menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 29 maart 2024

De moestuinplanner in februari

Moestuinieren met kweekbakken in februari

Of februari de koudste maand van het jaar wordt, moeten we nog even afwachten. Voorlopig lijken er geen koude vorstnachten te zijn maar blijft de kans op een bui wel groot. Gelukkig worden de dagen merkbaar langer en kunnen we onze tijd buiten al iets verlengen. We kunnen stilaan uitkijken naar de lente en wat we dit jaar uit de tuin naar ons bord willen brengen. Als het jouw eerste moestuinseizoen is, is het een goed plan om deze maand al te starten met het uitkiezen van de zaadjes en de plaatsjes waar ze geplant zullen worden. Want een goed georganiseerd man, is er zeker twee waard!

Laat je in deze maand nog niet verrassen door zachtere dagtemperaturen maar hou de nachten in de gaten. Beter nog twee weken wachten met zaaien dan een valse start te nemen.

Start van een nieuw seizoen

Dit kan je al voorzaaien

In onze moestuinplanner van januari kon je al tal van voorbereidende werken lezen. Heb je dit nog niet gedaan, dan is er deze maand ook nog tijd voor bij droog weer. Gooi zieke plantenresten zeker nooit op de composthoop om te voorkomen dat bacteriën of virussen zich verspreiden. De rest van het tuinafval mag onder de moestuingrond worden geharkt met bijvoorbeeld een spitvork.

Erwten voorzaaien op de vensterbankErwten

De erwt is een peulgewas dat perfect groeit bij koude en gure weersomstandigheden. De kiemtemperatuur hoeft niet hoog te zijn, want 10 tot 15°C is ideaal! Door de zaden vooraf te weken, zal het kiemen sneller verlopen. Plant de voorgekiemde zaden zorgvuldig in potjes of zaaibakjes en bewater het geheel. Na enkele dagen zul je de eerste zaailingen zien boven komen piepen!

Tuinbonen

Vicia faba, ook wel labbonen of tuinbonen genoemd, zijn de ijsberen onder de peulgewassen. Deze groente kan heel vroeg geplant worden. In tegenstelling tot wat de naam suggereert, zijn tuinbonen alleen verwant aan de gewone bonen. Beide behoren wel tot de vlinderbloemigen die stikstof terug in de bodem afgeven. Vanaf februari kun je ze in een licht verwarmde ruimte planten. Uitplanten kan vanaf eind maart, begin april en snel zul je zien dat er een bloemzetting ontstaat, wat echt een plaatje is bij de tuinboon!

Aubergines

Aubergines zijn echte zonnekloppers en houden van warm weer. De zaden kiemen traag, dus is het beter om een paar weken eerder te beginnen om eind mei een plantklaar gewas te verkrijgen. Zaaien kan vanaf februari binnenshuis of in een verwarmde kas, bij een temperatuur van 20 tot 25°C. Na twee weken zullen de zaden kiemen, maar de temperatuur blijft een belangrijke factor. Een traag kiembaar vruchtgewas, maar het loont uiteindelijk om te wachten.

Radijzen voorkweken in februariRadijs

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten radijzen en variëteiten beschikbaar, van lang wit tot bolvormige oranje! Zaaien kan vanaf februari onder glas of in een koude bak. Uitdunnen na een tijdje is wel noodzakelijk om mooi gevormde radijsjes te kunnen oogsten. Radijs of Raphanus sativus behoort tot de wortelgewassen, dus een radijs is eigenlijk een verdikte wortel.

Sla

Sla zaaien is eenvoudig en iedereen kan het! Samen met de kinderen in de moestuin werken? Laat ze gerust sla zaaien... Zaaien kan vanaf februari en groeien in een koude bak. Verspenen om mooi gevormde slakroppen te krijgen is wel noodzakelijk.

Pepers en paprika’s

Ook voor pepers en paprika’s, beiden warmteminnende groentes is het nu hoogtijd om voor te zaaien. Het kiemen vaak bij een goede temperatuur van 23 tot 25 C°, binnen een week! Gebruik een luchtige zaai- en stekgrond. Het groeien van pepers en/of paprika's vereist wat tijd en vooral warmte...

Spinazie

Spinazie of Spinacia oleracea kan al in februari gezaaid worden. Onder glas of in een koude bak groeit deze groente het best. Kies bij voorkeur voor seizoensgebonden rassen, want hier is ook verwarring mogelijk. Oogsten kan al vanaf april, afhankelijk van het weer. Spinazie is trouwens een groente die wat vorst kan hebben, ideaal voorjaarsgewas!

Fruitbomen snoeien

Vuistregels bij het snoeien van fruitbomen in de winterFebruari is ook de perfecte tijd om te beginnen met het snoeien van jouw fruitbomen. Nu de wintermaanden bijna op hun einde lopen, kan je nog profiteren van hun rustperiode, waardoor het de ideale tijd is om ze te vormen en te snoeien. Snoeien helpt niet alleen om de gezondheid en vitaliteit van de boom te behouden, maar zorgt tijdens het bloeiseizoen ook voor een betere fruitproductie en grootte. Lees snel verder en ontdek welke basisprincipes je bij het snoeien in acht moet nemen:

  • Eerste regel: snoei wanneer het overdag niet vriest en voorzie het juiste snoeimateriaal met een scherpe snede. Dit zorgt niet alleen voor de minste inspanning bij het snoeien, maar ook voor een mooie snede waardoor de plant sneller kan herstellen. Februari is tevens een goede maand om snoeischaren en ander tuingereedschap te reinigen of te herstellen.
  • Tweede regel: net als vorst kan nat weer schade geven aan snoeiwonden en dan meer bepaald gaan infecteren. Snoei dus steeds bij droog weer.
  • Derde regel: snoeien is een verjongingskuur. Door takken die naar binnen of verticaal groeien te verwijderen, breng je meer licht in de kruin wat op zijn beurt zorgt voor een kwalitatievere oogst. De extra ruimte binnenin maakt de kruin tevens luchtiger waardoor schimmel en andere plagen minder kans krijgen.
  • Laatste regel: Verwijder alleen het oude hout dat minstens 3 jaar of ouder is. Vruchten groeien enkel aan hout dat 1 jaar of ouder is. Snoei je de jonge takken toch, dan zal je dit jaar geen fruit hebben. Vergeet ook zeker niet om de dode en zieke takken te verwijderen.
  • Nu er geen blad meer aan de bomen hangt en de takken goed zichtbaar zijn, kan je het pitfruit beginnen snoeien. 
  • Steenfruit krijgt pas vanaf mei-juni een snoeibeurt.
  • Andere soorten die je reeds kan snoeien zijn aalbes, appel, kiwi, kruisbes, zwarte bes en frambozen. Deze laatste herfstdrager mag je zelfs terugsnoeien tot net boven de grond.
#5845Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon