Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_glorie_van_engelse_wintertuinen?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 23 september 2020

De glorie van Engelse wintertuinen

Opentuinen in de winter? Dat is alvast iets wat op weinig mensen hun agenda staan. Want er is toch niks te zien waardoor vrijwel alle tuinen sluiten tussen november en april.
Maar toch zijn er tuinen te zien die uw winterbezoekje meer dan waard zijn.
- "Waarom" hoor ik u denken.
Er zijn voldoende voor de hand liggende charmes van winterbloeiers of wintergeurende bloemen en heesters. Denk hierbij aan de Daphne of de verschillende soorten Cornus. Wanneer er een laagje rijm of sneeuw ligt transformeert dit de tuinen tot een ongezien landschap.
Een ander voordeel is dat je in alle stilte kunt genieten van de schoonheid van de tuin, hoogstwaarschijnlijk zuller er weinig andere bezoekers zijn. Want in het hoogseizoen waar het grote publiek al kibbelend of overdreven lachend door de tuinen raast, dan vervalt al snel het rustige gevoel dat een tuin kan bieden.

Er zijn vele pareltjes onder de Engelse tuinen waar je naar hartelust kan in wegdromen.

Dunham Massey

Bezoek in de winter deze wintertuin om te zien hoe alles groeit in zijn vierde jaar.
Van opvallend witte zilverbeken over kleurrijke bessen tot kornoelje. De tuin staat vol met verrassende bezienswaardigheden en geuren gedurende het hele jaar.

Nadat Roger Grey de Dunham Massey Hall heeft geschonken aan National Trust, zijn er ondertussen al miljoenen bezoekers geweest die genoten van de inheems en exotische flora die de tuin biedt.
Na vele verzoeken doen ze nu open tijdens de winter. Met zijn 7 hectare zal dit wellicht de grootste wintertuin zijn in Groot-Brittanië.

De wintertuin werd eerder gebruikt als weide voor paarden, maar nadat National Trust zich er over ontfermde werd het omgetoverd tot een oud en overwoekerd winterland. Er groeien 700 soorten planten en verder zijn er 1600 struiken die je afleiden van de koude...

Mottisfont (Hampshire)

Een romantisch huis en galerie in prachtige tuinen, Mottisfort Abbey ligt aan de snelstromende rivier Test.
Voor liefhebbers van geschiedenis zijn er vele Gotische overblijfselen van de oorspronkelijke 13e-eeuwse Augustijnerklooster.

De rivier de Test is een van de mooiste krijt stromen in de wereld en de ommuurde tuinen het huis van de Nationale Collectie van ouderwetse rozen.

Vooral niet te missen in deze prachtige tuin is:

 • De wintertuin, 60.000 voorjaarsbollen,
 • Najaarsborders
 • Ontdek wisselende tentoonstellingen in de galerie.
 • Picknicken op het gazon, onder onze majestueuze platanen.
 • Rennen, springen of genieten in onze creatieve speelruimte
 • Verken het bredere landgoed Mottisfont's met de fiets of te voet.

Stowe (Buckingham)

Stowe in Buckingham heeft adembenemende mooie landschapstuinen.
De schaal, grootstheid en de schoonheid van Dtowe heeft vele schrijvers, filosofen en kunstenaars geïnspireerd vanaf de 18e eeuw tot heden. Een van de meest opmerkelijke creatie van Georgische Engeland, werd Stowe gemaakt door een familie die eens zo krachtig en rijker was dan de koning zelf.

Oorspronkelijk was Stowe ontworpen als toeristische locatie, maar nadat de tuinen eigendom werden van National Trust in de late jaren '80 heeft ze er een ambitieus programma van gemaakt met restauraties. Zo zorgen ze ervoor dat de 40 tempels en monumenten bewaard blijven in de inspirerende achtergrond van meren, valleien met een eindeloze variëteit aan wandelingen en paden. Een genot om te verkennen op elk gewenst moment van het jaar.

Vooral niet te missen zijn:

 • Ontdek alle seizoenen van Stowe met zijn steeds wisselende routes.
 • Nieuwe wandelingen langsheen het meer
 • Bezoek de onlangs gerestaureerde salons en kamers uit de 18e eeuw.
 • Geniet van lokale producten in de winkel of café.
 • Laat kinderen de geheimen van Stowe ontdekken aan de hand van hun eigen kaarten.

Deze en vele andere Engelse tuinen zullen ongetwijfeld een gevoel van rust en genot geven aan iedere tuinliefhebber.

#3757