Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_grootste_supermaan_van_de_eeuw

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 21 oktober 2020

De grootste supermaan van de eeuw op 14 november

Nu maandag 14 november is het zover, de maan zal als een grote, heldere bol aan onze hemel pronken. Op die dag is het volle maan en zal de afstand van de maan tot de aarde minimaal zijn.

Ik herinner mij de supermaan als een gigantische lichtbol die een tiental jaren terug in de achtertuin van mijn oma te zien was. Mijn mond viel toen open, ik had zoiets nog niet eerder gezien en was vol bewondering. Groot was dan ook mijn ergernis dat ik op dat moment geen fototoestel bij me had om dat prachtige beeld vast te leggen. Sindsdien ben ik zeer gefascineerd door de volle maan en de supermaan in het bijzonder.

supermaan of grootste maan op 14 november 2016

Wat is een supermaan?

De maan verplaatst zich in een elliptische baan rond de aarde waarbij de afstand tot de aarde gemiddeld 384.450 km bedraagt. Omdat de baan van de maan niet cirkelvormig is varieert de afstand tussen de aarde en de maan tussen ongeveer 356.000 en 407.000 km.

Op het moment van de supermaan staat de aarde, de maan en de zon in één lijn waarbij de maan op de kortste afstand staat tot onze aardbol. De maan oogt op dat moment zo een 14% groter en 30% helderder dan normaal en zal vooral bij het opkomen net boven de horizon voor een mooi beeld zorgen. Dit vooral door optische illusie waardoor we de maan aan de horizon groter zien dan ze werkelijk is. Hetzelfde effect heb je met de ondergaande zon.

Stand van de maan - supermaan op 14 november

Eens de maan hoog aan de hemel staat ziet ze er uit als eender welke andere volle maan. Enkel de geoefende hemelkijkers zullen dan nog het verschil zien.

Het is van 1948 geleden dat de maan zo dicht bij de aarde heeft gestaan en het is dan weer wachten tot 2034 tot we de volgende extra grote supermaan te zien krijgen. Normale supermanen komen dan weer vaker voor en ook op 14 december zal er één te zien zijn.

Vaak wordt de supermaan of supermoon genoemd als verwoestend en de oorzaak van natuurrampen maar niks is minder waar. Niettegenstaande dat de maan invloed heeft op de getijden is er echter nooit wetenschappelijk een verband aangetoond tussen de stand van de maan en de natuurrampen op aarde.

Maandag begint het spektakel omstreeks 15.52u en het zal zo een tweetal uren duren. Nu maar hopen op een heldere hemel en dat ik het beeld van zoveel jaren terug kan vastleggen op foto. Wil je de supermoon ook aanschouwen, zoek dan een open plek op met zo weinig mogelijk lichtvervuiling.

#5229

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies