolade en speculaas.

zelf speculaas makenSinds lange tijd is speculaas verbonden aan het Sinterklaasfeest. De traditie gaat reeds eeuwen terug toen op de vooravond van sinterklaas de mensen elkaar de liefde verklaarden. Als teken van liefde gaf de jongen aan het meisje van zijn dromen een speculaaspop. Als het meisje de pop accepteerde was de liefde wederzijds.
Inmiddels is speculaas een lekkernij geworden die het hele jaar door te krijgen is. Voor het Sinterklaasfeest kan het leuk zijn om je kinderen of kleinkinderen te verrassen met zelfgemaakte speculaas. En waarom niet een gezonder alternatief?

Zelfgemaakte speculaas gevuld met amandelspijs

Wat heb je nodig:

zelfgemaakte speculaas

  • 200 gram zelfrijzende bloem
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden (mengeling van kaneel, nootmuskaat, witte peper, gemberpoeder,
  • kardemonpoeder en kruidnagel)
  • een snufje zout
  • 100 gram kokosolie
  • 25 ml amandelmelk
  • 2 eetlepels amandelschilfers

    Voor de amandelvulling:
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram dadels

Hoe maak je het:

Laat de dadels in wat lauw water een 10 tal minuten weken.Meng vervolgens de dadels en het amandelmeel in een blender tot er een grof plakkerig deeg ontstaat. Wikkel het deeg in keukenfolie en laat rusten in de koelkast.
Verwarm voor de speculaas de oven voor op 180°. Meng de bloem, de kruiden, het zout en de kokosbloesemsuiker door elkaar. Laat de kokosolie in een pannetje smelten en meng het onder de amandelmelk. Meng dit onder het meel en roer goed door elkaar tot er een samenhangend deeg ontstaat.
Maak van het deeg een platte koek en wikkel het deeg in keukenfolie, laat het een aantal uren rusten in de koelkast.
Verdeel het deeg daarna in twee gelijke delen en maak er 2 gelijke vormen van (cirkel of vierkant). Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over één deel van het deeg. Leg het ander deel mooi over de amandelspijs en druk de kanten goed aan zodat alles één geheel gaat vormen. Bestrijk de bovenkant met wat amandelmelk en verdeel de amandelschilfers over het oppervlak. Bak de speculaas in de voorverwarmde oven goudbruin in ongeveer een half uurtje.

Speculaas is geen speculoos

Er is wel degelijk een verschil. De mengeling van kruiden die je in speculaas vindt, zitten niet in speculoos. In speculoos zit enkel kaneel maar heeft niet de rijke kruidige smaak van speculaas.


#4943

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies