menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 22 juli 2024

De mooiste struiken voor je tuin

Wil je een tuin waar je het jaar rond van kunt genieten zonder veel werk, plant dan struiken. Eronder kun je bloembollen, vaste planten of bodembedekkende siergrassen kwijt. Dit zijn de mooiste. 

Mooi in de lente

Peperboompje - Bruidsbloem - Brem

Links: Peperboompje

Daphne mezereum (1,5m) kleurt heel vroeg in de lente met lichtroze, zoetgeurende bloemen, nog voor het blad. Je hebt er ook met witte (alba) en felroze (rubra) bloemen. Eet niet van de knalrode herfstbessen, die zijn giftig. Plant in lichte schaduw, in humusrijke, normale tot kalkhoudende grond. 

Midden: Bruidsbloem

Deutzia gracilis is niet altijd bruidswit maar bloeit ook roze, zoals 'Strawberry Fields' (2 m). In mei verschijnen er dieproze knoppen met begin juni rozewitte bloemen. ‘Rosealind’ is een felroze miniversie (1 m). Plant in vruchtbare, niet te natte grond, in volle zon of lichte schaduw. 

Rechts: Brem

Cytisus is veel meer dan die klassieke gele plant; je hebt ook erg mooie witte, oranje, rode, … 'Zeelandia' (tot 1,5 m) bloeit zelfs fascinerend tweekleurig, met lilaroze en roomwit, ‘Hollandia’ warm roze. Brem houdt van zon en normale tot zure grond die niet te nat is. 

Mooi in de zomer

Lagerstroemia - Struikganzerik - Fazantenbes

Links: Lagerstroemia

Oorspronkelijk bekend als terrasplant, maar nu, met de nieuwe cultivars, voldoende winterhard voor in de tuin (tot -15°C). Bloeit de hele zomer overdadig, met imposante seringachtige pluimen in wit, roze, rood of paars. In de herfst verkleurt het blad wijnrood. 'Eveline’ (2m) is een van de mooiste. Geef een zonnige plek, uit de wind, in normale grond waar het ‘s winters niet te nat is. Bescherm jonge planten bij vorst aan de voet.

Midden: Struikganzerik

Potentilla fruticosa bloeit non-stop van juni tot oktober met platte miniroosjes bovenop mooi grijsgroen blad (tot 1,20 m hoog). Naast de nogal hardgele soorten heb je witte, roomgele, roze, oranje... Ook erg mooi in een pot. Voor een warme, goed doorlatende plek in de zon of lichte schaduw. 


Rechts: Fazantenbes

Leycesteria formosa (2m) schittert twee keer: in de zomer, met lange wijnrode met witte bloemtrossen, en in de herfst, met donkerpaarse, naar chocolade geurende bessen. Vogels (en fazanten) zijn er dol op. Met op, op lichte grond durft fazantenbes zich uit te zaaien. Voor een zonnige plek of lichte schaduw. Redelijk winterhard (tot -15 °C). 

Mooi in de herfst

Zevenbloem - Japanse esdoorn - Wintersneeuwbal

Links: Zevenbloem

Heptacodium miconioides is een elegante struikboom met losse trossen witte, geurende bloempjes waar vlinders dol op zijn. Na de bloei kleuren ze paarsrood, daarna volgen rode-roze vruchten. De struik (tot 3,5 m) groeit het liefst op vochtige, humusrijke, wat zure grond. 

Midden: Japanse esdoorn

Acer palmatum schittert in de herfst in alle tinten tussen citroengeel en donkerpaars, zoals ‘Burgundy Lace’, met gekarteld, diep ingesneden roodpaars blad. In de tuin wordt hij 2 tot 3 m hoog en breed, in pot blijft hij bescheidener. Zet in de lichte schaduw, uit de sterke wind, op een voldoende vochtige maar goed gedraineerde plek met normale of zure bodem. 

Rechts: Wintersneeuwbal

De geurende witroze bloemen van Viburnum x bodnantense (tot 2,5m) verschijnen in november aan de nog kale takken, tot februari. ‘Deben’ kleurt wit, ‘Dawn’ zachtroze en ‘Charles Lamont’ intens roze. Plant in de zon of lichte schaduw, in normale, niet te natte tuingrond, of in een pot. 

Mooi in de winter

Papierstruik - Nandina - Winterzoet

Links: Papierstruik

Edgeworthia chrysantha (1,5 tot 2 m) showt een mooie gele herfstverkleuring en bloeit enthousiast, hartje winter, met trosjes goudgele, geurende bloemen uit prachtige witte knoppen. 'Red Dragon' kleurt oranjerood. Plant in de zon of lichte schaduw, uit de noordoostenwind, in voedzame, goed doorlatende grond. Bescherm jonge struiken vanaf -10 °C. 

Midden: Nandina

Nandina domestica 'Fire Power' past met z’n 0,5 meter zowel op het terras als in de tuin. Je kiest hem voor het spectaculair, felrood tot paars winterblad; de witte lentebloemen en rode zomerbesjes krijg je er bovenop. Plant in vochthoudende, goed doorlatende grond, op een zonnige, liefst beschutte plek. Dek in strenge winters (-10 °C) af. 

Rechts: Winterzoet

De lichtgele bloemklokjes van Chimonanthus praecox verspreiden van januari tot maart een heerlijk zoete ananasgeur. Hoe warmer de zomer, hoe meer bloemen. ‘Grandiflorus’ (2,5 m) heeft extra grote bloemen; ‘Luteus’ blijft 1,5 m. Geef een warme, beschutte plaats (tegen een muur), in de zon of lichte schaduw, waar de grond ‘s winter goed doorlatend is, liefst kalkrijk. Bescherm jonge planten vanaf -10 °C. 

 

#5457Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).