Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_juiste_haag_kiezen_en_planten


https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 27 mei 2022

De juiste haag kiezen en planten

Haagplanten vind je in verschillende soorten, groottes en planttypes. Eerst en vooral moet je voor jezelf uitmaken welke haag je wenst. Naast de bladverliezende en bladhoudende soorten zijn er ook soorten die als ‘half-wintergroen’ kunnen worden omschreven of soorten die een deel van het verdorde herfstblad behouden tot in de lente.

Bladverliezende soorten zoals meidoorn (Crataegus monogyna), veldesdoorn (Acer campestre), haagbeuk (Carpinus betulus) en beuk (Fagus sylvatica) zijn allen inheems en kleuren de tuin frisgroen in het voorjaar. Zowel haagbeuk en beuk behouden een deel van het verdorde herfstblad tot in de lente. Haagbeuk behoudt zo’n 30% en loopt opnieuw uit in maart terwijl beuk 60% van zijn verdorde blad behoudt maar pas groen kleurt in de meimaand. Meidoorn toont dan weer een opmerkelijke witte bloei in de vijfde maand van het jaar die later gevolgd wordt door rode bessen die geliefd zijn bij vele tuinvogels.

Bladverliezende hagen

Liguster ovalifoliumEen kleine uitzondering bij de bladverliezende soorten is de ligusterhaag (Liguster ovalifolium). Deze bladverliezende loofsoort kunnen we als half-wintergroen omschrijven.
Bij zachte winters behoudt deze soort zijn blad volledig of gedeeltelijk. Bij strengere winters kan de soort zijn blad dan weer gedeeltelijk of volledig verliezen. Ook liguster heeft een geurende witte bloei die gevolgd wordt door zwarte bessen.
Deze loofhoutsoorten zijn in de rustperiode (herfst – winter) allen verkrijgbaar met blote of naakte wortel en gaan op die manier de grond in. Planten met blote wortel zijn afhankelijk van de aangekochte grote een budgetvriendelijke oplossing.
Een uitermate geschikte en mooie plantmaat is 100/125 waarbij de planten een startmaat zullen hebben tussen de 100 en de 125 cm.

Haag plantenEen haag planten is beslist niet zo moeilijk indien je de juiste voorbereidingen treft. Zet eerst en vooral de plantlijn uit en bepaal het aantal lopende meters haag en dus ook het aantal planten dat je nodig hebt.
Delf een voldoende diepe en brede sleuf en verdeel de haagplanten over de plantlijn. Let op dat de blote wortels niet te snel uitdrogen door de voorjaarswind- en zon. Indien nodig kan je de wortels net voor het planten nog even in een emmer met water dompelen. De volgende stap is het zetten van een steunconstructie met rondhouten heipalen.

Plaats om de twee à drie meter een paaltje en voorzie de constructie van schuine stekers op de uiteinden. Afhankelijk van de hoogte van de door jou gekozen planten spannen we één of twee leidraden aan de paaltjes waarna we overgaan tot het planten. Het voordeel van de constructie vooraf te plaatsen is nu dat de planten reeds worden ondersteund tijdens het aanplanten, je zet de planten in de sleuf en tegen de leidraad waarna je de sleuf aanvult. De aan te vullen grond kan indien nodig verrijkt worden met bodemverbeteraar. Bij beuk voeg je bijvoorbeeld beter een bodemactivator op basis van bacteriën en schimmels toe om de beukenhaag een goede start te geven. Nadat de  grond is aangevuld kan je de grond goed aandammen en de planten hier en daar nog wat rechtzetten indien nodig.

De planten kunnen nu worden aangebonden aan de leidraad of er kan een tweede leidraad worden gespannen aan de andere zijde van de paaltjes zodat de planten mooi tussen de twee gespannen draden zitten. Gebruik bij voorkeur geen ijzerdraad want die zal uitzetten en krimpen naargelang de weersomstandigheden.  Bayco, een hoogwaardig polyamide, is tegenwoordig een zeer geschikte leidraad die weinig of niet onderhevig is, een hoge breukweerstand heeft en mooi gespannen blijft.

Bladhoudende hagen zijn de gekende coniferen zoals Taxus (Taxus baccata), de levensboom (Thuya-soorten) en de zogenaamde leyland-cypres (Cupressocyparis leylandii). Anders soorten zijn hulst (Ilex aquifolium), schijnhulst (Osmanthus-soorten), olijfwilg (Eleagnus ebbingei), laurierkers (Prunus laurecerasus/lusitanica) en de glansmispel (Photinia fraseri).

Bladhoudende hagen

Deze planten worden ‘op kluit’ verkocht, worden gedurende een langere periode aangeboden en zijn doorgaans een pak duurder in aankoop dan planten met blote of naakte wortel maar je hebt natuurlijk minder planten nodig per lopende meter. Ook de steunconstructie mag bij wintergroene soorten achterwege blijven. Ook hier maken we de sleuf voldoende breed en diep en verrijken we de aanvulgrond met bodemverbeteraar. Bruine jute rond de kluit mag mee worden ingeplant, witte netten en draadnetten kan je het best verwijderen. Vermijd het aankopen van haagplanten in pot indien mogelijk, zo zal je flink wat centen besparen.

Bij het kiezen van de juiste soort houden we uiteraard rekening met de omgeving en met de grondsoort waarin we planten. Indien het landschap dit toelaat is een gemengde haag van verschillende loofhoutsoorten en enkele groenblijvende soorten een echte aanrader. Dit type haag zorgt voor heel wat afwisseling in de tuin en creëert bovendien een mooie biodiversiteit.  De meeste haagsoorten -bladverliezend of bladhoudend - vragen steeds twee onderhoudsbeurten per jaar om alles net en strak te houden. Haagplanten kunnen natuurlijk ook met bloeiende heester zoals hibiscus of klim- en struikrozen worden afgewisseld om het geheel nog interessanter te maken. En waarom niet eens kiezen voor een bamboe- haag, er zijn tegenwoordig verschillede Fargesia- soorten die in blok geschoeid kunnen worden en voor een speelse wintergroene haag zorgen al blijf ik persoonlijk opteren voor een gemengde haag vol inheemse soorten in combinatie met bessen en bloemen.

#5064Thomas Paelinck

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p

Terug naar boven icoon